Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SP rukometašica

Hrvatske rukometašice očekuje najlakša utakmica na SP-u, Obrvan očekuje bodove i da će odmoriti neke igračice

Autor: Igor Duvnjak

09.12.2023. 12:47
Hrvatske rukometašice očekuje najlakša utakmica na SP-u, Obrvan očekuje bodove i da će odmoriti neke igračice

Foto: Tea Pijević i Katarina Ježić/Foto J. ČABRAJA/KOLEKTIFF/HRS

Htio bih odmoriti Valentinu Blažević i Ćamilu Mičijević, kao i poneke igračice koje su imale veću minutažu. Moramo spremni dočekati susret s Mađarskom - kaže hrvatski izbornik



GÖTEBORG  »Belle Belle je Kamerunac, Belle Belle je Kamerunac«, pjevali su na Kantridi navijači nogometaša Rijeke kamerunskom reprezentativnom napadaču koji je u doba »Oluje« nosio bijeli dres. Dok se po raznim kantunima grada na Rječini još raspravlja o najavljenoj obnovi ovdašnjeg kultnog stadiona, prašinu sa zaborava na Yvesa Belle-Bellea skida ženski rukomet, današnja utakmica Hrvatske s njegovim sunarodnjakinjama. I ovaj susret ne može proči bez spominjanja Rijeke, ovdašnji zaljev, bogat reprezentativnim rukometnim imenima, zastupaju tako tri bivše igračice Zameta, kapetanica Katarina Ježić, brzonogi zvrk iz vanjske linije Dejana Milosavljević i »haubica« Ćamila Mičijević, čija je priželjkivana paljba s vanjskih pozicija godinama jedan od aduta hrvatske izabrane vrste.


Uoči večerašnjeg nadmudrivanja s Afrikankama, nakon što onaj stresni sa Senegalkama već pada u zaborav, čuju se pritom i poruke kako pobjedom treba nastaviti lijepu prosinačku rukometnu priču iz Švedske. Izabranice Ivice Obrvana iz utakmice u utakmicu, igraju u stilu činjenice da »poslije kiše dolazi sunce i obrnuto«. U tom je stilu odigran i nedavni suret s Crnogorkama, kao i svaka ćakula među susjedama tako je ona za neutralne promatrače bila zanimljiva dok je samim sudionicama kidala živce do posljednjeg zvuka sirene.


Sjajne vratarke


Istina je da je pritom Hrvatska imala velikih uspona i padova, razdoblja za svaku pohvalu, ali i onih skroz drugačijih pri čemu ni dobar nastup vratarki te vodstvo od pet golova razlike nisu bili dostatni za mirniju završnicu. Ali dok su igračice opravdavale davno dobiveni naziv »Kraljice šoka«, bitno da je ipak rasplet bio pobjednički za produženje nada u prolazak u četvrtfinale.




Spomen imena suparnica ovdašnjim prosječnim pratiteljima sportskih nadmetanja izaziva asocijacije na egzotičnu rukometnu vrstu. Nedavna lavina golova Šveđanki s Kamerunom u jako visokoj pobjedi od čak 37:13 automatski gura igračice izbornika Ivice Obrvana na pozicije favoritkinja, očekivanja su sigurna uvjerljiva pobjeda i bodovi nakon kojih bi u ponedjeljak trebalo matirati i kvalitetne Mađarice te da se poklope i ostali rezultati kako bi zapažene golmanice Tea Pijević i Lucija Bešen i prijateljice u polju pred njima slavile veliki uspjeh, plasman među osam najboljih na svijetu. No, prije ponedjeljka je subota, valja danas dobro odraditi posao s ekipom koja, uz dobro upoznati Senegal te Angolu, predstavlja afrički kontinent u drugoj fazi SP-a. Kamerun je prošao prvi filter pobjedom nad Paragvajem, ali nije prenio ni bod, visoko su ga porazile i Crna Gora i Mađarska s čak 19 razlike. Iako su rivalke ekipa zemlje koja je čak četiri puta bila viceprvak Afrike, na posljednjim kontinentalnim prvenstvima izlaze na teren kao autsajderice. Golmanica Isabelle Noelle Mben Bediang, golgeterica Leaticia-Petronie Ateba Engadi i druge žele opovrgnuti prognoze, a Hrvatice ih potvrditi.


Puno trke


– Fizički su jake, znaju igrati i puno šutiraju izvana, ali vjerujem da ih možemo taktički nadigrati – kaže Katarina Ježić. – Mi isto puno trčimo i imamo širu klupu, mislim da će to biti recept za utakmicu. Prvenstvo je dugo i svi smo u ritmu, idemo utakmicu po utakmicu.


Izbornik najavljuje i raspoređivanje snaga.


– Važna pobjeda nad Crnom Gorom ostavila nas je žive na ovom turniru, još jednom čestitam curama na kontroli utakmice, a posebno na odigranoj obrani. Kamerun je još jedna afrička ekipa, ali dosta različitija od Senegala koji je nekako ‘’teži’’, s više kilograma kaže Ivica Obrvan. – Želja mi je rasporediti snage i uzeti sigurna dva boda, uz svako poštovanje Kamerunu i bez podcjenjivanja. Htio bih odmoriti Valentinu Blažević i Ćamilu Mičijević, kao i poneke igračice koje su imale veću minutažu. Bitno nam je potrošiti što manje energije i spremni dočekati susret s Mađarskom.