Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sjajan uspjeh

Posada iz Trogira osvojila titulu svjetskog prvaka u klasi Melges 24 u Corinthian diviziji

Autor: Portal ZL

02.07.2023. 15:04
Posada iz Trogira osvojila titulu svjetskog prvaka u klasi Melges 24 u Corinthian diviziji


Posada Mataran 24 iz Trogira, koju su činili Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Bruna Princivali, osvojila je na Svjetskom prvenstvu klase Melges 24 u danskom Middelfartu naslov svjetskog prvaka u Corinthian diviziji (neprofesionalne posade) te brončanu medalju u ukupnoj konkurenciji. U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu za Melges 24, posada biogradskog Panjića (Luka Šangulin, Tomislav Bašić, Noa Šangulin, Duje Fržop, Helena Purić) osvojila je ukupno deveto mjesto, dok je splitski Razjaren (Ante Ćesić, Lukasz Podniesinski, Tonči Knezović, Pepi Jardas) završila na 13. poziciji.


Posada Mataran 24 specijalizirala se za velike stvari. Na lanjskom Europskom prvenstvu u Genovi Trogirani su postali prvaci u Corinthian diviziji i bili srebrni u ukupnoj konkurenciji, a Danska im je donijela svjetski naslov među Corinthianima i broncu u ukupnom redoslijedu iza američkih posada Pacific Yankee i Raza Mixta.


Od samog početka Svjetskog prvenstva Trogirani su se držali visoko u plasmanu i istaknuli kandidaturu za svjetsko zlato u Corinthianu, a prilika za broncu otvorila im se i posljednjem jedrenju na SP-u.




– Krenuli smo jako u posljednjem startu s namjerom da zatvorimo njemački White Room u borbi za zlato u Corinthianu, a potom smo u direktnom dvoboju za treće mjesto u ukupnom redoslijedu bili brži od američkog Monsoona, dok je druga posada iz SAD-a koja je konkurirala za medalju, Dark Energy, zaradila diskvalifikaciju na startu. Tako su nam se karte lijepo posložile da smo osvojili dvije medalje. Ovo je za nas bilo sjajno iskustvo, jer smo imali priliku jedriti protiv Amerikanaca koji slove za najbolje posade u Melgesu 24, istaknuo je član Matarana 24 Mario Škrlj.


Mataran 24 je s četiri osvojene medalje na posljednja dva velika prvenstva (EP i SP) rezultatski najuspješnija svjetska posada u proteklih godinu dana.


Rezultati – ukupno: 1. Pacific Yankee (SAD) 52, 2. Raza Mixta (SAD) 61, 3. MATARAN 24 (HRV) 79….9. PANJIĆ (HRV) 108….13. RAZJAREN (HRV) 137….


Rezultati – Corinthian divizija: 1. MATARAN 24 (HRV) 79, 2. White Room (Njem) 86, 3. Helly Hannsen II (Nor) 111…