Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vremeplov

Ne bije boj svijetlo oružje, već srce u junaka

Autor: Paulo Sarić

24.12.2023. 15:02
Ne bije boj svijetlo oružje, već srce u junaka

Foto: Zvonko Kucelin



Nedjeljna utakmica Zadra i Partizana bit će 39. okršaj regionalnih rivala u 23 godine dugoj povijesti ABA lige. Pritom su se preksutrašnji suparnici mogli susreti u tek 19 sezona, pošto se beogradski klub nakon dugih pregovora i ucjena natjecanju priključio tek od četvrtog izdanja, dok je Zadar 2011. ispao iz lige pa je »preskočio« jednu kampanju. U dosadašnjih 38 dvoboja uspješniji su bili »Crno-bijeli« koji su slavili u 26 susreta, dok su Zadrani upisali 12 pobjeda, od čega deset na domaćem parketu. Bilo je tu utakmica za sportske almanahe i trenutaka koji su svim ljubiteljima košarke i dalje čvrsto upisani u sjećanje, pri čemu se posebno ističe predbožićni okršaj otprije 11 godina i akcija Delaš-Travis za delirij u Krešinom domu. Bilo je tu i uvjerljivih poraza, ali i »kamilica« od utakmica koje su već idući dan zaboravljene.


Zadru domaći teren


Statistika govori da je Zadar i dalje dominantan na svome paketu, gdje je upisao deset pobjeda i osam poraza, no jedna stvar pritom itekako upada u oko. U posljednjih sedam sezona vidljiva je premoć Partizana koji je dobio 12 susreta, uz tek dva poraza, jedan od kojih je upisan nakon produžetka. Općenito gledano, Zadrani su domaći teren izvrsno branili do 2017. godine te su do tada upisali samo dva poraza pred svojim navijačima, po jedan u Jazinama i u Krešinom domu. Prvi puta se, sada već davne 2006. godine, kobnim pokazao Dejan Milojević koji je u završnici susreta ubacio u »turbo mod« te izvrsnom igrom u produžetku odveo goste do pobjede 110:111.


Ante Nazor (KK Zadar), slavlje

FOTO: Zvonko Kucelin


Drugi puta je u sezoni 2013./14. kobna bila veza Joffrey Lauvergne-Bogdan Bogdanović koja je odnijela bodove s Višnjika (56:64). Ostale utakmice su otišle na stranu Zadra koji je i u trenucima kriza znao razveseliti svoje navijače. Koincidira to s centrifugalnim financijskim silnicama koje su nakon početnih nekoliko sezona počele vući klubove u različitom smjeru, sve više ih udaljavajući od iste »težinske kategorije«. Ipak, da ne bije boj svijetlo oružje, već srce u junaka košarka je pokazala već nebrojeno puta, a Zadar je pritom jako dobar primjer. Među ostalim, upravo u utakmicama protiv Partizana. Akcija Delaš-Travis te nepravedno zapostavljena krađa ključne lopte od strane Marka Ramljaka koja je prethodila čitavoj ludoj završnici već je dobrano opjevana, no valja se prisjetiti ostalih velikih pobjeda Zadra nad predbožićnim gostom Krešinog doma.


Od Macure do Mavre




Pritom se posebno ističu tri okršaja, jedan iz Jazina, dva s Višnjika. Godine gospodnje 2008. Zadar je bio u neviđenom naletu i povezao 12 uzastopnih pobjeda u regionalnoj ligi kada je u »Hram košarke« stigao i tada moćni euroligaški gost. Beograđane je predvodio Nikola Peković, uz vješto sekundiranje Novice Veličkovića i Miltona Palacija te mnoštva talentiranih srpskih mladića, no defenzivna klinika družine Aleksandra Petrovića ostavila je igrače Duška Vujoševića na mizernom napadačkom učinku i u vatrenoj atmosferi stigla do rutinske pobjede (70:54). Corey Brewer je s 18 poena bio najefikasniji u pobjedničkim redovima, pratio ga je Pankracije Barać s 14 koševa, a valja posebno istaknuti defenzivni učinak Jere Macure koji je u početnim minutama izludio Pekovića, ali ne smije se zanemariti ni doprinos ostatka domaćeg sastava koji je tada odsvirao jednu od svojih najljepših sonata. U sjećanju ostaje i prvi dvoboj igran u Krešinom domu 18. siječnja 2009. kada je pred prekrcanim tribinama, čija je popunjenost nadmašena možda tek u finalu Kupa Krešimir Ćosić protiv Cedevite u veljači 2018. godine, upisana slatka pobjeda rezultatom 74:65. Moćnu zadarsku momčad tada je predvodio Tomislav Ružić s 18 poena i sedam skokova, no više od samog izdanja na parketu u sjećanju je ostao huk s tribina koji je, potpaljen tada i dalje živim euroligaškim ambicijama, ostao kao podsjetnik na neka bolja i kvalitetnija vremena.


Dominik Mavra i Sani Čampara

FOTO: Arhiv ZL


Za kraj, valja otići u dijametralno suprotne kulise i prisjetiti se posljednjeg domaćeg trijumfa Zadra nad Partizanom, datiranog na 27. veljače 2021. godine. Krešin dom je tada zbog pandemije covida-19 bio sablasno prazan pa su susret, uz desetak novinara, gledali tek ljudi iz vodstva obaju klubova. Škripa tenisica i neuobičajeno srdačni razgovori sa sucima utakmici su dali u potpunosti nadrealan karakter, a ni izdanje na parketu nije previše zaostajalo. Dominik Mavra, Justin Carter i Chinanu Onuaku bili su nerješiva enigma za beogradski sastav, no pitanje pobjednika je odlučeno tek u produžetku. Utakmicu je u dodatnih pet minuta odvela trica Ognjena Jaramaza, da bi, kada je najviše trebalo, na scenu stupio kapetan Mavra te s četiri poena i ključnom asistencijom za Jana Palokaja donio svojoj momčadi posljednju pobjedu nad preksutrašnjim suparnikom. Pandemijski trijumf je skromno proslavljen, uz tek pokoji zagrljaj i pljesak sa sigurne udaljenosti. Potencijalni nedjeljni bi, pak, donio ludnicu. Bio bi to idealan poklon Zadranima pod već okićenim božićnim drvcem. Ovoga puta pred, u to nemojte sumnjati, krcatim Krešinom domom.