Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vitomir Burčul

Zadarski sportski velikan zbog kojeg su mnogi proplivali

Autor: Šime Ćurko

24.11.2023. 14:30
Zadarski sportski velikan zbog kojeg su mnogi proplivali

Foto: Arhiva ZL



Više od tri desetljeća Vitomir Burčul posvetio je radu s mladima kao trener plivanja. Uz njegovo vodstvo i podršku, brojna su djeca proplivala, zavoljela taj sport, a neki od njih ostvarili su i zapažene rezultate na državnoj razini. Kao dragovoljac uključio se u Domovinski rat, u kojem je i ranjen u borbi. Svoja iskustva pretočio je u osnivanje i vođenje programa rehabilitacije invalida Domovinskog rata, kojom se bavi sve do danas. Burčulov rad prepoznao je i gradonačelnik Branko Dukić i donijelo mu Grb Grada Zadar.


– U plivanju sam 35 godine i prošao sam sve klubove. Od nekadašnjeg Jedinstva, pa Zadra do Jadere, gdje sam do lipnja ove godine bio predsjednik. Volim sve sportove, ali plivanje ima posebno mjesto. Uvjeti za vodene sportove, pa tako i za plivanje, u Zadru prije izgradnje bazena bili jako teški. Ipak, snalazili smo, bilo je i dobrih rezultata, pa smo imali i jedan državni rekord – kaže Burčul, profesor kineziologije, koji je danas predsjednik Športske zajednice Zadarske županije.





– S bazena sam otišao u Domovinski rat, u kojem sam ranjen u akciji Maslenica. Nakon rata polagano sam se vraćao sportu, i to, naravno kroz plivanje. S obzirom na to da sam ratni vojni invalid posvetio sam se upravo radu s invalidima i njihovoj rehabilitaciji. U Jaderi smo se kroz razne programe uključili u obuku neplivača, koja je imala odličan odjek među djecom koja su brzo svladavala plivačke vještine. Tako sam već više od deset godina koordinator provođenja testiranja i obuke djece neplivača, u okviru suradnje Športske zajednice Grada Zadra i gradskih osnovnih škola. Puno smo dobili nakon otvaranja bazena na Višnjiku, koji osim sportašima služi i rekreativcima – napominje Burul i zaključuje.


– Zahvalan sam na ovom priznanju koje dolazi u trenutku kada sam se umirovio. Ipak, ne dam se i aktivan sam u sportu koliko mogu.