Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Junak protiv Cibone

Ramljak: Nismo gubili glavu u ključnim trenucima

Autor: Andrija Dešpoja

23.05.2023. 10:53
Ramljak: Nismo gubili glavu u ključnim trenucima

Foto: Mate Komina



Svaka pobjeda Zadra nad Cibonom za navijače kluba s Višnjika ima učinak poput melema, a kada se to dogodi na način koji se dogodio u nedjelju navečer u iznimno bitnoj prvoj utakmici polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske onda je to najveći mogući jackpot. Pobjednički koš sa zvukom sirene scenarij je koji ne može biti draži kada su u pitanju vječni derbiji hrvatske košarke, a to je pošlo za rukom vođi Jusupove družine Marku Ramljaku. Fenomenalnu partiju odigrao je kapetan u najvažnijem trenutku sezone i sve je začinio tricom u posljednjoj sekundi kojom je doslovno bacio u trans tri tisuće grlatih navijača u Krešinom domu. Slađe od toga ne može, definitivno.


Odlična atmosfera


Najljući rival bačen je na koljena nakon više od dva sata teške bitke u zadarskom grotlu gdje se posebno u završnim minutama, koje su se rastegnule na više od pola sata, pokazala sva draž i nepredvidivost košarke. Zadar je 40 sekundi prije kraja imao ugodnih plus četiri (76:72), no glupost Adema Mekića s bespotrebnim namjernim prekršajem usmjerila je utakmicu u dramaturške vode te se Cibona uspjela ponovno osoviti na noge te zaprijetiti uzimanjem punog plijena s Višnjika. Nije bilo lako domaćim navijačima u tih završnih 40 sekundi, jer je sigurno većina njih već vidjela scenarij koji se dogodio toliko puta kada su u pitanju okršaji s Cibonom, a taj pesimizam je potpirivao i loš ovosezonski učinak Jusupovih igrača u završnicama utakmica, sjetimo se samo Budućnosti, Igokee, pa Splita prije toga i Šibenke, te Dinama pred tjedan dana… No, unatoč mnogim propustima (promašena tri bacanja zaredom, namjerni prekršaji, umiranje u tricama) Jusup je imao čovjeka koji je cijeloj priči donio sretan ishod. Nakon što je Smajlagić položio za 82:82, sve je ukazivalo da će se pobjednik prve utakmice morati odlučivati nakon dodatnih pet minuta, no u narednih šest i pol sekundi Zadar je ipak uspio doći do prilike koju Ramljak nije propustio iskoristiti. Božić se u svom stilu silovito zaletio preko cijelog terena prema gostujućem košu, svi su očekivali njegov pokušaj probijanja kroz obranu Vukova, no u posljednji trenutak Bjelovarac se odlučio na pas u lijevi kut gdje je stajao usamljeni Ramljak, a on je pak u maniri vrhunskog šutera pospremio tricu koju će sigurno narednih noći gorko sanjati igrači i stručni stožer Cibone.


– Dobar je osjećaj zabiti pobjednički koš. Nije loše…, drago mi je prvenstveno zbog publike koja je bila uistinu super, atmosfera je bila odlična, baš sve je bilo na visokoj razini. Mislim da je utakmica bila dobra i za gledatelje i drago mi je da smo odigrali na ovakav način iako smo pali s koncentracijom u drugom poluvremenu. Međutim, izvukli smo se i nadam se da ćemo zadržati isti intenzitet i dalje – istaknuo je junak pobjede Zadra koji se sada našao u situaciji da ima dvije šanse za prolazak u finale doigravanja. Sutra u 19 sati je na rasporedu druga utakmica u Draženovom domu koja bi mogla u taktičkom smislu biti potpuno nalik prvoj odigranoj prekjučer na Višnjiku.


Taktički rizik Cibone




Cibona se obrambeno postavila jako čudno, no u svakom slučaju legitimno s obzirom na individualnu kvalitetu u protivničkim redovima, prije svih Luke Božića, a Bjelovarac je što se tiče obrambenih postavki bio glavna meta Josipa Sesara. Sve je friški izbornik Hrvatske podredio umrtvljavanju MVP-ja regionalne lige, što je onda značilo da će jedan od ostale četvorice igrača Zadra uvijek biti sam. Taktički rizik po defaultu sveo se na Ramljaka koji nije mario za činjenicu da je u pravilu usamljen kampirao na perimetru. Zatrpao je zadarski kapetan gostujući koš sa 27 poena, pogodio četiri trice iz devet pokušaja i pritom skupio 11 skokova, pet asistencija i tri ukradene lopte, a da nijednu loptu nije izgubio u čak 39 minuta provedenih na parketu. Izvedba za čistu desetku, no skromni Ramljak nije se previše osvrćao na osobni učinak već je podcrtao da nema vremena za euforiju jer nova utakmica dolazi jako brzo.



– Bila je jedna prava play-off utakmica i mislim da smo bili na dobroj razini veći dio susreta. Držali smo prednost, Cibona je u drugom poluvremenu odigrala puno bolje, ali nismo gubili glavu u ključnim trenucima. Imali smo 13 napadačkih skokova, i to smo svi u najavi isticali da nam je potrebna ta energija i borba za svaku loptu. Na kraju je odlučivao taj jedan šut, tako da je jako bitno da i u sljedećoj utakmici nastavimo kažnjavati njihovu obranu s kojom su se kockali. Cibona je igrala obranu koju dosad nisu koristili u našim međusobnim dvobojima, no adaptirali smo se, puno su nam ostavili prostora za napadački skok i pogađali smo trice kada je bilo najvažnije. Čestitam momcima, jedna jako teška utakmica koju smo izvukli na kraju i nadam se da ćemo zadržati ovakvu energiju i pristup u Zagrebu – kazao je za kraj krilni igrač Zadra.


Cibona bez Mazalina u završnici


Pandan Ramljaku na suprotnoj strani, u sastavu Cibone, bio je bivši igrač Zadra Lovro Mazalin koji je uz Krešimira Ljubičića napravio najviše nereda domaćoj obrani. Sesar je Mazalina vješto koristio u nastavku postavljajući ga na poziciju pet te je s niskom postavom tjerao Jusupove igrače u zamku ispucavanja nerezonskih trica i to je umalo dovelo do preokreta. Ostalo je stoga visjeti u zraku nakon završetka utakmice zašto je Mazalin poslan na klupu četiri minute i 37 sekundi prije kraja i sve do završnih 18 sekundi susreta nije ulazio u igru.


– Mazalin je iskrenuo zglob prije tri tjedna protiv Dubrave i nakon toga je odradio samo dva treninga. Nagazio je s tom ozlijeđenom nogom na nogu Žganeca u posljednjoj četvrtini i morao sam ga zaštititi u situaciji kada ionako igramo s jako suženom rotacijom. Od početka sezone ostali smo bez četiri jako važna igrača (Mesiček, Bundović, Baković i Perasović) i to se sigurno osjeti u nekoj razini intenziteta, što onda rezultira time da htjeli mi ili ne htjeli moramo spustiti ritam – prokomentirao je trener Cibone.


Isplaćena jedna plaća


Košarkašima Zadra jučer je isplaćena jedna zaostala plaća. Sukladno najavljenome na nedavnoj konferenciji za medije kada je predstavljen plan financijskog opravka kluba, dogovorena je pozajmica Grada Zadra koja bi trebala pokriti dio dugovanja. U pravi čas reklo bi se, kao dodatna injekcija pred sutrašnju drugu utakmicu polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Cibone.