Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Premijer liga, 21. kolo

Jusupova momčad preokretom do slavlja nad Dinamom

Autor: Andrija Dešpoja

09.02.2024. 18:59
Jusupova momčad preokretom do slavlja nad Dinamom

Foto: Mate Komina



Malo je nedostajalo da se 21. kolo proglasi crnom rundom favorita jer su se košarkaši Zadra umalo pridružili Splićanima koji su dan prije nastradali na parketu Zaboka. Ipak, Dinamo unatoč 18 poena plusa u drugoj četvrtini i činjenici da je vodio trideset minuta dvoboja nije uspio otkinuti vrijedne bodove s Višnjika. Momčad Danijela Jusupa nije bila na visini zadatka, ali je uspjela u drugom poluvremenu zaigrati puno angažiranije u obrani i na iskustvo i mišiće upisati 18. pobjedu (77:73) u hrvatskom prvenstvu.


Lovro Mazalin (KK Zadar)


Teških nogu košarkaši Zadra su ušli u utakmicu, što nisu propustili od prvih napada kažnjavati momci Josipa Sesara koji su doslovno poletjeli na pogon odličnog vanjskog šuta. Dvije trice je vezao Ivan Vučić, a kako se išlo prema završnim minutama prve četvrtine proradila je i ruka Ivanu Vrgoču koji je trima dalekometnim ubačajima uz jedan Ivana Tvrtka Majića bacio rukavicu izazova favoriziranim domaćinima.


Trica Dinama


Pogled na semafor nakon proteka deset minuta igre nije bio nimalo obećavajući za nekoliko stotina navijača u Krešinom domu, Dinamo je imao 13 plusa (13:26), a Jusup je izrotirao čak devet igrača i dobio od njih jedno veliko ništa. Ni početne minute druge četvrtine nisu donijele boljih vijesti po pitanju zaostatka koji je „nakisao“ i do 18 poena (13:31) nakon tehničke pogreške Lovre Mazalina koju su skupo naplatili Mislav Brzoja i Karlo Mikšić. Ipak, u tom trenutku konačno je došlo do glave Jusupovim igračima da bi sve moglo otići k vragu, pa su odlučili zaigrati obranu, a to je onda donijelo i ogromne pomake prema naprijed. Napadačko tupilo uspio je razbiti Arijan Lakić dvjema tricama, pridružio mu se potom i Marko Ramljak, pa se u niti četiri minute Zadar s 15:3 serijom potpuno oporavio i našao na tek dva posjeda zaostatka (28:34). Tražili su naravno domaći košarkaši prije odlaska na odmor i potpuni rezultatski povratak, no na drugoj strani se nije znalo zaustaviti Vučića čija treća trica je gostima osigurala za nastavak solidnu zalihu od sedam koševa (32:39).




Zaključak prvog poluvremena je bio da su Zadrani još dobro i prošli, s obzirom na neumoljive podatke o 12 izgubljenih lopti i tek 36 posto šuta za dva. Srećom, po njih i Sesarovi igrači bacili su u bunar 13 lopti, ali su sve mane vješto zamaskirali s devet pogođenih trica iz samo 13 pokušaja.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Buđenje u nastavku


Povratak iz svlačionica nije donio očekivanu nalet Zadra, već se utakmica nekako stabilizirala kada je bio u pitanju rezultat. Gosti su održavali stečevinu iz prvog dijela dugih sedam minuta (42:49), a u domaćim redovima su se više bavili sucima i njihovim odlukama, nego popravkom dojma na parketu. Ipak, smiraj treće četvrtine je donio i taj dio koji se očekivao puno ranije od kvalitetnijeg i šireg sastava koji pod sobom drži Jusup. Otvorio se vanjski šut i na toj računici su Zadrani zasnovali potpuni preokret (54:51). Dvije trice ubacio je Ramljak, dok su po jednu dodali Drežnjak i Vujačić, no uzvratio je i Brzoja na suprotnoj strani pa se prema četvrtini odluke otišlo s podjednakim šansama (54:54). Isto odstojanje vrijedilo je i u narednih osam minuta u kojima se mogla gledati igra koš na koš (68:68), da bi se Jusupova momčad ipak bolje snašla u samoj završnici i na iskustvo provukla do dobitne pozicije. Ključnom figurom ispao je na kraju Lakić koji je pogodio tricu u pravom trenutku i tako odveo svoje do kapitalnih četiri plusa (72:68), a isti igrač je 12 sekundi prije kraja potvrdio s linije za bacanja teško izborenu pobjedu do koje je predvodio Mazalin s 23 koša, deset skokova i pet asistencija, dok je 14 zabio Ramljak. U gostujućim redovima prednjačio je Vučić s 15 ubačaja.