Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VODITELJ OMLADINSKOG POGONA

Rajko Vidaković: Nisam od onih koji govore da ništa ne valja, a da ništa ne pokuša napraviti

Autor: Andrija Dešpoja

17.08.2023. 19:50
Rajko Vidaković: Nisam od onih koji govore da ništa ne valja, a da ništa ne pokuša napraviti

Foto: ŠIME ZELIć/KK ZADAR



Protekli tjedan se na Višnjiku zaključio uistinu slavodobitno, može se to nazvati i poslom godine što se tiče seniorske konkurencije jer je potpis na novih godinu dana vjernosti dao MVP lanjske ABA lige Luka Božić, čime je kompletiran roster Danijela Jusupa za nadolazeću sezonu. Uz to je svakako velika vijest i da je kompletiran stručni stožer omladinskog pogona. Njegov voditelj Rajko Vidaković odabrao je stručnjake koji će sljedeću sezonu brinuti o mladim selekcijama kluba. Juniore će uz Roka Jurlinu voditi nekadašnji kapetan Zadra Ive Ivanov, kadete preuzima talentirani stručnjak Marko Trninić uz kojega ostaje Jakov Borčić. Pretkadete će voditi Ivan Bais i Petar Popović, a kondicijski trener cijelog omladinskog pogona bit će Mario Mandir. Nova lica su Marko Trninić i Ive Ivanov, a samim time zadovoljstvo Vidakovića koji se vratio u klub nakon četveromjesečnog izbivanja nije moglo biti veće jer sada u omladinskom pogonu ima četvoricu trenera s iskustvom treniranja seniorskih momčadi u elitnom razredu hrvatske košarke plus kondicijskog trenera seniorske reprezentacije.


– Dogovorili smo suradnju s Markom Trninićem što smatramo izuzetnim pojačanjem za naš omladinski pogon jer činjenica da je takav stručnjak došao u klub preuzeti možda najvažniju selekciju za nas je stvarno veliki dobitak. Marko iako je vrlo mlad je u svojoj dosadašnjoj karijeri puno toga već postigao. Pored toga što je doktor znanosti je vodio juniore Cedevite i s njima dvaput bio prvak države, pa kad je preuzeo seniore odveo ih je prema najvišem rangu hrvatske košarke.


Nakon toga je vodio Alkara u HT Premijer ligi i bio voditelj omladinskog pogona Cibone. Znači, izrazito raznolika karijera, i znanstvena, i trenerska i kao voditelja omladinskog pogona, tako da nam je uistinu veliko pojačanje. Da ne govorim da ima iskustvo u radu s vrhunskim igračima i seniorskim reprezentativcima, a još je i naš Zadranin, poznato ime i znamo svi tko mu je otac i što je napravio za zadarsku košarku. S Ivom je dogovoreno da prvu godinu u klubu radi na jednoj volonterskoj bazi. Pošto je to tek njegov ulazak u trenerske vode on će pomagati Roko Jurlini i Mariju Mandiru u radu s juniorskom ekipom. Sa svojim golemim iskustvom Ive im sigurno može olakšati adaptaciju na seniorsku košarku koja te momke uskoro očekuje. Budući da je taj prijelaz iz juniora u seniore najveći problem hrvatske košarke u ovom trenutku, Ivin doprinos bi u tom smislu mogao biti velik jer svi znamo da je baš on bio jedan od većih profesionalaca koji su igrali u ovom klubu.


Foto: ŠIME ZELIć/KK ZADAR


Talentirani prinove




Priključili ste i dva talentirana momka kadetskoj selekciji. Iz Dubrovnika dolazi najveći talent ovog kluba Luka Gulan, a iz Ludbrega stiže 15-godišnji Filip Crnković aktualni član U15 reprezentacije.


– Gulan je jako talentiran momak, sad već 195 cm visok, a igra playmakera, s tim da može igrati sve tri vanjske pozicije. Ima taj nevjerojatan raspon ruku od 210 cm, što je za igrača čak i važnije nego visina. S njim smo dobili jednog praktički domaćeg momka, zadarskih korijena, koji je izražavao uvijek veliku želju da bude našim članom, a uz to je i reprezentativac te je jako talentiran. Crnković je momak koji je lani bio prvi strijelac Jedinstvene pretkadetske lige, fizički dosta jak, igra vanjskog igrača s odličnim šutom, dobrom i zrelom ososbnošću. To je i moja vizija da se sa strane dovode igrači čvrstog karaktera i koji su željni truditi i raditi i koji se vide jednog dana u Zadru kao seniori. Ne moraju oni nužno biti reprezentativnog potencijala, već da se stvore uvjeti za dobre klupske igrače koji mogu dugi niz godina biti nositelji seniorskog sastava.


Klub je nažalost ove godine propustio dovesti nekoliko drugih talentiranih mladića (poput Borne Katanovića, Davida Pavina, Šimuna Lončara itd.), sve mahom mladih reprezentativaca koje su treneri kadeta i juniora preporučivali sportskom direktoru.


– To je bilo sve prije mog dolaska. Recimo, Borna Katanović je potpisao za Cibonu prije mog dolaska u srpnju pa ne mogu znati koji su razlozi zašto se to nije uspjelo to i realizirati.


Foto: ŠIME ZELIć/KK ZADAR


Stabilizacija kluba


Prije četiri mjeseca ste naprasno napustili klub i priključili se ŽKK Ragusa u Dubrovniku. Prilikom odlaska ste u otvorenom pismu izjavili da u klubu već dugo vlada nered i da ste se zasitili negativnosti. Što se promijenilo u ovom kratkom razdoblju i što vas je motiviralo na povratak?


– Mogu reći da me najviše motiviralo to što se napokon klub uspio dogovoriti s politikom i da se bar za ove dvije i pol godine na koliko je potpisan ugovor malo stabilizira financijska situacija. Znači klub bi trebao biti financijski stabilan nekoliko sezona, a smatram da je upravo to donosilo u klub najveću negativu. Svake godine rasprave hoće li se financirati klub ili ne. Mislim da je to jedan od velikih pluseva što se to napokon uredilo i žao mi je što nije i na dulje razdoblje, ali smatram da se u ovih nekoliko godina klub može stabilizirati. Druga stvar koja me privukla je pozicija koja mi je ponuđena, a to je pozicija na kojoj mogu ipak utjecati na neke stvari. Meni je bio san dobiti priliku da pokušam urediti omladinski pogon. Nisam od onih koji govore da ništa ne valja, a da ništa ne pokuša napraviti. Moj je zadatak pokušati nešto napraviti, a hoće li uspjeti to će već budućnost pokazati.


Mladi treneri


U kojoj mjeri ste zadovoljni stanjem u omladinskom pogonu kluba? Radili ste u njemu dugi niz godina, a sada ste imali mjesec i pol za dubinsko snimanje situacije. Što ste detektirali kao najveće nedostatke i kako ih planirate ispraviti?


– Prvenstveno mi je drago da smo se uspjeli vratiti cijeli omladinski pogon iz Jazina natrag na Višnjik. To mi je bila jedna od važnijih stvari. Koliko god su Jazine dobre i imaju svoju povijest i u srcu su svima nama, toliko tamo nema uvjete za naše mlade, a drugo je što je dvorana na Višnjiku napravljena za KK Zadar i njegovu mladost. Tako da mislim da je prirodno što smo na Višnjiku i treniramo u boljim uvjetima. To je jedan veliki minus koji smo pretvorili u plus. Druga stvar je trenerski kadar, jer je poznato da je trenerska struka uz selekciju igrača dvije najvažnije stavke uopće što se tiče rada s mladima, posebice što je naša trenerska struka devastirana u Zadru. Činjenica je da trenutno u Zadru nemamo ni jednog trenera ispod 30 godina koji se želi baviti tim poslom. Moramo zato stvarati nove mlade trenere jer ako njih ne bude bilo neće biti ni mladih igrača. Doveli smo još prije Ivana Baisa koji je napunio 30 godina i samo njegovo zadržavanje je također veliki plus za nas.


Rekli ste i da ste pobornik teorije profesora Trninića da trener treba pratiti generaciju koju vodi. Možete li dodatno elaborirati blagodati koje takav pristup ima na razvoj mladih igrača i otkriti na koji način planirate navedeno implementirati u omladinski pogon Zadra?


– Mislim da je neprirodno da trener stoji puno sezona u jednoj generaciji, to nije dobro ni za njega ni za njegov razvoj, a također nije dobro ni za igrače. No, opet je nemoguće to posložiti da svaki trener kontinuirano prati svoju generaciju jer nisu svi treneri isti. Ovisi o njihovim ambicijama dosta, tako da sukladno tome moramo donijeti procjenu na koji način bi treneri trebali pratiti određenu generaciju


Smatrate li da je trenutna razvojna piramida KK Zadar (kadeti u Diadori, juniori u Jazinama) dobra, ili njoj nedostaje završni korak kakav ima veliki broj klubova Zadrove klase ili reputacije koji se natječu u ABA ligi?


– Moji prethodnici Branimir Longin i Tihomir Bujan su uspostavili program razvojnih momčadi preko kojih se omogućilo igračima da igraja jače utakmice i jače lige. Evo i nadolazeće sezone će kadeti igrati u Diadori Drugu ligu-jug, dok će juniori participirati u Jazine Arbanasima u Prvoj muškoj ligi. E sad je potrebna još ta zadnja stepenica, klub u HT Premijer ligi. I tom smislu mi je jako žao što to nije svojevremeno postala Puntamika jer bi onda imali kompletan poligon za razvoj mladih igrača kroz utakmice. Tako da nam je tu nekakav vakuum trenutno, nedostaje nam ta jedna stepenica između abaligaške momčadi Zadra i prvoligaša Jazina Arbanasa. Možda se može u budućnosti pronaći rješenje da se eventualnom promocijom Jazina Arbanasa dođe to toga, evo nešto je slično napravila sada Cibona s Boscom. Ali, za tako nešto trebalo bi i dodatna ulaganja, jer s juniorima je teško napasti sami vrh Prve lige, trebalo bi dovesti iskusnije seniorske igrače, a onda opet ne igraju naši juniori… – zaključio je Vidaković.


Foto: KKZADAR