Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PRIPREME

Radno ljeto u Zadru i Vinkovcima uoči EP-a

Autor: Šime Ćurko

21.07.2023. 19:00
Radno ljeto u Zadru i Vinkovcima uoči EP-a

Foto: Luka Jeličić



Obje hrvatske seniorske odbojkaške selekcije pripremaju se za Europsko prvenstvo. Seniorke su se okupile početkom tjedna u Zadru. Nakon nastupa u VNL Ligi nacija Hrvatice očekuju još dva iznimno jaka turnira. Najprije Challenger kupu u francuskom Lavalu, od 27. do 30. srpnja, gdje će pokušati prvim mjestom zadržati status i dogodine u VNL-u. Prvi suparnik je Ukrajina, a nastupaju još reprezentacije Kolumbije, Kenije, Meksika, Vijetnama, Švedske, Ukrajine i domaćina Francuske.


Potom slijedi najvažnije ovoljetno natjecanje, Europsko prvenstvo. Naša skupina igra se u talijanskoj Monzi (16. – 23. kolovoza), a osim domaćina Italije tu su još i selekcije Bugarske, Rumunjske, Švicarske i Bosne i Hercegovine.


Božana Butigan, 190 cm visoka srednja blokerica naše reprezentacije, koje će na EP-u proslaviti 23. rođendan, kratko javlja iz Zadra:




– Sretne smo što smo ponovno u Zadru, to je naša najdraža baza, gdje imamo sve na raspolaganju i gdje smo jako zadovoljne, a to sigurno utječe na pripreme. Trenutačno nas je 15 na treninzima, a već 25. srpnja krećemo za Francusku i Challenger kup, gdje se sve nadamo dobrim igrama i rezultatima, te ostanku u VNL i dogodine. Pune smo optimizma pa vjerujemo da se možemo za to izboriti dobrim igrama. To bi bila i sjajna priprema za EP od kojeg također puno očekujemo. Samo da nas ozljede zaobiđu – kaže Božana koja je upravo zbog ozljeda propustila utakmice u VNL-u. No, sada je, prema vlastitom priznanju, »rame potpuno u redu«.


Odbojkaši su se, nakon prvog dijela priprema i odrađene Zlatne europske lige gdje su osvojili broncu, ponovno okupili, sada u Vinkovcima. Na EP-u ih očekuje zahtjevna skupina B u bugarskoj Varni (30. kolovoza – 4. rujna) u kojoj su uz domaćine i Finska, Slovenija, Španjolska i Ukrajina. Marino Marelić, 27-godišnji 198 cm visoki primač – pucač, jedan od junaka na Final Fouru Zlatne europske lige u Zadru, koji će od jeseni pojačati redove češkog prvoligaša ČEZ Karlovarskog, nakon uvodnih dana u Vinkovcima kaže:


– Trenutačno je 16 igrača na pripremama, a lijepa je vijest i da će nam se pridružiti iskusni Ivan Raič. U Vinkovcima ćemo biti prema prvobitnom planu dva tjedna, potom bismo se trebali preseliti na dva tjedna u Maribor, pa na dva tjedna u Osijek. Imali smo tri tjedna odmora nakon Final Foura Zlatne europske lige, zapravo dovoljno, iako, odmora je uvijek premalo.


Marino je briljirao na Final Fouru, a i sam je zadovoljan svojom izvedbom:


– Još početkom Zlatne europske lige, u susretima u skupini, malo sam se tražio, no onda je u Zadru sve sjelo na svoje mjesto. Zadovoljan sam kako sam odigrao Final Four, a pogotovo borbu za broncu s Česima, jer su mi bili dodatno motiv, a s obzirom na to da ću od jeseni igrati tamo, pa neka me odmah upoznaju – zaključio je Marelić, trenutačno jedan od naših najstabilnijih igrača.