Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ISPUNILI SU OČEKIVANJA

Prva NL mladih: Zadar potvrdio ostanak

Autor: Šime Ćurko

28.04.2023. 15:52
Prva NL mladih: Zadar potvrdio ostanak

Foto: HNK ZADAR



S dvije pobjede u Vinkovcima protiv Cibalije pioniri i kadeti Zadra dva kola prije kraja matematički su osigurali ostanak u Prvoj NL te će na preostalim utakmicama s Rijekom u Zadru i Osijekom u gostima imati priliku dohvatiti sredinu ljestvice. Tako je prvi nastup mlađih kategorija HNK Zadra u Prvoj NL ispunio očekivanja. Pioniri su pobijedili Cibaliju 1:0 pogotkom Karla Budanovića, a za kadete su u pobjedi 3:1 golove zabili Sebastijan Kajtazi dva puta te Niko Bilić.


– Zbacili smo kamen s leđa i pritisak, koji je postojao od početka sezone. Odigrali smo dobro neke utakmice i ranije, primjerice u Varaždinu, potom s Lokomotivom do prvog primljenog gola i bili ravnopravni s Dinamom, ali nismo imali sreće. U Vinkovcima smo uspjeli pobijediti i čestitam igračima, koji su dali sve od sebe. Njima pripadaju radost i sve zasluge, mi smo kao treneri tu da ih usmjerimo. Velika je stvar imati prvoligašku momčad u mlađim uzrastima, jer naša djeca sada ne moraju ići u druge klubove ili izvan županije kako bi igrali na najvišoj razini s najjačim klubovima u Hrvatskoj – kaže Ante Morić, trener kadeta.


Pioniri su u Vinkovcima upisali treću uzastopnu pobjedu i sedmi pozitivan rezultat u posljednjih osam nastupa. Čini se da je ova selekcija prošla kroz fazu prilagodbe u jesenskoj polusezoni, novi igrači su se upoznavali i navikavali na momčad i suparnike, a onda je krenulo.




– Sezona je bila prepuna naboja, ali dobro je završilo. Momci su zasluženo pobijedili i slavili, a u preostala dva kola pokušat ćemo ostvariti što bolji plasman. Igrači su pokazali da su karakterna momčad, jer niti jednu utakmicu nismo odigrali ispod prvoligaške razine. S obzirom na važnost rezultata i uzrast, momci su se pokazali dosta stabilni. Ugodno sam iznenađen – govori trener pionira Ante Strinić.


Sustav natjecanja Prve HNL za mlađe kategorije prati oba uzrasta, pionirski i kadetski, pa se redoslijed na kraju sezone temelji na zajedničkom rezultatu. Pobjedama u Vinkovcima Zadar je dohvatio 55 bodova koje su na dosadašnjih 48 utakmica osvojili pioniri (28) i kadeti (27), čime su Zadrani daleko iznad posljednjeplasirane Cibalije koja je ostala na 9 bodova, dok od vršnjaka iz pretposljednjeg Rudeša (42 boda) imaju nedostižnih 13 bodova više. Iza Zadra su još Slaven Belupo (51), Solin (50) i Gorica (46), dok su ispred »plavo-bijelih« Sesvete (57), Rijeka (65) i Istra 1961 (66). To su momčadi koje će s Varaždinom (66) krojiti sredinu ljestvice