Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Luka Božić sedmi puta MVP kola

Pokazali smo da možemo igrati s bilo kime, bio je to naš božićni poklon

Autor: Andrija Dešpoja, Paulo Sarić

25.12.2023. 20:01
Pokazali smo da možemo igrati s bilo kime, bio je to naš božićni poklon

Foto: Luka Jeličić

Božićno kolo ABA lige Luka Božić nije mogao, niti je htio, prepustiti nekome drugome. Prošlosezonski najkorisniji igrač regionalnog natjecanja, u skladu sa svojim prezimenom, ukrao je Božić ostaloj konkurenciji u utrci za MVP-ja i ove sezone. Tako će u utorak ujutro Bjelovarac i službeno, po sedmi puta u protekla tri mjeseca, zaslužiti nagradu za najkorisnijeg igrača runde. Za to je i prošloga vikenda morao ispuniti dva iznimno teška uvjeta. Prvi, ujedno i najteži, da Zadar pobijedi Partizan i drugi, da i individualno doprinese u tom čudnovatom pothvatu. Naravno, za „Kiborga“ s Višnjika ni takva misija nije predstavljala problem, pa je beogradski „Parni valjak“ nakon fenomenalne izvedbe cijele Jusupove momčadi zaleđen na minus 16, a Božić je ponovno do vrha napunio statističke kategorije i s ukupnom valorizacijom od 38 indeksnih poena još jednom pomeo konkurenciju, završivši ispred Jake Blažiča i Kenana Kamenjaša.


Izvrsna priprema


Neprikosnoveni 27-godišnjak jednostavno ne propušta baš svaku pobjedu svoga Zadra okruniti najvećim individualnim dostignućem, pa je tako i nakon rušenja strašnog Partizana samo produljio svoju rekordnu nisku titula za MVP-ja runde. Reklo bi se „običan dan u uredu“ za Luku Božića, međutim učinak od 26 poena, devet skokova i devet asistencija ne može biti nimalo običan kada se uzme u obzir da je s druge strane terena stajala moćna mašinerija Željka Obradovića, vrijedna 20 milijuna eura, koja je do četvrtka i poraza na parketu Real Madrida povezala pet uspješnica u Euroligi.


Luka Božić i Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Ipak, sve što je ugradio u pobjedu koja se definitivno može okarakterizirati „par excellence“ dostignućem sastava Danijela Jusupa, samozatajnom Božiću bilo je manje bitno od same spoznaje da je u konačnici srušen moćan protivnik.


–  Bilo je malo teško za igrati zbog velike vlažnosti i bilo je stvarno teško za disati, a i došlo je puno ljudi. Uistinu smo presretni jer smo pobijedili euroligaša te smo pokazali da možemo igrati s bilo kim. Dakle, nebitno je tko je koji nivo, i presretni smo zbog svega! Trener i cijeli stručni stožer su napravili dobru podlogu za utakmicu. Ispoštovali smo gotovo sve što su nam rekli, imali smo neke male krize, ali Bogu hvala izvukli smo se iz njih i na kraju zasluženo slavili – skromno je Bjelovarac prokomentirao jednu od najboljih izvedbi Zadra ove sezone, ali i jednu od najboljih svojih izvedbi.


Doprinos suigrača


Svjestan je Božić da, iako je njegov doprinos neizostavan u slavljima svoga kluba, ne bi nijedna pobjeda od ukupnih sedam sjela na konto da se nisu ukazali i suigrači. A ovog puta je ta lista pomagača bila podulja, od Darija Drežnjaka koji je tricu gađao sedam od deset, preko Marka Ramljaka koji je radio baš sve, pa do Karla Žganeca i Arijana Lakića koji su vjerno „kopirali“ svog kapetana. Tko god je ušao u igru ugradio je nešto u lovu na kapitalca pred prepunim Višnjikom.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


– Ušli smo s velikom energijom i čvrstinom i to je bilo najbolje što smo mogli napraviti. Nakon toga nam se otvorio i šut, Dario je pogodio neke trice, Ramo, Karlo i Aco također, i to nam je donijelo sigurnost – istaknuo je bjelovarski MVP neprocjenjiv doprinos suigrača, no nije zaboravio i pohvaliti vjerne navijače bez kojih bi se teško sve tako savršeno poklopilo na nezaboravni derbi odigran na Badnju večer.


– Bila je ovo predivna utakmica prije Božića i prelijepi božićni poklon svima, a najviše za nas igrače, trenera i stručni stožer – kazao je za kraj statistički najbolji igrač regionalne lige.


MVP kola


1. Luka Božić, val. 38


2. Kenan Kamenjaš, val. 33


3. Jaka Blažič, val. 33