Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

POVIJESNI TRIJUMF

(VIDEO) Vatreni su na današnji dan prije 25 godina srušili Elf, prisjetite se čuvene pobjede

Autor: R.H.

04.07.2023. 12:48
(VIDEO) Vatreni su na današnji dan prije 25 godina srušili Elf, prisjetite se čuvene pobjede

Foto: Bongarts/Getty Images



Hrvatska nogometna reprezentacija je prije točno 25 godina ostvarila jednu od najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Naime, ‘Vatreni’ su u četvrtfinalnom ogledu Svjetskog prvenstva u Francuskoj razbili Njemačku rezultatom 3 : 0, a pogotke u čudesnoj pobjedi u Lyonu zabili su Robert Jarni, Goran Vlaović i Davor Šuker.



Tom je pobjedom momčad Ćire Blaževića osigurala plasman u polufinale Mundijala, a jedan od najzaslužnijih pojedinaca za taj trijumf bio je vratar Dražen Ladić, koji je fantastičnim obranama izluđivao Nijemce u prvom poluvremenu. Vrata prema pobjedi otvorio je izravni crveni karton Christiana Wornsa, koji je isključen zbog neopreznog starta na Šukeru.




Hrvatska je tako osvetila bolni poraz od Elfa u četvrtfinalu Europskog prvenstva 1996., kada su Nijemci zaustavili Vatrene na pohodu prema europskom zlatu. Ipak, Vatreni nisu izborili veliko finale u Parizu, budući da ih je u polufinalu srušio francuski reprezentativac Lilian Thuram, koji je zabio dva pogotka u pobjedi Tricolora od 2:1. Naši su se reprezentativci uspjeli oporaviti te su u utakmici za broncu savladali Nizozemsku 2 : 1.