Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Lovro Mazalin uvjeren

Nema straha, idemo pravim putem

Autor: Andrija Dešpoja

17.11.2023. 14:44
Nema straha, idemo pravim putem

Foto: Luka Jeličić



Momčad Danijela Jusupa za vikend očekuju obveze s okusom Dalmacije. Sutra je košarkašima Zadra na meniju iznimno važan abaligaški sraz na Gripama gdje će se tražiti četvrta regionalna uspješnica, dok dva dana kasnije u Krešin dom stiže zadarski trener Ivan Perinčić sa svojim Dubrovnikom. Cilj je Zadrana svakako maksimalni učinak, s posebnim naglaskom na sutrašnji ogled kontra »Žutih« koji se gleda i kroz prizmu borbe za regionalni ostanak, a s odrađenim na tom planu Jusupova momčad zasad ima pregršt razloga za veselje. Pali su i Krka, i Mornar i Cibona, sve momčadi koje su stanovnici donjeg doma, a u tu kategoriju spadaju i Splićani koji za razliku od prve ovosezonske utakmice sa Zadrom ovom, drugom dalmatinskom derbiju pristupaju s moćnijim figurama na svojoj »šahovskoj ploči«.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Akcija Split


Na Višnjiku se nadaju da se sutra na Gripama može napraviti taj ključan korak koji bi Zadar u potpunosti odmaknuo od ugrožene zone na začelju ljestvice. A da ima razloga za takav optimizam potvrdila je i posljednja utakmica odigrana u nedjelju kada je s druge strane parketa stajala moćna euroligaška družina iz Beograda. Unisoni dojam i parketa i tribina Krešinog doma bio je zadovoljavajući s obzirom na junački otpor pružen kontra »Crveno-bijelih«, a u istoj rečenici s njima našao se i povratnik na Višnjik nakon sedam godina, 26-godišnji Lovro Mazalin.


– Slegli su se već dojmovi s te utakmice protiv Crvene zvezde, jer imamo ludi ritam s puno utakmica tako da i nemamo baš vremena i prostora za previše misliti unazad, već gledamo samo naprijed. Bila je predivna atmosfera, napunili smo po prvi put ove sezone dvoranu. Baš je bio gušt i pravo zadovoljstvo igrati u takvim uvjetima, a na terenu mislim da smo pružili žilavi otpor Euroligašu. Posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme, dok smo u trećoj četvrtini ostali malo i bez snage, što je moćan protivnik poput Zvezde znao iskoristiti. No, i pored poraza mislim da možemo biti ponosni na sebe jer smo pokazali solidnu igru, iako sigurno možemo još bolje – prisjetio se na trenutak Mazalin te fešte od košarke u nedjelju s okusom poraza, no odmah po završetku moralo se ponovno »zasukati rukave«, krenula je akcija Split koja je i prije početka sezone bila debelo podcrtana u planeru sastava s Višnjika, a baš kontra »Žutih« je odigrao najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu sezone. Upisao je krilni centar Zadra u toj domaćoj pobjedi 88:80, učinak od 15 koševa, šest skokova i šest asistencija.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić




– Slijedi nam iznimno važna utakmica pa smo zato i krenuli s pripremama za nju praktički čim je završio sraz sa Zvezdom. Odlično treniramo cijeli tjedan, no teško da će se naći nekakvih nepoznanica jer smo ove sezone igrali protiv Splita u hrvatskom prvenstvu, a i inače se jako dobro poznamo. Mislim da će ova utakmica na Gripama po mnogočemu biti drugačija od naše međusobne odigrane pred dva tjedna, jer se Split u međuvremenu pojačao sa Shannonom Shorterom i Lewisom Sullivanom, dok im se oporavio i centar Krešimir Ljubičić, tako da ćemo se morati pametno postaviti i biti spremni na sve zamke koje će domaći sastav sigurno imati u rukavu za ovaj dvoboj.


Mazalina je ovog ljeta povratkom na Višnjik dočekala potpuno nova uloga koju je dosad, ali u dosta drugačijim uvjetima, imao prilike dok je nosio dres Gorice.


Niska petorka


Umjesto pozicije tri i četiri koje su mu prirodnije, nerijetko je ove sezone upotrebljavan na petici i u tim »novim cipelama« 26-godišnji Petrinjac još uvijek osjeća žuljeve.


– Često igramo s niskom petorkom i to je zapravo za mene nešto novo, zato sigurno treba vremena da se dostigne nekakav maksimalni učinak na toj poziciji. Mislim da obavljam dobar posao, a prednost u takvoj igri to što nam je kompletna petorka u visinskoj razlici od tek nekoliko centimetara, dok smo istovremeno svi u stanju preuzimati i jako pokretljivi. Tako da unatoč deficitu klasičnih centara, uspijevamo zasad dobro to iskompenzirati s nižom postavom na parketu.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Iako se roster Zadra ljetos relativno kasno okupio, iako se u sezonu ušlo s dvama porazima u ABA ligi, dva mjeseca poslije dojam je da su se počele slagati kockice u mozaiku. Potvrdit će to savršen učinak u hrvatskom prvenstvu, dok se u regionalnoj ligi zasad nije napravio nijedan kiks. No, zato su nove prepreke na putu, poput teškog rasporeda do nove godine koji uglavnom odvodi na gostujuće terene. Preciznije, od sljedećih pet abaligaških utakmica čak četiri su na strani (Split, Igokea, Cedevita Olimpija, FMP), što će biti samo po sebi veliki izazov.


– Da nas raspored nije mazio, to je istina. Na otvaranju regionalne sezone smo dva vikenda zaredom morali na teško putovanje prema Podgorici gdje su nas dočekale i vrlo snažne momčadi Budućnosti i Studentskog centra. U ovom prvom dijelu čak osam puta igramo u gostima i mislim da nam je u takvoj situaciji najbolje i najjednostavnije ići iz utakmice u utakmicu, kako bismo sve uspjeli psihički i fizički izdržati. Mislim da možemo u narednom razdoblju koje nam nosi čak četiri gostovanja u pet utakmica izvući neke dobre rezultate i onda dočekati rasterećenije taj puno lakši raspored u drugom dijelu sezone. Krenut ćemo od Splita s kojim smo, po mom mišljenju, u stanju se potući za bodove. Ta utakmica je važna njima i nama, neće sigurno biti lako pred njihovom publikom, ali uz našu dobru pripremu, pravi fokus na terenu, i davanje maksimuma, možemo doći do željenog rezultata. Mislim da idemo u dobrom smjeru pa ćemo vidjeti gdje će nas to na kraju i dovesti – kazao je za kraj Mazalin.


Nova sredina, nove uloge


Gledano izvana, Mazalin je nekako ostao najvećim dužnikom u ovosezonskom rosteru Danijela Jusupa. Prošle sezone bio je najbolji igrač Cibone nakon Borne Kapuste i u ABA ligi je bio na prosjeku od 12 poena, pet skokova i 2.6 asistencija, dok je u Premijer ligi postizao 15 poena uz devet skokova i tri asistencije. Dolazak na Višnjik barem zasada je pokvario statistiku 26-godišnjeg Petrinjca jer su mu brojke što se tiče regionalnih terena dosta opale u odnosu na tu prošlu sezonu (6.3 p, 4.9 sk i 2 as), no to se ipak pripisuje adaptaciji na novu sredinu kao i na sustav igre koji je dosta specifičan kada je Zadar u pitanju.


– Došao sam u novu momčad, novi klub, i sigurno treba proći vremena da se odradi cijeli proces privikavanja na novu sredinu, novi sustav igre i nove zadaće. Mislim da idem u dobrom smjeru i da pomažem momčadi koliko mogu pomoći. Sigurno da smatram da mogu i više i nadam se da ću kako sezona bude odmicala biti sve bolji, ali moram istaknuti kako je nezahvalno uspoređivati moju igru u Ciboni prošle sezone i sada u Zadru. Potpuno su druge uloge u pitanju, a svakako i drugi klub, drugi trener, drugi suigrači i ne igra se na isti način, tako da je teško povlačiti paralelu – konstatirao je Mazalin.