Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SP u Kataru

Počinje operacija Katar! Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u Zagrebu i putuje za Rijad

Autor: Davor Petrović

14.11.2022. 06:42
Počinje operacija Katar! Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u Zagrebu i putuje za Rijad

Foto: Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Od danas je sve na izborniku, igračima i stručnom stožeru. A nije tajna da su ambicije prilično visoke, pogotovo nakon što je prvi put u povijesti izboren nastup na završnom turniru Lige nacija



 ZAGREB  Za Zlatka Dalića i njegove štićenike današnji dan označava početak priprema za Svjetsko prvenstvo, koje nikada nisu bile kraće. Tijekom prijepodnevnih sati reprezentacija se okuplja u zagrebačkom hotelu Sheraton, a podvečer je na rasporedu odlazak u Rijad, gdje se u srijedu igra prijateljska utakmica sa Saudijskom Arabijom.


Nakon te provjere, zadnje uoči početka Mundiala, na redu je odlazak u Katar. Zapravo, Dalić i njegovi suradnici iz stručnog stožera tek tamo će imati priliku za brzinsko uigravanje u roku od tjedan dana jer prva utakmica na Svjetskom prvenstvu očekuje ih već 23. studenoga.


Hrvatska će u Kataru biti smještena u luksuznom hotelu Hilton Doha, uz koji je vezan trening centar Al Ersal 3. Suvišno je isticati da je tamo infrastruktura za rad na vrhunskoj razini. Osim toga, Hilton Doha je jedan od samo pet hotela, između četrdeset ponuđenih u katalogu FIFA-e, koji ima svoju plažu i, kako kažu u Hrvatskom nogometnom savezu, ugodno vanjsko okruženje.




Prema tome, reprezentaciji su osigurani maksimalni uvjeti za natjecanje u koje ulazi kao svjetski viceprvak. Bolje rečeno, od danas je sve na izborniku, igračima i stručnom stožeru. A nije tajna da su ambicije prilično visoke, pogotovo nakon što je prvi put u povijesti izboren nastup na završnom turniru Lige nacija.


Veznjaci


Dodatni zalog optimizma predstavlja i forma reprezentativaca u zadnjih mjesec dana. Za početak, Luka Modrić se neprestano nalazi u fokusu španjolskih medija zbog svojih sjajnih partija u dresu Reala. Jedinu negativnu kritiku doživio je prije tjedan dana, nakon poraza na gostovanju kod Raya Vallecana. No, ta utakmica ni slučajno nije pokvarila dojam koji je ove sezone ostavio kapetan hrvatske vrste.


Njegovi partneri iz veznog reda, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić, sa sobom donose nešto drugačije raspoloženje, no njihova kvaliteta je neosporna. Nakon mjesec i pol dana prisilne pauze zbog ozljede, Brozović je u Interu pao u drugi plan, što ne mora biti loša vijest jer u Katar odlazi svjež i odmoran. Chelsea je u studenom uknjižio pobjedu nad Dinamom i četiri poraza, ali Kovačić je bio standardan u udarnoj postavi i nije se našao na udaru kritika.


Dodatnu dimenziju veznoj liniji Hrvatske definitivno daju Lovro Majer i Nikola Vlašić. Njih dvojica igraju u odličnoj formi i Daliću se nameću kao moguća rješenja za srce terena ili isturenu poziciju na desnoj strani jer je lijeva rezervirana za Ivana Perišića. U svakom slučaju, Majer i Vlašić bi u Kataru vrlo lako mogli biti izbornikovi asovi iz rukava, a pri tome ne treba zaboraviti niti konstantno dobrog Marija Pašalića.


Obrambeni dio također nudi dosta razloga za povjerenje, iako je Domagoj Vida rekonvalescent, a Martin Erlić je zadnja dva kola Serie A proveo na klupi. Nakon vijesti da bi mogao propustiti Svjetsko prvenstvo zbog slomljenog nosa, Joško Gvardiol u Bremenu je zaigrao za Leipzig s maskom na licu, otklonivši sve dvojbe vezane uz njegovo stanje. Uz to, Josip Šutalo i Dejan Lovren standardno igraju za Dinamo, odnosno Zenit.


Kramarićev post


Što se golmana tiče, Dominik Livaković i Ivica Ivušić su u dobroj formi, baš kao i bočni braniči, s time da je Borna Sosa u zadnjih šest utakmica za Stuttgart upisao sedam asistencija. Borna Barišić, te dva Josipa, Juranović i Stanišić, nemaju takve brojke iza sebe, ali vrlo korektno odrađuju minutažu u svojim klubovima.


Od odlaska Marija Mandžukića pozicija centralnog napadača donosila je najviše dvojbi, a tako je i sada. Marko Livaja i Bruno Petković na pripreme dolaze u pristojnoj formi, Andrej Kramarić nije postigao gol već mjesec dana, odnosno otkako se vratio na teren nakon ozljede, dok Ante Budimir cijele jeseni balansira između klupe i početne postave Osasune. No, kada se sve zajedno zbroji i oduzme, Dalić na raspolaganju ima puno igrača koji na pripreme stižu blizu vrhunca moći, a to bi trebalo biti nekakvo jamstvo za dobre vijesti iz Katara.