Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadrani u Europi

Razigrani Špaleta i Mavra

Autor: Andrija Dešpoja

04.04.2024. 09:11
Razigrani Špaleta i Mavra

Foto: Daria Mitrofanova/BC Avtodor Saratov/VTB liga



Polako se u svim europskim košarkaškim ligama bliži kraj osnovnog dijela natjecanja i ide se prema završnom dijelu sezone u kojem će se neki naći u doigravanju, dok će neki biti osuđeni na kvalifikacijske utakmice za ostanak u ligi. Prema plasmanu u doigravanje streme dakako dva kluba iz stupnja gubitnika VTB lige u kojima svoj kruh zarađuju Zadrani, radi se o Samari gdje su se početkom sezone na klupi utaborili Dražen Anzulović te pomoćnici mu Stipe Kuliš i Josip Miliša, dok je u Saratovu nekadašnji kapetan Zadra Dominik Mavra. Oni će protekli tjedan pamtiti po polovičnom uspjehu jer su upisali jednu pobjedu i jedan poraz. Samara je pokleknula na svom terenu od lidera Uraljmaš Jekaterinburga sa 77:83, dok je popravak dojma stigao četiri dana kasnije kada se sa 67:81 protutnjalo terenom moskovske Rune. Ostavilo je to Anzulovićevu momčad u dobroj poziciji četiri kola prije kraja, na drugom mjestu koje vodi prema četvrtfinalnoj seriji doigravanja.


Mario Špaleta (BBC Nord)


Crni nizovi


A tamo bi se trebao naći i Saratov koji je napravio krivi korak u okršaju s direktnim konkurentom MBA Moskvom, izgubivši kući sa 71:74, no melem na rane stigao je u narednom kolu kada se doma svladala Astana s 92:83. U porazu je Mavra bio skroman sa sedam koševa, tri skoka i tri asistencije, no u slavlju nad Kazahstancima potvrdio je svoju kvalitetu s učinkom od 16 koševa, četiri skoka i šest asistencija. Poput Samare i Saratova tjedan su odradili i košarkaši Lokomotiv Kubanja u kojem je prvi asistent glavnom treneru Jurica Žuža. Ispred sebe su momci iz Krasnodara imali dva najjača protivnika, UNICS i CSKA, pa se pobjeda i poraz mogu smatrati dobrim poslom za Žužine štićenike. Momčad koju s klupe predvodi Velimir Perasović potpisala je kapitulaciju na parketu Lokomotiva s 90:82, dok se u Moskvi upisao častan poraz (86:73). U tri završna kola Žužin tim će imati zadatak nadmašiti sadašnje četvrto mjesto i preko Zenita otići stepenicu više, što nije uspjelo Juventusu u litavskom prvenstvu koji je mogao preko BC Wolvesa podignuti ambicije u skorašnjem doigravanju, no poraz 100:88 od Eurokup sastava ostavio je momčad Ivana Vraneša izvan najboljih četiri sastava te će se u posljednjih sedam kola pokušati održati na petoj poziciji koja ne nosi prednost domaćeg terena u »play-offu«. Vraneš je u 28 minuta provedenih u derbiju bio jedan od boljih članova svojeg tima, s 13 poena i dva skoka, no nedovoljno da se spriječi drugi uzastopni poraz u prvenstvu. Porazi su nažalost postali svakodnevica Juri Škifiću čije Pardubice ne znaju za pobjedu od 16. ožujka, a u minulom tjednu mjeru su im uzeli Usti n. Labem i USK Prag. U prvom ogledu koji je pripao domaćinu s 99:83, Škifić je odigrao 15 minuta i pritom imao slab učinak od dva poena i tri skoka, a malo bolju partiju pružio je stasiti Zadranin u domaćem kiksu od Pražana (70:83), kada je uz tri ubačaja, imao pet uhvaćenih lopti i dvije asistencije. Kolo prije početka doigravanja Pardubice će najvjerojatnije sa šeste pozicije, jer je preoptimistično očekivati prekid crnog niza u završnoj rundi na parketu najboljeg Nymburka.


David Škara (Chalons-Reims)


Pad Napolija i Joventuta


A još crniji niz mori Körmend Lovre Bašića koji je u srazu na parketu Pečuha upisao peti uzastopni poraz (92:75). Bašić je u 30 minuta u igri zabio šest poena, uz tri skoka i osam asistencija te će ostatak sezone sudjelovati u »play-outu« mađarskog elitnog ranga. Borba za goli prvoligaški život sudbina je praktički od početka sezone Nord Dragonza u kojem je jedan od boljih igrača Mario Špaleta. Dvama porazima proteklog tjedna momčad iz Eisenstadta je ostala u neizvjesnoj situaciji uoči završne dvije runde u kojima ih očekuje sudbonosni okršaj s Furstenfeldom za ostanak u ligi. Porazi na parketu Vienne (103:78) te domaći (86:112) Kapfenberga bili su neizbježni, s tim da Špaleta nije nastupio u Beču, dok je Kapfenbergu zaprijetio s 18 ubačaja i šest skokova. Pozitivnija priča svakako u finišu sezone je David Škara i njegov Châlons-Reims koji je u uzletu s trima vezanim pobjedama koje su ih, stigavši na rub plasmana u doigravanje francuske Pro B lige, a to je mjesec prije bila gotovo nezamisliva stvar. No, gostujući uspjeh kod ASA-e (70:73) u kojem je Škara upisao učinak od 12 poena i dva skoka, te tijesna pobjeda 81:79 na domaćem terenu protiv Fos-sur-Mera s 11 poena i pet skokova krilnog igrača iz Zadra, popele su Châlons-Reims na diobu sedmog mjesta sedam kola prije kraja osnovnog dijela. U obrnutom tonusu od Škarinog kluba našla se momčad Tomislava Zubčića koja je nakon odličnog prvog dijela sezone potonula u drugom te se s četiri poraza našla izvan Topa 8 talijanske Lege A. Napoli je napravio novi krivi korak na svom parketu, potpisavši kapitulaciju pred Venezijom (90:97) te zasjeo na deveto mjesto pet kola prije kraja. Stasiti Pridražanin bio je skroman u 27 minuta protiv momčadi Nevena Spahije s osam ubačaja i pet uhvaćenih lopti. A skromni učinci sve su češći epiteti koji se vezuju za nastupe mladog Michaela Ružića u dresu Joventuta. U porazu kod Granade 86:83, 17-godišnji Zadranin je dobio samo tri i pol minute koje je iskoristio za tri ubačaja, dok njegov klub mori kriza rezultata s četiri vezana poraza u ACB ligi i strmoglavom padu u poretku sve do desetog mjesta. Zato su se odličnim poslom, barem što se tiče, završnog kola regularnog dijela prvenstva Bosne i Hercegovine mogli pohvaliti Duje Brala i Gabriel Karamarko čiji je Široki slavio (82:71) u derbiju protiv Bosne i tako se uputio prema stupnju pobjednika u kojem se petoro prvoplasiranim klubovima pridružila Igokea. Kontra Sarajlija istaknuo se mladi Karamarko s deset koševa, tri skoka i jednom asistencijom, a Brala je upisao učinak od sedam poena i četiri asista, dok se prošlogodišnji stanovnik svlačionice na Višnjiku uklopio u sivilo ostatka momčadi u porazu na parketu Slobode u Tuzli (66:59) s dva koša i dva skoka.