Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Liga prvaka

Napoli izgorio u želji i grotlu svog stadiona, Milan u polufinalu!

Autor: A.P.

18.04.2023. 23:17
Napoli izgorio u želji i grotlu svog stadiona, Milan u polufinalu!

Foto: Reuters



U grotlu stadiona Diego Armando Maradona susreli su se Napoli i Milan u uzvratnom susretu četvrtfinala Lige prvaka. Za večerašnju utakmicu pomalo bi nepošteno bilo reći da se radilo samo o nogometu, radilo se o jednoj ratnoj bitci, koja je završila bez pobjednika, 1:1, no Milan je dobio rat.  U 43. minuti nakon sjajnog prodora Rafaela Leaoa, koji je vukao loptu gotovo 70 metara te pronašao Girouda, Milan je poveo. Napoli je igrao fantastičnu utakmicu, ekstremno napadačku, no tek u 93. minuti Victor Osimhen zabija za izjednačenje.


Nošen s gotovo 55 tisuća raspjevanih i navijački nastrojnih navijača, Napoli konstantno kroz svih 90 minuta napadao i radio pritisak, a Milanu je jedino preostajalo da pokuša nešto iz kontranapada. Koliko su Napuljani bili nadmoćniji u prvom dijelu, govori i podatak da su gosti prvi puta prešli centar tek u 11. minuti.  Iako je Napoli konstantno stvarao šanse i tukao po gostujući gol, konkretniji su bili gosti. Prvo je u 20. minuti Marco Rui skrivio 11-erac, no kazneni udarac ne realizira Olivier Giroud, odnosno njegov udarac prekrasno brani Alex Meret. Ubrzo nakon toga Milan, tj. Giroud imao je novu veliku priliku, ali Meret ponovno sjajno brani. Treći puta, Giroud je uspio poentirati, nakon prodora Rafaela Leaa u stilu “Malog Zelenog”.


Drugo poluvrijeme može se sažeti u frazu – ista meta, isto odstojanje. Napoli je konstantno prijetio, no nikako i nikako lopta nije htjela u mrežu. Imao je Napoli i kazneni udarac 10-ak minuta prije kraja, no Mike Maignana obranio je udarac Kvaratskhelije, čime se prometnuo u glavnog junaka gostiju na večerašnjoj utakmici. Osim Maignane, Milan je večeras imao i jednog tihog heroja imena Davide Calabria, koji je u džep strpao do danas praktički nezaustavljivog Kvichu Kvaratskheliju.




I tako nakon 180 minuta velike borbe, grad koji ne živi za nogomet, nego grad koji je nogomet, ostaje kratak polufinala. Bacile su ozljede Politana i Marca Ruija sredinom prvog dijela Napoli unazad, no unatoč tome Napuljani su odigrali fenomenalnu utakmicu i pokazali što znači krvariti i živjeti za svoj klub, što je u današnjem nogometu sve veća rijetkost. Da se spomenuta dvojica nisu ozlijedila, tko zna kako bi završilo, ali što bi bilo kad bi bilo…


S druge strane, Milan ide u polufinale i očekuje pobjednika dvoboja Inter-Benfica koji se sastaju sutra. Prva utakmica ove dvije momčadi završila je 2:0 za Inter, tako da postoji velika šansa da u polufinalu Lige prvaka imamo Derbi della Madonninu. Kakva bi to tek priča bila za one istinske nogometne romantike.