Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

(M)NK Pakoštane

Nogometna scena, uz sve poteškoće, življa nego ikad prije

Autor: Alen Plahinek

22.03.2024. 12:44
Nogometna scena, uz sve poteškoće, življa nego ikad prije

Foto: Futsal winter fest



Pakoštane – mjesto na krajnjem jugu Zadarske županije jedan je od najsvjetlijih primjera kada se govori o nogometnim uzbuđenjima. NK Pakoštane su najpozitivniji primjer proljetnog dijela 1. ŽNL, u koju su krenuli s tri pobjede, a poraz im je nepoznanica još od sredine studenoga. S druge strane, MNK Pakoštane su napravile ozbiljniji iskorak u malom nogometu igrajući u Drugoj HMNL-Jug. Ostalo je još jedno kolo do kraja te sezone, a Pakoštane su posljednje. Nekolicina igrača »živi« na dvije strane, a među njima najviše se ističe Mate Šarin, drugi strijelac 1. ŽNL i četvrti 2. HMNL-Jug.


– Teško je sve stizati. Kada je nogomet bio na »odmoru«, mogli smo se posvetiti malom nogometu. Sada smo na više strana, uz mali nogomet svi igramo i nogomet i nije lako. Na kraju, dolazi i do zasićenja kroz neko vrijeme. Svi volimo nogomet, volimo igrati, ali u jednom trenutku vidite da ne stignete na obje strane igrati kvalitetno. Za sebe ne znam što posebno reći, to je relativno. Igram iz gušta, stvarno uživam, imam sreće, ali i znanja da puno udaraca uđe u gol – kazao je Šarin reflektirajući se na ogromnu gol razliku Pakoštanaca u malom nogometu – 90:128.


– To je samo rezultat našeg načina igre, otvoreno, bez glave i repa. Zabili smo jako puno, jedni smo od boljih u ligi po tome, ali smo zato i primili jako puno golova.


Cilj je titula




Situacija na travnjaku daleko je bolja o čemu najbolje govori prvenstvena ljestvica, gdje su Pakoštane druge, bod iza vodećeg Sabunjara.


– Sabunjar je dobar i kvalitetan, pobijedili su nas u prvom međusobnom susretu, ali smatram da imamo velike šanse za doći do titule. Mislim da je najpoštenije reći da neka bolji pobjedi. Ovaj vikend slijedi nam gostovanje kod Zemunika. Dižu se, iznenadili su Bibinje, ali naša tri boda nisu, tj. ne bi smjela biti upitna – rekao je Šarin.



Svoje viđenje situacije »na oba fronta« dao je Martin Bačkov, pakoška nogometna legenda. Njega od početka sezone nije bilo u zapisnicima ni jedne ni druge momčadi, no u završnici mogao bi biti »adut iz rukava«.


– Ozlijedio sam prednje križne ligamente u koljenu, tako da je oporavak trajao jako dugo. Počeo sam trenirati, odigrao sam protiv Polače i Abecede po desetak minuta i polagano sve dolazi na svoje. Iskreno, mislim da titula nije upitna, jako smo samouvjereni da smo najbolji, klapa koja se skupila u klubu je vrhunska i uživanje je dolaziti na trening i provoditi vrijeme s tim momcima – istaknuo je Bačkov.


Bez treninga


Osim igračke, Bačkov ima i dužnost tajnika, ali u MNK Pakoštane, koje bi se unatoč posljednjoj poziciji možda mogle spasiti od ispadanja.


– Natuknuli su nam iz vodstva lige kako možda nećemo ispasti jer nema tko ući u ligu. To je sve još pod »možda«, no mi se nadamo kako će tako i biti. Htjeli bismo ostati u ovom natjecanju i ozbiljnije »zagristi«, no za to treba i novaca i vremena i ljudi. Imamo određenu pomoć od naše Općine, što je puno premalo u odnosu na ostale klubove u ligi. Naši malonogometaši igraju iz gušta, bez ikakve naknade. Gotovi svi igraju i nogomet, puno ih je u 3. NL-Jug, gdje su plaćeni i događa se da onda igraju tamo pa ne mogu mali nogomet i tako dolazimo do problema. Ukratko, ne možemo se uskladiti. Sezonu smo igrali bez treninga, to dovoljno govori – objasnio je Bačkov dodajući kako im »na ruku« ne idu ni pravila HNS-a glede igranja.


– Ne se smije nastupati na dva natjecanja u istom danu, a s obzirom na to da je većina naših igrača na dvije »strane«, to su malonogometni klubovi kod kojih smo gostovali iskorištavali. Pratili su kada imamo nogometne i taj dan stavljali malonogometne utakmice, tako da smo puno puta na gostovanje išlo u vrlo okrnjenom sastavu, sa šest-sedam igrača i to nije dugoročno održivo – zaključio je Bačkov.