Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Polufinale doigravanja prvenstva Hrvatske

Trica Ramljaka za veliko slavlje u Krešinom domu

Autor: Paulo Sarić

21.05.2023. 22:16
Trica Ramljaka za veliko slavlje u Krešinom domu

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra napravili su prvi korak k finalu hrvatskog prvenstva. Igrači Danijela Jusupa u nedjelju su pred nešto manje od tri tisuće gledatelja u dvorani Krešimir Ćosić u prvom susretu polufinala doigravanja HT Premijer lige svladali Cibonu rezultatom 85:82. Premda su Zadrani u nekoliko navrata imali i dvoznamenkastu prednost na koncu je pobjednik odlučen nakon drame koju je teško i opisati. U trileru slobodnih bacanja i (namjernih) prekršaja, presudnom se pokazala trica Marka Ramljaka koji je sa sirenom zabio za konačan rezultat i prednost pred odlazak u Zagreb.


Tvrdo otvaranje

Sukladno očekivanjima, otvaranje susreta je proteklo u tvrdoj i izjednačenoj igri, bez velikih taktičkih iznenađenja. Zadar se odlučio za svoju klasičnu obranu protiv Cibone u kojoj Bornu Kapustu čuvaju viši igrači, dok je Lovri Mazalinu ostavljao nešto više prostora za šut. Dvije rane osobne pogreške kapetana Krešimira Radovčića uvele su gostujućeg stratega u defenzivne poteškoće, a one su postale i nešto veće kada se razigrao Karlo Žganec koji je ubacio prvih sedam od devet poena svoje momčadi, no primjetno je bilo da je obrana zagrebačkog sastava usmjerena na zaustavljanje najboljeg igrača Zadra Luke Božića, a tu su „Vukovi“ odradili jako dobar posao, jer je 27-godišnji Bjelovarac teško dolazio do situacija za šut. Gosti su pokušavali stvoriti prostor u napadu spuštanjem lopti na snažnog Krešimira Ljubičića s kojim je Juan Davis teško izlazio na kraj, da bi se krajem prve četvrtine razigrao Mazalin koji je rano došao do dvoznamenkastog broja poena, ekspresno anuliravši prvo osjetnije vodstvo Zadra s ulaska u devetu minutu (22:16).


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Odvajanje Zadra

Zagrepčani su u nekoliko navrata „pokazali“ i zonsku obranu kojom su pokušali unijeti dozu nemira u domaći napad, no trice Adema Mekića i Leona Šantelja su držale momčad Danijela Jusupa u konstantnom vodstvu. Prva veća prednost Zadra stigla je sredinom druge dionice kada su Marko Ramljak i Mekić iskoristili pogrešku Aleksandra Aranitovića i zaključili seriju 7:1 nakon koje je semafor pokazivao ugodnih plus osam (35:27) za domaću momčad. Sve to, zanimljivo, bez napadačkog doprinosa Božića koji je i dalje bio bez poena. Glavna zvijezda momčadi s Višnjika je uskoro napravila i svoju treću osobnu pogrešku zbog koje je bila prisiljena nakratko napustiti parket, no Zadrani su pokazali da su puno više od momčadi koja ovisi o samo jednom igraču jer su već koji napad kasnije nakon trice Ramljaka otišli na dvoznamenkastu prednost (41:31). Osim prve osjetnije razlike, domaćinima su na ruku išli i problemi s osobnim pogreškama Ljubičića koji je nakon neprimjerene reakcije nakon opravdano dosuđenog prekršaja dobio tehničku pogrešku kojom je došao na korak od trajnog preseljenja na klupu.


Ramljakova rola



Na veliki odmor se otišlo s 52:40 za Zadrane koji su imali izvrstan doprinos igrača s klupe, pri čemu su prednjačili Mekić i Dario Drežnjak koji su postigli osam, odnosno sedam poena, a razliku među momčadima je činio i dalekometni šut koji je bio debelo na strani domaćina (8-1). Početne minute nastavka su protekle u ponešto fluidnijem ritmu u kojem su se koševi izmjenjivali kao na klackalici, da bi prvi nalet pripao Ciboni koja je na otvaranju 26. minute serijom 0:6 prišla na samo dva posjeda zaostatka (57:51). Izazvalo je to reakciju trenera Jusupa koji je pozvao svoje igrače na kratak razgovor, no on nije polučio željenim rezultatom pa je za odbijanje narednih napada upornih „Vukova“ valjalo sačekati napadački doprinos kapetana Ramljaka koji je s pet vezanih poena udijelio „Bronhi“ svojim suigračima. Božić je i dalje bio praktički nevidljiv na parketu, uz tek dva upućena šuta i s više izgubljenih lopti nego asistencija, što je omogućilo gostima da se nakon trice Svena Smajlagića „prišuljaju“ i na minus pet (64:59). A onda se i to dogodilo. Prvi poeni Luke Božića. Tek u posljednjoj minuti treće četvrtine za odvajanje Zadra na tri posjeda prednosti.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Drama

Novi povratak Cibone je stigao sa zonom i niskom postavom u kojoj je Mazalin bio najviši igrač, što su gosti iskoristili da prvo preko Smajlagića smanje na minus šest, a potom nakon trice Ivana Majcunića i na sasvim otvorenih 69:66. Tricom je uzvratio probuđeni Božić, koji je zabio i slobodno bacanje nakon zakašnjelo dosuđene tehničke pogreške Sesaru, no da susret ne protekne bez drame pobrinule su se dva dalekometna ubačaja Kapuste koja su primakla „Cibose“ na sasvim otvorenih 76:72. Zadar je muku mučio s napadom na zonu Cibone za koju nije imao dovoljno dobro rješenje, već se previše oslanjao na šut za tri poena. Promašivali su redom Ramljak, Božić i dvaput Žganec, da bi „poklopac s obruča“ skinuo Drežnjak ubačajem za 79:74. Bio je to tek početak uzbuđenja. Ljubičić je prvo bio polovičan s linije penala, da bi nakon nesportskog prekršaja Mekića Kapusta prvo smanjio na minus dva, da bi potom Majcunić zabio jedno za 79:78. Njegov promašaj je uhvatio Drežnjak koji je odmah fauliran, no suci su procijenili da nije bilo dovoljno intenziteta za najtežu kaznu Ciboni. „Vukovi“ su se nakratko izvukli, no nakon prekršaja Ljubičića im više ni ugled kod sudaca nije pomogao pa je Žganec dobio dva pokušaja s linije slobodnih bacanja, a Zadar loptu. Visoki Zagrepčanin je bio polovičan za 80:78, no nova prilika je došla već par sekundi kasnije kada je fauliran i Drežnjak. Njemu je, pak, ruka u potpunosti zadrhtala. Cibona je imala loptu za što se činilo zadnji napad, no domaćini su se odlučili na prekršaj koji je Kapusta pretvorio u poravnanje (80:80). S druge je strane fauliran Drežnjak koji je ovoga puta bio precizan, no bio je i Smajlagić koji je položio za novo izjednačenje (82:82). Kako je do kraja ostalo tek sedam sekundi, a više nije imao minutu odmora, gostujući strateg se nije odlučio na novi prekršaj. Bio je to posljednji napad. Poveo ga je Božić i na krilu vidio samog Ramljaka koji se digao i sa zvukom sirene pogodio za veliko slavlje u Krešinom domu.