Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biciklizam

Primož Roglič prvi Slovenac koji je osvojio Giro d'Italia! Britanski veteran završio karijeru pobjedom

Autor: Hina

28.05.2023. 20:05
Primož Roglič prvi Slovenac koji je osvojio Giro d'Italia! Britanski veteran završio karijeru pobjedom

Foto: Primož Roglič/Foto REUTERS

Roglič je zadržao 14 sekundi prednosti pred Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) do kojih je došao sjajnim nastup u predzadnjoj etapi, subotnjem brdskom kronometru na kojem je od Velšanina bio brži za 40 sekundi



Britanski veteran Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) pobijedio je u svojoj posljednjoj etapi na Giru d’Italia, voženoj u nedjelju ulicama Rima (135 km), a Primož Roglič (Jumbo-Visma) sigurno je došao do cilja u vremenu pobjednika i time postao prvi Slovenac koji je trijumfirao na talijanskoj Grand Tour utrci.


Za 38-godišnjeg Cavendisha, koji je tijekom ovogodišnjeg Gira najavio da na kraju sezone završava svoju profesionalnu biciklističku karijeru, ovo je bila 17. etapna pobjeda na Giru, na kojem je prvi put slavio 2008., što mu je bila i prva etapna pobjeda na Grand Tour utrkama. Od tada do danas ih je sakupio 54, a najviše (34) ih ima na Tour de Franceu, gdje u toj statističkoj kategoriji dijeli rekord s legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom. Ukupno je za Cavendisha to bila 162. profesionalna pobjeda u karijeri, a prva u dresu Astane.


Cavendish je u završnom sprintu nadmašio Luksemburžanina Alexa Kirscha (Trek-Segafredo) i Talijana Filippa Fiorellija (Green Project-Bardiani) koji su završili na postolju u etapi.




Roglič je zadržao 14 sekundi prednosti pred Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) do kojih je došao sjajnim nastup u predzadnjoj etapi, subotnjem brdskom kronometru na kojem je od Velšanina bio brži za 40 sekundi i tako nadoknadio 26 sekundi zaostatka s kojima je ušao u subotnje nadmetanje.


Za Rogliča je to četvrta Grand Tour pobjeda u karijeri, nakon što je tri godine zaredom (2019. – 2021.) osvajao španjolsku Vueltu. Ovogodišnji Giro mu je bila treća utrka u sezoni na kojoj je nastupio i ostao je sa stopostotnim učinkom, ostvarivši i treću pobjedu, nakon što je slavio na jednotjednim natjecanjima od Tirenskog do Jadranskog mora te po Kataloniji.