Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

taekwondo

Matea Kolovrat osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu

Autor: Portal ZL

29.03.2024. 20:59
Matea Kolovrat osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu

Foto: Privatna arhiva

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u taekwondou za gluhe u Biskeku, Kirgistan, Matea Kolovrat osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 67 kilograma.


Svjetsko prvenstvo je započelo impresivnim nastupom Petre Goleš koja je osvojila naslov svjetske prvakinje u kategoriji do 49 kilograma. No, priča je dobila još veću dubinu kada je Matea Kolovrat zaključila natjecanje osvajanjem zlatne medalje. Kolovrat, koja je već bila aktualna olimpijska pobjednica i svjetska te europska prvakinja, svojom je pobjedom obranila naslov svjetske prvakinje te je Hrvatskoj donijela četvrto zlato od 2018. godine.


Ono što čini ovu priču izuzetnom je ne samo sportski uspjeh, već i simbolika koju predstavlja. Matea Kolovrat i Petra Goleš su dokaz da se s podrškom, predanošću i infrastrukturom, gluhe sportašice mogu natjecati na najvišoj razini. U Taekwondo klubu Marjan, imaju sve što im je potrebno – od sparing partnera do stručnog tima koji uključuje trenere, fizioterapeute, kondicijske trenere i druge stručnjake. Njihov uspjeh pokazuje da su gluhi sportaši i sportašice, poput Kolovrat i Goleš, jednako sposobni i talentirani kao i njihovi čujući kolege. Matea Kolovrat nije samo svjetska prvakinja u taekwondou za gluhe, već je i izuzetno uspješna u konkurenciji čujućih sportaša. Njezin put do naslova svjetske prvakinje gluhih bio je impresivan – s dominantnim pobjedama u svakom krugu natjecanja, uključujući finalnu borbu protiv grčke protivnice.


Foto: Privatna arhiva


Imala sam zahtjevnu godinu nakon ozljede s puno treninga i terapija, ali Bogu hvala sada je sve to iza mene. Super je osjećaj biti trostruka svjetska prvakinja! Ovo je zajednički uspjeh koji dugujem treneru, fizioterapeutu, matičnom klubu Marjan i Hrvatskom sportskom savezu gluhih, izjavila je Kolovrat.


Trener Veljko Laura Šišo je također ostvario izniman uspjeh, osvojivši drugo mjesto u izboru za najboljeg trenera, čime je dodatno potvrđena izvanredna kvaliteta rada i predanost koju pruža svojim sportašima.


Ova priča o uspjehu Matee Kolovrat i Petre Goleš ističe važnost podrške, jednakih prilika i ravnopravnosti u sportu za sve, bez obzira na bilo kakve prepreke. Njihov primjer inspirira i motivira mnoge da slijede svoje snove i ostvare svoj puni potencijal u sportu i životu.