ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Goran Perkovac

Izbornik hrvatskih rukometaša nakon generalke za EP: "Ova momčad je pokazala karakter i ja je obožavam"

Autor: Ivica Cerovac

08.01.2024. 13:50
Izbornik hrvatskih rukometaša nakon generalke za EP:

Foto: Goran Perkovac/J. ČABRAJA/KOLEKTIFF

Na dvije utakmice primili smo 25 i 26 golova, što je više nego dobro jer znači da nam obrana funkcionira kako treba i da su nam vratari dobri - kaže izbornik



POREČ Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je prvo mjesto na Croatia Cupu, »generalki« uoči odlaska na Europsko prvenstvo koje će se od 10. do 28. siječnja održati u Njemačkoj. Na »susjedskom« turniru kojem je domaćin bila porečka Žatika, Hrvatska je pred ispunjenim tribinama najprije svladala Crnu Goru s 29:25, nakon čega je s 32:26 bila uspješnija od Slovenije.


– Susreli smo se posljednjih dana s dosta negativnih informacija i negativnih novosti, ali ova momčad je pokazala da ima karakter i ja je obožavam – rekao je hrvatski izbornik Goran Perkovac. – Čine je dečki koji i kad je teško, daju sve od sebe, vidjelo se to i ovom prilikom. Na dvije utakmice primili smo 25 i 26 golova, što je više nego dobro jer znači da nam obrana funkcionira kako treba i da su nam vratari dobri. Trebamo još malo popraviti prijenos lopte na protivničko polje, da to činimo malo brže i bit će to sve skupa još bolje. Sve u svemu, mogu reći da sam jako zadovoljan angažmanom i načinom kako su se momci postavili u ovim utakmicama, kako odgovorno igraju i kako za Hrvatsku žele dati svoj maksimum.


Povjerenje


Perkovac je i ovom prilikom pokazao da se ne libi »gurnuti u vatru« mlade igrače, koji su znali uzvratiti na ukazanom im povjerenju.




– Stalno govorim da imamo momčad koja može igrati skupa idućih 10-15 godina te da je to naša vrijednost i kvaliteta. Pokazalo se da ti dečki već sada mogu pružiti jako puno i stvarno su svi od reda bili odlični, uz izvanrednog Ivića na golu. Odradio je utakmicu na vrhunskooj razini te nam pomogao svojim obranama da jednostavnije i lakše igramo u napadu – istaknuo je Perkovac. – Rezultat mi nije uopće bitan, on mi je sporedna stvar, a ono što mene najviše veseli je da smo se opet vratili nakon što smo u jednom trenutku malo potonuli i odigrali izvanrednu utakmicu. To pokazuje da nas malo toga može izbaciti iz željenog ritma. Trebamo samo raditi na tome da ostanemo mirni, hladne glave i da nas protiv Španjolske ne »ponesu« neke želje i ambicije kao što je to bilo lani na otvaranju Svjetskog prvenstva protiv Egipta, kad smo se postavili kao da je to sudbonosna utakmica, jer ona to neće biti. Ako je dobijemo, bit će izvanredno, a ako ne uspijemo, dobit ćemo sve ostale i to je to.


U odnosu na izostanke protiv Crne Gore, u zapisniku za ogled protiv Slovenije pojavili su se Martinović, Lučin i Karačić, a ovaj potonji je i zaigrao.


– To je izvanredna vijest, a vjerujem da će njihovo stanje biti još bolje nakon što prođe ovih nekoliko dana koji nas dijele od sučeljavanja sa Španjolcima – nije dvojio Perkovac. – Imamo puno igrača u kadru koji mogu mnogo pružiti na terenu i sad se samo nadamo da će nam se na vratarskoj poziciji malo situacija popraviti, a onda će sve to skupa biti u najboljem redu.


Lijepa uvertira


Da i uz probleme koji je prate hrvatska reprezentacija ima jakog aduta na vratarskoj poziciji, pokazao je Filip Ivić koji je »izludio« Slovence obranivši četvorici udarce sa sedam metara.


– Prije svega, želim čestitati reprezentaciji Slovenije na borbenosti od prve do zadnje minute, a čestitke naravno idu i mojim dečkima. Bacali smo se na svaku loptu i slavili golove nošeni ovom divnom publikom. Hvala im još jednom što su ispunili dvoranu, jer uvijek je lijepo igrati pred punim tribinama – naglasio je Ivić. – Bila je ovo lijepa uvertira pred Europsko prvenstvo i prvu utakmicu protiv Španjolske. Mislim da smo spremni i da ćemo pokazati svima da posjedujemo kvalitetu potrebnu da ostvarimo dobar rezultat… Žao mi je zbog nekoliko bitnih igrača bez kojih smo ostali, ali to vam je jednostavno tako u sportu. Probat ćemo nadoknaditi njihov izostanak, a ja im želim što brži oporavak te da budu svim srcem uz nas preko malih ekrana.


Izbornik je posebno pohvalio obranu koja je jedan od glavnih preduvjeta za ostvarenje rezultata na »velikom« natjecanju.


– Obrana nam je bila vrhunska, pokretljiva i s dobrim blokom. Igrali smo stvarno odlično i u onome što smo pružili ne mogu naći niti najmanju zamjerku. Naravno, uvijek može biti bolje, ali bila je u našoj igri prisutna borbenost kao što smo se i dogovorili prije utakmice, a usto smo ostvarili i par taktičkih zadataka koji su pred nas bili postavljeni. Jedva čekamo utakmice u Njemačkoj na koje gledamo s optimizmom, jer Hrvatska ima vrhunsku reprezentaciju s jako kvalitetnim igračima. Ne znam tko od nas ove sezone nije igrao dobro u svom klubu ili da ima manjak minutaže i stvarno je šteta što nećemo biti kompletni, ali imamo mladost, imamo borbenost i ako nešto mogu obećati, to je da ćemo odigrati svim srcem i na svakoj se utakmici baciti na glavu.


Hrvatska reprezentacija ostat će u Poreču do 9. siječnja, a dan kasnije će »poletjeti« za Njemačku. Prvu utakmicu odigrat će 12. siječnja, s početkom u 20.30 sati, protiv Španjolske u Mannheimu. I preostale dvije utakmice u grupi B igrat će se u tom gradu, a u njima će protivnici Hrvatskoj biti Austrija (14. siječnja, 20.30) i Rumunjska (16. siječnja, 18).


Cindrić: Odigrali smo vrhunskih 60 minuta

Kad su Slovenci zaprijetili, krajem prvog i početkom drugog poluvremena, s četiri pogotka u nizu zaustavio ih je Luka Cindrić.


– Odigrali smo vrhunskih 60 minuta. Pokazali smo da imamo odličnu obranu i iz te obrane smo stvarali puno prilika kroz polukontre i kontre. To je pozitivna stvar i ovo što smo sada pokazali mora nam biti putokaz kako trebamo odigrati Europsko prvenstvo – smatra Cindrić. – Sve u svemu, mislim da možemo biti zadovoljni kako smo odradili Croatia Cup. Svi su dobili priliku, odlično odigrali i osobno mogu reći kako sam prezadovoljan igrom koju smo pružili, a vjerujem i svi oni koji su došli u dvoranu kako bi nas pogledali. Martinović i Lučin zbog bolesti nisu zaigrali, a kad nam se i oni priključe, bit ćemo na još većoj razini te se nadam da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu.

 



 


 


Načinović: Sada slijede
pravi testovi

Dvije odlične predstave u Poreču pružio je Veron Načinović koji je protiv Slovenije s pet postignutih pogodaka uz stopostotan učinak bio najbolji hrvatski strijelac.


– Momčad je odigrala odlično, a ja sam samo popratio suigrače. Ovo je ipak bila prijateljska utakmica i tek sada nam slijede pravi testovi, no drago mi je da smo pobijedili, prvenstveno zbog samopouzdanja pred odlazak na europsku smotru, ali i zbog pozitivnog raspoloženja u našim redovima, uz koje je uvijek lakše ići po nove pobjede – zaključio je Načinović.