Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Četvrtfinalne utakmice

Povratak Lige prvaka: Teškaški okršaj Cityja i Bayerna privlači pažnju

Autor: Robert Hrkać

11.04.2023. 11:02
Povratak Lige prvaka: Teškaški okršaj Cityja i Bayerna privlači pažnju

Foto: Reuters



Večeras se prvim utakmicama četvrtfinala vraća Liga prvaka. Na Etihadu će snage odmjeriti Manchester City i Bayern, dok će na Luzu Benfica dočekati Inter, a obje utakmice započinju u 21 sat.


Spektakl u Manchesteru


Okršaj Građana i Bavaraca možda je vrijedan i finala Liga prvaka. Momčad Pepa Guardiole je neporažena u zadnjih 12 utakmica, a u nizu su od osam uzastopnih pobjeda. Posebno briljiraju Erling Haaland, Jack Grealish i Kevin De Bruyne, a norveški stroj za golove na korak je do rušenja rekorda po broju postignutih pogodaka u jednoj sezoni engleske Premier Lige. U subotu je zabio dva komada Southamptonu, a impresivnim škaricama si je možda čak i osigurao nominaciju za Puskas nagradu.


Također, s 10 pogodaka je trenutno vodeći strijelac u Ligi prvaka i sasvim sigurno će biti najveća prijetnja po gol Yanna Sommera.




Otkako je sjeo na klupu mančesterskog velikana 2016., Guardiola je samo jednom izborio finale Lige prvaka, ali do svetog grala suvremenog nogometa nije došao. Na tom putu ga je zaustavio Thomas Tuchel s Chelseajem 2021. godine.


Tuchel je nedavno naslijedio Juliana Nagelsmanna na užarenoj klupi Bayerna, što znači da će se Katalonac i Nijemac ponovno sučeliti. 


Unatoč ispadanju iz Kupa Njemačke gdje je koban bio Freiburg, Tuchelova skupocjena momčad je ponovno na pravom kursu. Vratili su se na vrh ljestvice u Bundesligi, ali kontinentalni naslov je i dalje primarni cilj za njemačkog ‘vječnog prvaka’.


Podsjetimo, posljednju europsku titulu osvojili su 2020., a onda su dva puta zaredom ispadali u četvrtfinalu (PSG, Villarreal).


Portugalsko-talijanski sudar


Inter je svoj drugi Kup prvaka osvojio upravo preko Benfice 1965., koja nikada u povijesti nije trijumfirala protiv Nerazzurra. Benfica u susret ulazi nakon domaćeg poraza protiv Porta u portugalskom prvenstvu, gdje su i dalje uvjerljivo prvo sa sedam bodova više od momčadi koja ih je pobijedila u petak.


Prve vedete ‘Orlova’ su Joao Mario i Goncalo Ramos, koji igraju sezonu života, a lider momčadi je svjetski prvak s Argentinom i bivši član Cityja, branič Nicolas Otamendi. Benficin atraktivni nogomet plijeni pažnju, a mnoge podsjećaju na Ajax iz sezone 2018./2019., koji je na nevjerojatan način ostao bez finala Lige prvaka (hat-trick Lucasa Moure).


S druge strane, u plavo-crnom dijelu Milana ne cvjetaju ruže. Naime, Interisti su šest utakmica bez pobjede u svim natjecanjima, a u petak ih je šokirala Salernitana u 90. minuti, ostavivši ih bez dva važna boda u borbi za plasman u Ligu prvaka.


Trener Simone Inzaghi je pod velikim pritiskom javnosti i medija, a njegova budućnost na klupi milanskog velikana ovisi o dvomeču s Portugalcima. Naznake stare forme ponovno je počeo pokazivati Romelu Lukaku, koji je protiv Salernitane upisao asistenciju, dok je u mini-krizi Lautaro Martinez.


Plus za Talijane je to što u ovoj sezoni imaju pozitivna iskustva u susretu s portugalskim  predstavnikom, budući da su u osmini finala eliminirali Porto.