Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ivica Tucak

Izbornik vaterpolista uoči EP-a: "Siguran sam da ćemo opet doživjeti zajedništvo cijele Hrvatske"

Autor: Davor Petrović

13.12.2023. 06:55
Izbornik vaterpolista uoči EP-a:

Foto: Ivica Tucak/Foto D. KOVAČEVIĆ

Otvoreni trening hrvatske vaterpolo reprezentacije koja se na bazenu Mladosti priprema za Europsko prvenstvo u Dubrovniku i Zagrebu



ZAGREB Najboljim hrvatskim vaterpolistima trenutno odredište predstavlja bazen na Mladosti, gdje bruse formu za Europsko prvenstvo koje će biti održano od 4. do 16. siječnja iduće godine u Zagrebu i Dubrovniku.


– Bitno je naglasiti da nemamo puno vremena. Ova situacija je specifična i ne daje nam ono na što smo naučeni, a to je mjesec i pol za pripreme. Igrači su u punom natjecateljskom ritmu i zato izuzetnu pažnju poklanjamo taktičkim i tehničkim detaljima. Moramo popraviti segmente u igri koji nisu bili dobri prije mjesec dana u Dubrovniku. Sada pokušavamo sve to podignuti na višu razinu – objašnjava Ivica Tucak.


Nakon prošlogodišnjeg naslova europskog prvaka u Splitu, drugi dio srpnja ove godine donio je razočaranje u obliku tek devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Tada u momčadi nije bilo ozlijeđenog Lorena Fatovića koji je sada potpuno zdrav. Osim njega, na pripremama je i povratnik u reprezentaciju Luka Lončar.




– Aktualna situacija je drugačija od one koju smo imali prije Fukuoke. Mislim da nema potrebe za razgovorom o Fatovićevoj kvaliteti. On je izrastao u jednog od najboljih svjetskih igrača i važan je za našu reprezentaciju. Njegov izostanak nam je u Fukuoki sigurno donio određeni hendikep. Povratak Luke Lončara donio nam je dodatnu snagu na centru, ali i na bekovskoj poziciji koju je igrao godinu dana za Pro Recco. S njima dvojicom sigurno djelujemo jače na papiru, a tek treba vidjeti kako će to izgledati u vodi – dodaje izbornik.


Ždrijeb je hrvatsku vrstu smjestio u skupinu A sa Španjolskom, Crnom Gorom i Francuskom. Skupinu B čine Mađarska, Grčka, Gruzija i Italija, a nije na odmet podsjetiti da će novi europski prvak izboriti vizu za Olimpijske igre u Parizu.


Ivan Krapić/Foto D. KOVAČEVIĆ


– Svi znamo da se format natjecanja promijenio. Treba biti iskren i istaknuti da su u skupini B Mađarska i Grčka, koje su već osigurale plasman na Olimpijske igre. Kod nas je Španjolska, koja je jedna od najboljih reprezentacija svijeta i možda čak i najveći favorit ovog Europskog prvenstva. Crna Gora je izuzetno jaka, a Francuzi se pripremaju za Pariz i ozbiljno se dižu zadnjih nekoliko godina. Na kraju krajeva, u Fukuoki ih je Španjolska slomila u zadnje dvije minute četvrfinala. Očekuju nas vrlo zahtjevni suparnici i tri strašno teške utakmice za koje se moramo maksimalno pripemiti – tvrdi Tucak, dodajući da bi prvi nastup mogao odrediti ton Europskog prvenstva za Hrvatsku.


A to je dvoboj sa Španjolskom u Gružu 6. siječnja 2024. godine.


– Radi se o najtežoj mogućoj utakmici za početak natjecanja. Vjerujem da ćemo kroz ove pripreme poboljšati neke stvari. Igračima sam rekao da u sportu ne postoji jučer nego samo danas i sutra. Međutim, naša sreća je da smo prije nešto više od godinu dana u Splitu doživjeli zajedništvo cijele Hrvatske. Siguran sam da će tako biti i sada – zaključuje Tucak.


Trening 1. siječnja navečer

– Pozornost posvećujemo i odmoru igrača tako da ćemo raditi neke mikrocikluse. Uskoro nam dolazi i američka reprezentacija koja će nam dati malo zahtjevnije treninge. U Beogradu ćemo 29. prosinca igrati i jednu službenu utakmicu protiv Srbije jer ćemo i ondje biti tri dana na sparingu. Dečki će dobiti odmor za Božić i Staru godinu, biti doma, s obitelji. Na Novu godinu, 1. siječnja navečer, već smo na treningu u Dubrovniku – kaže Tucak.