Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

VODA I VALOVI

Predstavljen logo i slogan Europskog prvenstva koji će se održati u Zagrebu i Dubrovniku

Autor: Portal Novilist.hr

07.12.2023. 17:00
Predstavljen logo i slogan Europskog prvenstva koji će se održati u Zagrebu i Dubrovniku

Foto: PIXSELL

Prvi put u povijesti dva vezana europska vaterpolska prvenstva održati će se u istoj državi



Manje od mjesec dana preostalo je do Europskog vaterpolskog prvenstva, a tim povodom organizatori iz Hrvatskog vaterpolskog saveza predstavili su službeni logo i slogan.


Prvi put u povijesti dva vezana europska vaterpolska prvenstva održati će se u istoj državi, a nakon fantastičnog izdanja u Splitu 2022. godine, od 4. do 16. siječnja domaćini su ovoga puta dva grada – Dubrovnik i Zagreb.


Svjesni da je prethodno izdanje u Splitu podiglo najvišu moguću ljestvicu, dizajnom logotipa i vizualnim identitetom pokušan je pratiti isti standard. Gradovi domaćini te Republika Hrvatska, predstavljeni su specifičnim simbolima i motivima kojima se isprepliće kulturalno naslijeđe sa vaterpolom. Inspiraciju za službeni logo pronašli smo iz tradicionalnog hrvatskog pletera.




Znan i kao troplet, to je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi te je dio umjetnosti, tradicije i običaja hrvatskoga naroda. Konture pletera ujedno se odražavaju u valovima ili vodi kao integralnom dijelu vaterpola. Kombinirane s konturama vaterpolista kao sekundarnim motivom, dobivamo snažan vizualni prikaz domaćina prvenstva i samog sporta.


Motiv vode i valova u pleteru odražava se i u samom sloganu “Waves of Unity”.Vaterpolo je oduvijek njegovao jedinstvenu povezanost među svim njegovim akterima. To nije samo sport, već kulturni fenomen koji oblikuje karakter, usađujući vrijednosti timskog rada, otpornosti i ponosa, stavljajući kolektivni identitet ispred individualnih razlika.


Motivirani razlogom zbog kojeg je prvenstvo ponovno stiglo u Hrvatsku, slogan simbolizira povezanost svih sudionika – igrača, gledatelja, volontera, gostiju iz svih dijelova Europe, novih generacija.
EP u vaterpolu trebačlo se održavati u izraelskoj Netanyiji, ali je zbog rata u toj regiji oduzela domaćinstvo Izraelu, te ga kasnije dodijelila Hrvatskoj.