Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

STRUČNJAK

Božidar Miletić vratio se u Zadar: 'Uz dobre pripreme nadamo se najboljem'

Autor: Šime Ćurko

06.02.2024. 16:34
Božidar Miletić vratio se u Zadar: 'Uz dobre pripreme nadamo se najboljem'

Foto: HNS



Božidar Miletić vratio se tamo gdje i počeo trenerski put – u Zadar. Aktualni koordinator za ženski nogomet u HNS-u i izbornik ženske nogometne reprezentacije do 17 godina od jučer je i službeno na Stanovima i to na dužnosti savjetnika Škole nogometa HNK-a Zadar.


– S obzirom na posao koji imam u HNS-u, dogovorili smo da ću u Zadru biti savjetnik. Tako mi ostaju obveze u HNS-u, a naravno posvetit ću se i onome što me čeka u klubu. Zadovoljan sam što smo sve uspjeli dogovoriti i sada idemo na posao. Moja je uloga savjetodavna, a kako imam dosta iskustva u ovom poslu vjerujem da ćemo na kraju sezone svi biti zadovoljni – kaže Miletić, čiji je angažman potvrda da je nakon tri godine mjesto voditelja Škole nogometa napustio Krešimir Gojun.


Loša polusezona


Aktualna situacija s mlađim uzrastima Zadra je lošija nego prošle sezone. Kadeti i pioniri, čiji je plasman u Prvu NL 2022. godine najznačajniji događaj u nešto više od četverogodišnjoj povijesti kluba, trenutačno su na zbirnoj ljestvici najjačeg domaćeg ranga posljednji s 20 bodova (kadeti 14, pioniri šest). Posljedica je to loših jesenskih izvedbi, pa se trenutačno i pretposljednje mjesto, koje vodi u zahtjevne kvalifikacije, čini poželjnom opcijom, budući da najlošiji klub izravno ispada. Najbliži konkurenti su Lučko s 25 bodova, Solin (26), pa Sesvete i Slaven Belupo (oboje po 29 bodova).




– Od kratkoročnih ciljeva najvažniji je ostanak kadeta i pionira u Prvoj NL. Ne trebamo se zavaravati da će to biti lagan posao, ali uz dobre pripreme nadamo se najboljem. Nezgodno je i to što je prijelazni rok pri kraju tako da se trebamo posložiti najbolje što znamo s igračima koje imamo.


Ne ide ni juniorima, koji su sedmi u Prvoj dalmatinskoj ligi s deset bodova manje od drugog Splita, odnosno 14 minusa u odnosu na Hajduk, koji nastupa izvan konkurencije budući da već ima svoju momčad u Prvoj NL. U lipnju 2022. Zadrovi juniori igrali su kvalifikacije za Prvu NL (poraz od Cibalije), ali nakon toga uslijedio je rezultatski pad.


– Jasno je koliko je važno imati kvalitetnu juniorsku selekciju, iz koje se izravno ulazi u prvi sastav. Ne mogu govoriti o detaljima za svaku selekciju jer sam tek došao i potrebno je vrijeme za upoznati se s konkretnom situacijom na terenu. U klubu je deset natjecateljskih selekcija i svakoj treba dati potrebnu pažnju.


Terkeš umjesto Lojića


Na Stanovima su objavili da je Franu Lojića, dosadašnjeg trenera kadeta, koji je otišao u Hajduk, zamijenio Želimir Terkeš.


– To je odlučeno prije nego sam došao u klub. Hoće li ostali treneri i dalje voditi selekcije kao u jesenskom dijelu sezone, tek ćemo vidjeti. Važno je naći optimalna rješenja u svim uzrastima. U svakoj selekciji potrebno je uskladiti razvoj igrača i rezultat. Puno je odlazaka mladih igrača, posebno iz kategorija koje su u Prvoj NL, i s time ćemo se morati znati nositi.


U Zadru je sve više nogometnih klubova, od kojih većina radi isključivo s mlađim uzrastima. Djece je puno, uvjeti za rad za većinu kolektiva su skromni, a kad je riječ o postignutim rezultatima čini se da se ponekad »od šume ne vidi stablo«.


– Svatko tko ispunjava uvjete za to može osnovati svoj klub i uključiti se u natjecanja. Prošla su vremena kad su u Zadru bili jedan ili dva kluba. Kad je riječ o nogometu, djeca imaju mogućnost izbora i na to se svi moramo priviknuti. HNK Zadar nije jedini klub u gradu, i svjesni smo da treba zasukati rukave kako bi djeca, odnosno njihovi roditelji, izabrali baš nas. Popularnost nogometa je velika i konkurencija nas može usmjeriti prema još kvalitetnijem radu. To je i razlog više zbog kojeg je važno da su nam kadeti i pioniri u Prvoj NL, a u nekoj perspektivi da u najjačem rangu budu i juniori – zaključio je Miletić.