Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Biciklistički spektakle

Vladimir Miholjević uoči starta Gira d'Italia: "Tadej Pogačar želi obje titule"

Autor: Zlatko Horvat

04.05.2024. 08:00
Vladimir Miholjević uoči starta Gira d'Italia:

Foto: Tadej Pogačar/Foto REUTERS

No, kada bi to bilo jednostavno, ne bi Pantani 1998. bio posljednji kojem je to uspjelo - kaže direktor Cro Racea i drugi čovjek tima Bahrein



TORINO  Pijemont je kišovit dočekao sudionike Gira d’Italia, s niskim temperaturama. Danas će na startu prve etape u Venaria Realeu nedaleko Torina, gdje je cilj, donekle zatopliti, no već za drugu etapu, s ciljem u Santuariju di Oropa sa završnim usponom na 1.200 metara nadmorske visine, bit će nužna zimska biciklistička oprema.


– Bit će hladno na startu. Bilo je i snijega u prijašnjim utrkama, ali u Dolomitima, ne na startu. Start će biti po oblačnom vremenu, za nedjelju je opet prognoza loša – kaže Vladimir Miholjević, direktor CroRacea, kao »performance menager«, drugi čovjek momčadi Bahrein Victorious. – Imam ulogu promatrača, ali uskočit ću gdje god treba, slati obavijesti u realnom vremenu biciklistima i sportskim direktorima.


Bicikliste čeka 3.400,8 kilometara vožnje u 21 etapi, među kojima su dva kronometra. Nadmorska visina uspona koji će napraviti iznosi 44.650 metara.




– Kreće prvi Grand Tour sezone, koji već od siječnja, kada je Tadej Pogačar najavio nastup, ima proglašenog pobjednika. On je glavni favorit, ostali će se boriti za preostalo. No, biciklizam je nepredvidljiv, nismo se pomirili da je sve riješeno. Ono što je atipično je start s dvije izuzetno zahtjevne etape, konfiguracijski i tehnički. Već će one biti filter za koji nisu potpuno spremni i nisu u ritmu utrka. Ne pomažu ni vremenski uvjeti. Vozačima je ubrzan metabolizam, a moraju voziti na trenažerima. Nakon nekoliko sprinterskih etapa 10. svibnja čeka nas prvi kronometar. U svakom slučaju, prvi tjedan bit će vrlo uzbudljiv. Srećom, idemo prema jugu, a tek od 19. svibnja smo u Alpama.


Velika sedmorka


Naslov neće braniti Primož Roglič, koji je lani u vožnji života, u pretposljednjoj etapi, kronometru iz Tarvisija do Monte Lussarija, preuzeo ružičastu majicu od Gerainta Thomasa, pretvorivši zaostatak od 26 sekundi u 14 sekundi prednosti, iako mu je u jednom trenutku pao lanac.


– Ne bih rekao da se radi o bijegu od Pogačara. Rogliču nije preostalo puno prilika, još dvije, tri sezone. Triput je osvojio Vueltu, lani Giro, Tour de France bio bi kruna karijere. Očekivano se opredijelio za Tour. S druge strane, Pogačar želi obje titule. No, kada bi to bilo jednostavno, ne bi Pantani 1998. godine bio posljednji kojem je to uspjelo.


Uspon na Supergu

 


Na 75. obljetnicu zrakoplovne nesreće, kada je poginula cijela momčad velikog Torina, koja je prije toga osvojila pet titula prvaka Italije, peleton će se popeti na brdo Superga, mjesto velike tragedije koja je odnijela 31 život.


Pobjedniku će pripasti posebna ružičasta majica s natpisom »Samo ih je sudbina pobijedila« unutar ovratnika.

Pantani je sedmi biciklist kojem je to uspjelo. Krenulo je s Faustom Coppijem (1949. i 1952.). Jacques Anquetil (1964.) i Stephen Roche (1987.) uspjeli su to jednom, a Bernard Hinault (1982. i 1985.) i Miguel Indurain (1992. i 1993.) dvaput, dok je legenarni Eddy Merckx triput – 1970., 1972 i 1974. godine.


Vladimir Miholjević / Foto Arhiva NL

Vladimir Miholjević / Foto Arhiva NL


– Puno je njih pokušalo. No, Pogačar je pokazao da je u stanju napraviti puno nemogućih stvari. Ima priliku, pogotovo što se Jonas Vingegaard, koji će braniti dvostruku krunu na Touru, još oporavlja od teškog pada u Baskiji. Smanjen je krug favorita.


Iskupljenje


Miholjevićeva momčad znala je ostaviti traga na velikim utrkama, ali sada na Giru želi iskupljenje.


– U prvom dijelu sezone, pogotovo u utrkama Tirreno Adriatico i Pariz – Nica, imali smo puno propuštenih prilika. Ne dolazimo u nekom pozitivnom nizu, ali imamo kompetitivnu momčad, sprintera Nijemca Phila Bauhausa, zamjenu za Jonathana Milana. S njim idemo na etapne pobjede, dok su Talijani Damiano Caruso i Antonio Tiberi aduti za generalni plasman. Caruso je 2021. godine bio drugi u generalnom poretku Gira. Tiberi je 22-godišnjak koji će u idućih deset godina imati bitnu ulogu na velikim utrkama.


Među osmoricom nije bilo mjesta za Frana Miholjevića, koji je imao bogat program utrka ove sezone, uključujući mitski Pariz – Roubaix.


– Krenuo je s izuzetno teškim utrkama, počevši s Australijom. Vozio je Strade Bianche, Milano – San Remo, nekoliko jednodnevnih klasika… Jednodnevne utrke donose stres za tijelo kao četiri etape i trebao je odmor. Stekao je nužno iskustvo, a plan je nastup na ovogodišnjoj Vuelti.


Čekajući Rijeku i Opatiju

CroRace održat će se od 1. do 6. listopada. Utrka se vraća na Pag i u Novalju, no etape devetog izdanja još nisu objavljene.


– Sve ide svojim tijekom. Čekamo još Rijeku i Opatiju kako bismo posložili etape – kaže Miholjević.