ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Karlovački odjeci

Hrvatske reprezentativke uspješno krenule u kvalifikacije za EP, Kraljice šoka s pravom maštaju o Parizu

Autor: Igor Duvnjak

13.10.2023. 07:38
Hrvatske reprezentativke uspješno krenule u kvalifikacije za EP, Kraljice šoka s pravom maštaju o Parizu

Foto: Dejana Milosavljević/Foto PIXSELL

Ova naša reprezentacija može puno, ali sve to trebamo i pokazati na terenu. Ići nam je pritom korak po korak i vidjeti dokle možemo stići - kaže 28-godišnja Dejana Milosavljević



RIJEKA Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u Karlovcu je očekivano uspješno, pobjedom nad Grčkom, započela kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se od 28. studenoga do 15. prosinca 2024. godine igrati u Austriji (Beč, Innsbruck), Švicarskoj (Basel) i Mađarskoj (Debrecen), a ta revija najboljih na kontinentu igra se nakon Olimpijskih Igara u Parizu. U gradu na četiri rijeke kao da je igrala samo jedna i to ona domaća reprezentacija.


Povratak


– Nema dvojbe da smo odigrale dobru utakmicu – kaže Dejana Milosavljević, poslovično ubojito »riječko šilo« na vanjskoj poziciji, što je dokazala i doprinosom od tri pogotka u karlovačkoj kanonadi s Grkinjama. – Svakako da smo pritom potvrdile našu kvalitetu. Shvatile smo itekako ozbiljno taj susret i pritom je svaka naša igračica pružila svoj maksimum. Sve je to među ostalim vidljivo i na krajnjem rezultatu, pobijedile smo s 32:22.


Karlovačka dvorana je u ugodnoj hrvatskoj pobjedničkoj večeri bila i reprezentativna pozornica za povratak čekan čak 535 dana, koliko je iz reprezentacije izbivala Ćamila Mičijević. Za njom je, srećom, prošlo tako dugo i bolno razdoblje obilježeno među ostalim i trima operacijama koljena te je na koncu pod karlovačkim nebom ponovo zasjala zvijezda napada i obrane hrvatske reprezentacije.




– Naravno da nam je svima drago zbog povratka Ćamile Mičijević u reprezentaciju. Radujemo se sve zbog toga što nam se vratila, između ostaloga i zbog toga što je ona vrlo važna karika u našem sustavu igre napada i obrane. Sada se samo nadam da su te sve ozljede iza nje i da će moći normalno nastupati i davati svoj obol našoj reprezentaciji.


Hrvatske reprezentativke se pak nisu dugo zadržale u Karlovcu. Prespavale su, zaboravivši brzo uspjeh nad Grkinjama i ujutro se zaputile k Cazinu na novi ispit u kvalifikacijama, na susret s Bosnom i Hercegovinom. Domaće reprezentativke stižu na taj susret nakon što su kod Rumunjki doživjele pravi brodolom, domaća reprezentacija im je do vrha napunila mrežu s više nego zvučnom pobjedom 49:18. I taj ishod s košarkaških plus 31 potvrđuje da su Hrvatice i Rumunjke izrazite favoritkinje za prva dva mjesta u skupini koja vode na EP.


– Unatoč onom rezultatu u Rumunjskoj, mi nećemo nimalo podcjenjivati reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Međutim, isto tako želimo nastaviti našim putem u ovim kvalifikacijama i iskazati u Cazinu našu kvalitetu. Optimistički smo raspoložene, želeći naravno pobijediti u tom susretu.


Svjetsko prvenstvo


Ova je reprezentacija dobila zvučan i simpatičan naziv »Kraljice šoka«, nastao njezinim podvigom na Europskom prvenstvu u Danskoj 2020. godine i osvojenom kontinentalnom broncom, jedinom u povijesti našeg ženskog rukometa. Pred ekipom je nakon ovih nastupa veliki ispit, Svjetsko prvenstvo koje se igra u prosincu u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj i na kojem treba nekako izboriti vizu za olimpijske kvalifikacije u Parizu 2024. godine.


– Ova naša reprezentacija može puno, ali sve to trebamo i pokazati na terenu. Ići nam je pritom korak po korak i vidjeti dokle možemo stići.


U cijeloj priči više neće biti dugogodišnjeg protagonista ženskog rukometa, izbornika Nenada Šoštarića, kojem su ovo posljednje utakmice za kormilom reprezentacije, dok se špekulira hoće li ga naslijediti bivši izbornik Vladimir Canjuga, a popularni »Šoka« čeka preuzimanje vječitog hrvatskog prvaka Zagreba, riječka se igračica o tome nije izjašnjavala.


– Sve to baš i nije naša stvar, nije na nama da to komentiramo. Naravno da nam je žao što Šoštarić odlazi, ali ima tko o tome misli – poručila je Dejana Milosavljević.