Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ATP Monte Carlo

Rubljov u spektakularnom finalu zasluženo stigao do naslova

Autor: Alen Plahinek

16.04.2023. 17:39
Rubljov u spektakularnom finalu zasluženo stigao do naslova

Foto: Reuters



Spektakularnim finalom završen je ovogodišnji ATP Masters 1000 u Monte Carlu. U najljepšem danu turnira, kada govorimo o vremenu, nakon malo više od 2 i pol sata teške bitke prepune vrhunskog tenisa, predivnih poteza i psiholoških kriza obojice igrača, Andrej Rubljov konačno je stigao do prve Masters titule u svojoj karijeri. Ukupno je bilo 5:7, 6:2 i 7:5 za ruskog tenisača.


Iznimno izjednačen je bio prvi set u kojem prvi “ozbiljniji” potez povlači mladi Rune napravivši break za 4:2, no Rubljov odmah uzvraća re – breakom i vraća stvari na početak. Blistala je igra Holgera Runea krajem tog prvog seta, dok je Rubljov doživljavao malu krizu koja mu je došla na naplatu u 12. – oj igri, kada Rune radi break za 7:5 i uzima set. Nakon toga Rubljov već standardno uzima pauzu za WC i vraća se na teren kao neka druga osoba i odmah u prvom gameu drugog seta radi break te ga u sljedećem gameu potvrđuje.


Tada opet dolazi Rubljovljeva klasična oscilacija, što Rune iskorištava i vraća se u igru i dolazi na 2:2. No, nakon tog 2:2, Rune nestaje s terena. Svojim greškama praktički poklanja break Rubljovu i psihološki počinje tonuti. Tonuo je Rune sve dublje i dublje, što Rubljov praktički ni nije morao iskorištavati jer je sve dobivao na pladnju te osvaja drugi set s 6:2. Nakon drugog seta Rune uzima pauzu za WC, koja očito funkcionira i potom se nakon velike psihološke krize vraća na teren kao da se ništa nije dogodilo i u drugom gameu radi break, a svoje servis osvaja te se u kratkom roku nalazi na 3:0 u odlučujućem setu.




Kada je bio na vrhuncu svoje igre, Rune ponovno doživljava psihološki kolaps i ponovno svojim greškama drži Rubljova “na života”, a u 7. – om gameu ga i potpuno vraća u meč. Bio je Rune u posljednjem setu samo game nadomak osvajanju naslova, no Rus je imao drugačije planove. Pri rezultatu 5:5, Rune dva poena zaredom zakucava smeš u mrežu i tu puca i ono malo psihe što mu je ostalo. Raspucava dvije loptice preko stadiona, dobiva opomenu i do kraja se slama. Rubljov to sve iskorištava, radi break i u posljednjem gameu svojim servisom dolazi do toliko željene velike titule.


Rubljov je danas pobijedio najviše iz činjenice da je malo stariji i zreliji u odnosu na Runea, kojeg su brzopletost i nepotrebne greške pojele. U konačnici, Rune je “klinac” kojemu je tek 19 godina, mora još sazrijeti kako bi znao nadvladati krize s kojima će se u budućnosti zasigurno boriti jer s obzirom na igru koju pokazuje unatrag godinu dana, Rune je ozbiljan kadar za biti broj jedan u svijetu tenisa. No, dalek je put do toga.