Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nema nazad

Hrvatski reprezentativac ipak ostao bez Europe, UEFA odbila žalbu Osasune koja plaća ceh bivše Uprave

Autor: Hina

04.07.2023. 21:40
Hrvatski reprezentativac ipak ostao bez Europe, UEFA odbila žalbu Osasune koja plaća ceh bivše Uprave

Foto: Ante Budimir/Foto REUTERS

Osasuna, za koju igra hrvatski napadač Ante Budimir, je u lipnju izbačena iz europskih klupskih natjecanja jer je njena bivša uprava osuđena za namještanje utakmica u španjolskom prvenstvu 2014. godine



Žalbeno tijelo Europske nogometne federacije (UEFA) odbilo je žalbu Osasune, koja će tako ostati bez mjesta u Europi, objavio je španjolski klub na svojim stranicama.


Osasuna, za koju igra hrvatski napadač Ante Budimir, je u lipnju izbačena iz europskih klupskih natjecanja jer je njena bivša uprava osuđena za namještanje utakmica u španjolskom prvenstvu 2014. godine.


Klub se žalio, međutim UEFA-ino žalbeno tijelo je odbacilo prigovor kluba iz Pamplone.




“Članovi Žalbenog tijela UEFA-e nisu razmatrali navode koje je klub iznio prošli petak te su potvrdili prvotno mišljenje inspektora Kontrolnog, etičkog i disciplinskog tijela UEFA-e. Žalbeno tijelo će sljedećih dana priopćiti zašto su odlučili isključiti Osasunu iz europskog natjecanja,” objavio je klub dodavši kako će svoju zaštitu potražiti na Arbitražnom sportskom sudu (CAS).


“Osasuna će nastaviti koristiti sve pravne instrumente koji su mu na raspolaganju kako bi se suprotstavio UEFA-i i okončao ono što smatra teškim kršenjem svojih prava,” dodaje se.


Klub je bio upleten u skandal s namještanjem utakmica u sezoni 2013/14. Suđenje početkom 2020. rezultiralo je osudom nekoliko bivših direktora kluba, a Vrhovni sud je u siječnju 2023. potvrdio osuđujuće presude upravi koja je vodila klub od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata. UEFA je nakon provedene istrage kaznila Osasunu izbacivanjem iz Konferencijske lige.


Prema pravilima UEFA-e svaka momčad umiješana u namještanje utakmica od travnja 2007. može biti isključena iz europskog natjecanja za koje se kvalificira. Osasuna je ove sezone zauzela sedmo mjesto u Primeri izborivši plasman u Konferencijsku ligu.


Umjesto Osasune u Konferencijskoj ligi će zaigrati osmoplasirani Athletic Bilbao.