Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

BIOGRAD

Biograjka Veronika Babara prvakinja je Hrvatske: 'Iako je rukomet dosta grub, za mene nije bilo dvojbi'

Autor: Šime Ćurko

02.05.2024. 11:27
Biograjka Veronika Babara prvakinja je Hrvatske: 'Iako je rukomet dosta grub, za mene nije bilo dvojbi'

Foto: JOZO CABRAJA/ KOLEKTIFF



Na Prvenstvu Hrvatske za rukometašice u kategoriji do 17 godina (djevojke rođene 2006. i mlađe), koje je održano u Poreču, Lokomotiva je u finalu s 24:18 pobijedila Dalmatinku iz Ploča i obranila titulu najbolje hrvatske ekipe u ovoj selekciji. Nagradu za najbolju kružnu napadačicu osvojila je Veronika Babara, igračica iz Biograda, koja je i standardna kadetska te odnedavno i mlađe juniorska reprezentativka. Važnu ulogu u reprezentaciji imala je na Europskom prvenstvu za mlađe kadetkinje prošle godine u Crnoj Gori gdje je Hrvatska bila četvrta, a taj je rezultat našim igračicama donio plasman na Svjetsko prvenstvo koje je u kolovozu ove godine.


Priznanje za najboljeg pivota na PH Babara je osvojila i 2022., tada za uzrast do 16 godina. Prošle godine na Državnoj završnici za srednje škole kao članici Druge ekonomske škole iz Zagreba pripalo joj je priznanje za najbolju igračicu. Ove sezone debitirala je za prvi sastav Lokomotive u EHF Europskoj ligi u kojoj je protiv Chambraya postigla i jedan pogodak. U mlađim uzrastima Babara je bila članica biogradskog Mini Sunca te ŽRK-a Biograd, a u razgovoru za Radio Bnm u srpnju 2022. prijetila se rukometnih početaka.


– Sestra je bila mažoretkinja, otišla sam najprije kod njih i vidjela da to nije za mene. Prijateljice iz razreda pozvale su me na rukomet u Mini Sunce, gdje je trener bio Zvonimir Petrović. Odmah mi se svidjelo i rekla sam da je to sport kojim se želim baviti. Doma su mi govorili da možda odaberem neki drugi sport jer je rukomet dosta grub, ali za mene nije bilo dvojbi – rekla je Babara, koja je s biogradskim klubom imala puno nastupa. – Počeli smo ići na turnire, trenirao me tada dosta i Tomislav Šarić, bila sam i u Kampu Hrvatskog rukometnog saveza, gdje je dosta trenera reklo da dobro igram i u napadu i u obrani. Kada sam nastupala za ŽRK Biograd na Sportskim igrama mladih u Sarajevu vidjela me i pozvala predsjednica Lokomotive te su iz tog kluba kontaktirali moju obitelj.


Foto: ŽRK BIOGRAD


“U Lokomotivi mi je odlično”




Veronika je tada bila osmi razred.


– Željeli su da odmah dođem u Zagrebu. Međutim, pričekala sam do kraja osmog razreda, nakon čega sam 2021. prešla u Lokomotivu. Igrala sam lijevog vanjskog i pivota, koji mi je i najdraža pozicija, bez obzira na ozljede i svu težinu koju nosi to mjesto u ekipi. Ozljede su sastavni dio sporta, ali s dobrom ekipom sve je lakše. U Lokomotivi mi je odlično, klub poziva kvalitetne mlade igračice iz cijele Hrvatske u svoje redove i radi se jako dobro – zaključila je Babara.