Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

bliži se kraj sezone

Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije

Autor: Alen Plahinek

23.04.2024. 20:44
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije

Foto: RK Zadar 2013



Praktički sve generacije rukometaša i rukometašica, koje još nisu završile sezonu, nastupili su prošlog vikenda u Prvoj ligi Jug. Najmlađi zadarski rukometaši, do 11 godina, igrali su u Mocirama. Dvjema momčadima iz Zadra stigli su prva i posljednja momčad lige, Trogir i BM 07. Protiv Splićana poslovi su odrađeni rutinski, a protiv Trogira polovično.


Sjajno je počeo dan kada su igrači Zadra 1954 pobijedili Trogir. Gosti su bolje počelii utakmicu, ali na drugo poluvrijeme praktički kao da se nisu ni pojavili. U drugih 20 minuta Zadrani su igrali »razbili« Trogir s 23:13. Nakon toga obje zadarske momčadi bez problema pobijedile su BM 07, Zadar 2013 s 35:9, a Zadar 1954 s 23:17.


Zadar 2013 u iznimno neizvjesnom susretu nije uspio pobijediti Trogir. Do sedam i pol minuta do kraja susret je bio potpuno izjednačen, tada gosti povezuju četiri pogotka, a Zadrani se nevjerojatno vraćaju. Remi je stajao na semaforu do posljednjeg trenutka, kada Trogirani sa zvukom sirene zabijaju za pobjedu 27:26.




Nastupili su i mladi rukometaši Biograda, koji su također poraženi u vrlo neizvjesnom susretu. Završilo je 17:16 za Metković-Mehaniku.


Dvije krune


Ako je uopće i bilo sumnje, pobjedom nad Metković-Mehanikom 27:30 i ona je otklonjena te su rukometaši Zadra 2013 službeno ponovno postali prvaci Dalmacije. U tom čvrstom susretu Zadrani su praktički cijeli susret vodili, šest i pol minuta prije kraja imali pet razlike, tako da pobjeda nije došla pod znak upitnika ni u jednom trenutku.



Protiv Korčule Zadrani su također vodili veliku većinu susreta, ali 3:0 serija Korčulana za povratak na izjednačenje pet minuta do kraja uvelike je zakomplicirala pitanje pobjednika. Antišin je sa zvukom sirene pogodio za eskiviranje prvog poraza u sezoni. Sada slijedi završnica Prvenstva Hrvatske, gdje se brani treće mjesto od prošle godine.


Rukometaši Zadra 1954 i Biograda u istoj su generaciji u Mocirama igrali u Ligi za poredak. Zadrani su upisali dva poraza, a Biograjci pobjedu i poraz. Dugopolje je slavilo protiv Zadra s 31:18, dok je Ribola pobijedila s 32:15. Biograjci su pak uspjeli »srušiti« Ribolu s 19:16.


U susretu, gdje je »jedna lopta« odlučivala, odličan je bio Roko Eškinja koji je zabio čak 11 golova. U drugoj utakmici Biograjci su bili u zaostatku cijeli susret, no minus jedan (15:16) dvije i pol minute do kraja držao je nadu Biograjacima u potpuni povratak. Ipak, dva gola Dugopoljaca do kraja susreta odlučili su pitanje pobjednika.


Rukometaši Zadra 1954 do 17 godina također su i službeno postali prvaci Dalmacije. Iako se to moglo predvidjeti već na polovici sezone, Zadrani su matematički titulu obranili pobjedama nad Solinom (37:20) te Splitom (39:13). Proteklog vikenda praktički svi su dali svoj obol u pobjedama, a prvi realizator bio je Ivan Rančić s 14 golova. Slijedi završnica PH, gdje su Zadrani prošle sezone završili sedmi.


Rukometaši Zadra 2013 u istoj generaciji upisali su pobjedu i remi, što im je uvelike smanjilo mogućnosti za četvrto mjesto i odlazak na PH. Upisali su Zadrani prvo vrlo laganu pobjedu 36:15 protiv Splita, a onda u posljednjem susretu dana remizirali sa Solinom 27:27.



Bila je to prava rukometna bitka u kojoj su se prvo Zadrani odvojili na tri razlike, a sredinom drugog dijela to su učinili i Solinjani. Posljednjih deset minuta igralo se gol za gol, a pogodak za spas od poraza donio je Dorontić četiri sekunde do kraja. Zadar 2013 tako sada ima dva boda manje i utakmicu više u odnosu na Ribolu Kaštela koja drži četvrto mjesto, posljednje koje vodi u Poreč.


Uspješan Donat


Pobjedu i poraz izvukle su rukometašice Zadra na turniru u Opuzenu u generaciji do 13 godina. Dva susreta s malo golova odigrale su Zadranke te tako upisale poraz od Jerkovca 9:12, ali i pobjedu 14:9 protiv domaćeg Opuzena.


U prvom susretu Zadranke su imale svoje prilike, unatoč stalnom lovljenju rezultata, ali mreže su mirovale čak posljednje tri i pol minute, dok se na prvi gol susreta čekalo malo više od dvije. Gotovo tri pune minute na gol se čekalo na susretu protiv Opuzena, a Zadranke su ključne razlike napravile u drugoj polovici prvog dijela, kada su povezale pet pogodaka (8:3) i završnici susreta kada su povezale tri za 13:8 i prelomile susret.


Posljednje susrete u osnovnom dijelu sezone igrale su rukometašice Zadra i Donata u generaciji do 15 godina. Zadranke su sezonu završile s dva teška poraza, od kojih zasigurno najviše »boli« onaj protiv posljednje Jelse Malizije (21:9), dok djevojčice Donata sezonu završile dvjema pobjedama.


Osim od Jelse, Zadranke su poražene i od Sinja (50:28), a Donatice su obje te ekipe »pregazile kao plitak potok«. Prvo je pala Jelsa s 27:22, a potom i Sinj s 29:23 u vikendu u kojem je »eksplodirala« Ariana Maria Tabak s ukupno 19 pogodaka, čak 11 Jelsi. U konačnici igračice Donata u premijernoj sezoni svojeg postojanja završile su kao devete, a Zadranke 11., pretposljednje u 1. HRL-Jug.