Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pritisak na UEFA-u

Dio zastupnika u Europskom parlamentu zatražilo od Čeferina da izbaci Bjelorusiju iz kvalifikacija za EURO

Autor: Hina

15.03.2023. 13:14
Dio zastupnika u Europskom parlamentu zatražilo od Čeferina da izbaci Bjelorusiju iz kvalifikacija za EURO

Foto: Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Zbog umiješanosti u rusku agresiju Bjelorusija mora svoje utakmice igrati na neutralnom terenu i bez prisustva gledatelja pa bi tako protiv Švicarske, 25. ožujka, trebala biti domaćin u SrbijiViše od sto zastupnika u Europskom parlamentu pismom je pozvalo Aleksandera Čeferina, predsjednika Europske nogometne organizacije (UEFA), da iz skorašnjih kvalifikacija za Euro 2024. izbaci Bjelorusiju.


Kao i Rusiju, koja je izbačena iz svih nogometnih natjecanja zbog agresije na Ukrajinu, koja je počela u veljači prošle godine, na takav način UEFA nije reagirala prema Bjelorusiji. Ta se reprezentacija nalazi u skupini I zajedno sa Švicarskom, Izraelom, Rumunjskom, Kosovom i Andorom te će se boriti za prolaz na europsku smotru.


Prvu utakmicu bjeloruski nogometaši igraju 25. ožujka. Zbog umiješanosti u rusku agresiju Bjelorusija mora svoje utakmice igrati na neutralnom terenu i bez prisustva gledatelja pa bi tako protiv Švicarske, 25. ožujka, trebala biti domaćin u Srbiji.
Europarlamentarci su pozvali Čeferina da se on i UEFA drže svoje obveze poštivanja ljudskih prava. Također smatraju da su trenutačne mjere prema Bjeloruskom nogometnom savezu neadekvatne s obzirom na stav državnog vrha Bjelorusije prema događajima u Ukrajini i stava Bjelorusije prema agresoru.


Europskom prvenstvu iduće godine domaćin će biti Njemačka.