Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadrani u Europi

Prtajin upisao asistenciju, Livaković rekord lige

Autor: Alen Plahinek

06.03.2024. 12:40
Prtajin upisao asistenciju, Livaković rekord lige

Foto: Andrea Vignoli



Vranjanin Ivan Prtajin kao da ne može bez sudjelovanja u pogotku svoje momčadi. Nakon što je dva kola zaredom zabijao, zatim jedno kolo »postio«, jedno odmorio, sada je u prvoj pobjedi svoje momčadi u posljednjih pet susreta ugradio asistenciju. Završilo je 3:0 za Wehen u gostima kod Elversberga, a Prtajin je asistirao za treći pogodak svoje momčadi. Wehen je i dalje 13. u 2. Bundesligi, no bodovna razlika između četvrtog Hannovera i 14. Schalkea je svega devet bodova.


Borbe za vrh


Fenerbahče Dominika Livakovića s hrvatskim reprezentativcem između vratnica upisao je novu, 23. pobjedu u sezoni protiv Hatayspora (2:0). Jedna od najslabijih momčadi lige nije imala nikakvog rješenja protiv moćnog istanbulskog stroja koji je tako s jednim drugim istanbulskim strojem, Galatasarayom, nastavio utrku za titulom prvaka Turske. Ono što se nakon proteklog kola posebno treba istaknuti je da je hrvatska »jedinica« srušila rekord star 16 godina. Popularni Livi postao je golman s najvećim postotkom obrana na gostujućim utakmicama. Ovaj 29-godišnji Zadranin upisao je 26 obrana od 31 upućenog udarca, što znači da je obranio 84 posto udaraca upućenih prema sebi za sada, a to nikome nije pošlo za »rukavicama« još od sezone 2007./2008. Jakov Gurlica i Bravo pobjedom nad Radomljem 2:0 ostali su u utrci za treće mjesto u Prvoj ligi Slovenije. Gurlica je u toj pobjedi odigrao cijeli susret. Treća pozicija na kraju sezone donosi kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a Bravu ono za sada »bježi« dva boda. Antonio Mršić također je odigrao cijeli susret u pobjedu svojeg Aalst Eendrachta u četvrtom rangu belgijskog nogometa. Aalst je slavio 2:0 u gostima kod Mandel Uniteda te ostao na vrhu lige, a zahvaljujući porazu prvog pratitelja Dikkelvennea ima četiri boda »čistog zraka«.





Prvo mjesto španjolske LaLige i dalje suvereno drži Real Madrid Luke Modrića. »Kraljevi« su gostovali kod »Šišmiša« u Valenciji i odigrali 2:2. Domaćini su vodili 2:0, da bi Madriđani poravnali. Modrić je u remiju upisao 28 minuta, no to nije »koštalo« momčad iz glavnog grada Španjolske jer je prvi pratitelj Girona izgubio na gostovanju na Mallorci (0:1).


Povratnici


Nakon zimske stanke na teren se vratilo troje igrača iz Donatovog grada i njegove okolice. Roko Mišlov i njegov SPG Wels porazom su otvorili proljetnu sezonu. Oni su s 3:1 izgubili na svojem terenu od Wolfsberga II, a Mišlov, koji nosi kapetansku traku, je odigrao cijeli susret. Svega jedan bod u posljednja četiri susreta poprilično je unazadio Wels na ligaškoj tablici i sada drži treće mjesto u trećem rangu austrijske lige. Vratila se i Druga slovenska liga, a u centru pažnje je novi igrač Beletinaca Jakov Katuša, koji je odigrao 61. minutu u pobjedi svoje momčadi nad Tolminom (2:1). Ovim slavljem Beletinci su se ponovno vratili na vrh prvenstvene tabele.


Službeni debi u dresu uzbekistanskog Bunyodkora upisao je Frane Čirjak, koji je tamo zimus stigao iz Novog Pazara. Bilo je to prvo kolo tamošnjeg prvenstva koje je Bunyodkor otvorio porazom kod kuće od Qizilquma (1:3). Čirjak je odigrao svih 90 minuta. Povratak na teren nakon ozljede imao je i Martin Erlić za Sassuolo. Upisao je Erlić 90 minuta, no to nije pomoglo Sassuolu da izbjegne novi poraz, šesti u posljednjih sedam susreta. Gurnula je ta loša forma momčad iz Emilije-Romagne na pretposljednje mjesto Serie A i alarm za uzbunu počeo je zvoniti.


Na pretposljednjem mjestu nalazi se FeralpiSalo Karla Butića u Seriji B. Oni su u posljednjih sedam dana odigrali dva susreta u kojima su prvo svladali Speziju (2:0), a onda izgubili od Sampdorije (3:1). Butić prvi susret nije igrao, a u drugom je dobio 24 minute. Lovre Knežević i Etar upisali su 17. ovosezonski poraz, bolja je bila Lokomotiva Sofija 2:1, a Knežević je igrao 85 minuta. Stipe Perica odigrao je tri, a Ivan Santini jednu minutu u pobjedama Standard Liegea i Züricha, dok su vratari Vice Baždarić (Rogaška) i Lovre Rogić (Sarajevo) susrete svojih momčadi gledali s klupe. Renato Pantalon bio je izvan sastava Rio Avea zbog crvenog kartona zarađenog protiv Sportinga.