Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Krešo Ivanković

Izbornik U-19 rukometaša koji igraju za broncu na SP-u: "Krase nas zajedništvo, borbenost i obrana"

Autor: Igor Duvnjak

13.08.2023. 12:48
Izbornik U-19 rukometaša koji igraju za broncu na SP-u:

Foto: Krešo Ivanković/Foto PIXSELL

Svaki igrač ima svoju ulogu, radimo puno prekida i njima suparnicima puno remetimo napade. Ne damo im odigrati brzu loptu, što nikome ne odgovara - kaže Ivanković



Mladi hrvatski rukometaši zapeli su na pretposljednjoj prepreci na Svjetskom U-19 prvenstvu u Varaždinu, Španjolska ih je u polufinalu nadigrala čak 37:29. Izabranici Kreše Ivankovića danas će protiv Egipta igrati za brončanu medalju (17.30 sati), dok će Španjolci u finalu igrati s Dancima (20 sati).


– Odmah nakon polufinalne utakmice rekao sam da je Španjolska trenutno bolja ekipa od nas i točka – rezolutan je hrvatski izbornik Krešo Ivanković Kreha, nekadašnji vrsni vanjski igrač Medveščaka i raznih drugih klubova, koji je svoje majstorstvo demonstrirao i u Zametovom dresu. Miri se s porazom, ali ne i razmjerima ovoga posrtaja. – I nakon prospavane noći mogu to isto potvrditi, ali sigurno nije bolja za osam golova razlike. Dobro smo otvorili utakmicu, kontrolirali je jako dobro u prvih petnaest minuta, a onda su nam nakon time outa njihovog izbornika Španjolci definitivno nametnuli svoj ritam. Inače imaju veliku širinu klupe, uz to i strahovito dobro selekcioniranu ekipu s jako dobrom antropometrijom igrača, uza sve momčad ima iza sebe jako dobru logistiku. Također, vodi ih jedan jako dobar trener koji je s ekipom od prvoga dana. Uglavnom, Španjolska je ovoga puta bila bolja momčad i treba joj čestitati na tome te joj poželjeti sreću u finalu.


Taktički zahtjevi


Izbornik hrvatske reprezentacije, kao uostalom i ljudi oko njega, itekako je svjestan vrijednosti odličja na natjecanju kao što je svjetsko prvenstvo, cijeni se, uostalom, i plasman među četiri najbolje momčadi. Naravno da je velika želja nadmašiti Egipćane i popeti se na postolje na kojem se dijele odličja.




– Ovo je sada jedan ultimativni čin koji mi želimo napraviti, a to je da se kući vratimo s medaljom. Smatram, naime, da je biti među četiri najbolje ekipe na svijetu strahovito velik uspjeh. Danas ćemo dati sve od sebe na našem posljednjem koraku na SP-u.


Pretkraj ovog zahtjevnog putovanja na svjetskoj smotri »vođa karavane« je opisao i momčad koju je vodio i nove taktičke zahtjeve koje je pritom postavljao pred nju, naročito one obrambene. Ekipa je na to dobro odgovarala, sve do polufinalnoga duela kada je primila puno golova.


– Ono što nas krasi i što sam htio od prvoga dana jest da imamo zajedništvo, borbenost te da uz to igramo drugačije od ostalih reprezentacija. Mislim da smo to i ostvarili. Igramo, naime, jednu potpuno drugačiju obranu. To je obrana »5-1«, tako proaktivna zonska formacija za koju mislim da je još nitko ne igra u svijetu. Španjolci to igraju malo drugačije, uglavnom, mislim da smo pogodili s izborom te obrane pri čemu se stvarno vidi da svaki igrač ima svoju ulogu, da radimo puno prekida i da s njima suparnicima puno remetimo napade. Ne damo im odigrati brzu loptu, što svakoj ekipi, a pogotovo Skandinavcima, ne odgovara. Riječ je o igri u kojoj se radi puno prekršaja, puno prekida te težnji da suparnici nemaju tečnost u napadu. Svakako da ćemo zadržati takvu obranu i da ćemo je i dalje razvijati jer smatram da je to budućnost rukometa.


Zona komfora


Razne su generacije kroz ova tri desetljeća već navikle hrvatsku sportsku javnost na medalje s najvećih natjecanja, fanovi priželjkuju da Domagoj Duvnjak i ostali asovi dobiju što bolje nasljednike.


– Ja mislim da talenta imamo, sada je samo bitno, u ovome trenutku i najbitnije, koliko će oni individualno raditi na sebi i koliko će igrati u svojim klubovima, a trebali bi igrati. Trebali bi se sada u iduće tri godine odreći komocije, komfora i svega onog uobičajenog kroz što prolaze dečki u njihovim godinama, ako se žele baviti vrhunskim rukometom. Iz komforne situacije nitko nije postao igrač – zaključio je Krešo Ivanković, kojeg nakon stresnih dana na SP-u očekuje uobičajeni ljetni odmor u Vrbniku.


Velika je čast raditi s Ivanom Stevanovićem


Ivan Stevanović, jedna od potvrda da u ovome kraju niču vrhunski vratari, nekadašnji Zametov reprezentativac, tada popularni »Trsatski orao«, trener je vratara u reprezentaciji za kojega, kao i za cijeli stručni stožer, izbornik Ivanković ima samo riječi hvale.


– Što možemo novo reći za Ivana Stevanovića, imati takvog čovjeka pored sebe velika je čast. On je još od prvoga dana govorio da želi biti s nama. I inače imamo fantastičan stožer, oko sebe imam ekipu koja je uz mene od početka, pritom imamo fantastičan međusoban odnos. Ono što me prvo zaintrigiralo je Ivanova želja da bude s nama. Njegova pojava i njegova riječ uvijek daje dodatnu vrijednost. Mislim da se to i najbolje vidi po našim vratarima, koji su u samome vrhu, Prpić je prvi golman, Herceg odmah tu negdje. Pritom ističem ono što stalno govorim, da bez vratara velikog rezultata nema. Stevanoviću još jednom hvala na svemu i nadam se da ćemo svi skupa ovo okruniti brončanom medaljom – kaže Ivanković.