ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Matej Nevešćanin i David Ledinski

Nadamo se Olimpijskim igrama, no konkurencija je strašna

Autor: Alen Plahinek

26.01.2024. 10:12
Nadamo se Olimpijskim igrama, no konkurencija je strašna

Foto: STR-3725/HALOPIX/HALOPIX



Prije 26 nepunih dana stigla nam je 2024. godina, godina u kojoj će sporta biti na pretek, a naravno svakom sportašu na kugli zemaljskoj cilj je jedan – doći do Olimpijskih igara. Nakon europskih vaterpolskih i rukometnih uzbuđenja, na redu je Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima koje 2. veljače počinje u Dohi (Katar). Glavni zadarski protagonist ove priče je 17-godišnji Matej Nevešćanin, jedan od najtalentiranijih mladih skakača u vodu u svijetu. Nevešćanin se sjajno predstavio seniorskoj javnosti na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki (Japan) u srpnju prošle godine kada je u disciplini na 3 m završio kao 23. Još je bolji bio sinkro skokovima sa Zagrepčaninom Davidom Ledenskim. Oni su na 3 m zauzeli 13. mjesto.


Olimpijska ulaznica


– Krećemo u subotu i jedva čekamo natjecanje. Osjećamo se velika smatram da smo u odličnoj formi. Međutim na ovakvom natjecanju ne može se govoriti o nekim predikcijama. Svi će doći u Dohu spremni maksimalno, ovo je sjajan način za uhvatiti kartu za Olimpijske igre u Parizu i apsolutno svakome je to cilj – započeo je Matej te prepustio riječ Davidu.


– Smatramo da možemo ponoviti nastup i plasman iz Fukuoke. Ne postoje kalkulacije, jednostavno se bacite i morate odraditi maksimalno svaki skok. Ovo je najjače Svjetsko prvenstvo baš zbog toga kako je i Matej rekao, svakome je cilj uhvatiti vlak za Pariz. Tako je i nama, kamo sreće da uspijemo.





Upravo je Fukuoka takoreći bila »odskočna daska« Nevešćaninu i Ledinskom, kojima je to bilo prvo zajedničko veliko seniorsko natjecanje, a potom je Nevešćanin postao europski juniorski prvak na 1 m. Valja svakako istaknuti kako su Nevešćanin i Ledinski bili juniorski viceprvaci svijeta u prosincu 2022. godine te brončani s Europskog juniorskog prvenstva iste godine.


– Fukuoka je bila sjajno iskustvo. Obojica smo tamo puno naučili, vidjeli neke stvari i dobili potvrdu da smo na dobrom putu. To Prvenstvo je bilo na visokoj razini, još k tome nama prvo. Očekujem da ćemo sada biti opušteniji, znamo i jedan i drugi manje više kako to sve ide, tako da vjerujemo da će nam i to malo pomoći u pripremi i koncentraciji za skokove – rekao je Ledinski, a Nevešćanin se dotakao planova za skokove.


– Nismo ništa novo trenirali, nikakve nove skokove u odnosu na Fukuoku. Imat ćemo isti program kao i u Japanu, no njega smo usavršavali tijekom ovih mjeseci.


Počeci


Iako je ovaj dvojac vrlo mlad, Matej 17 godina, a David 19, dugo se poznaju te zajedno skaču. Upravo to ih je povezalo te su s vremenom postali i najbolji prijatelji izvan skakaonica i bazena, unatoč tome što je jedan u Zadru, a drugi u Zagrebu.


– Sve je to počelo kada sam postao mlađi junior, a David je već bio junior jer je malo stariji. Sve je krenulo od mojeg i njegovog trenera. Obojica smo u svojim kategorijama bili najbolji u Hrvatskoj i nekako je logičan i razuman potez trenera bio spojiti nas. Poznavali smo se mi s raznoraznih natjecanja i prije nego što smo počeli skakati zajedno, no nakon toga smo »kliknuli« i postali odlični prijatelji – ispričao je Matej, dok je David istaknuo kako to izgleda nakon treninga.


– Moram posebno naglasiti da Matej puno više jede i to ono što ne bi smio, dakle povrće – »nula bodova«. Slični smo po interesu, karakterno i stvarno se zabavljamo, što na treninzima, što izvan njih. Gotovo sve stvari nas jednako zanimaju, samo što ja navijam za Barcelonu, a on ne i onda je tu »bitka«.


Udaljeni su Matej i David nekih 250 kilometara, što ponekad zna raditi probleme glede treninga, no David je češće gost u Donatovom gradu, nego što je Matej u glavnom.


– Uvjeti u Zadru su bolji nego u Zagrebu, tako da većinu treninga radimo na Višnjiku. Mi na Višnjiku kada god dođemo dobro je, što god želimo raditi u sklopu treninga dobro je i koliko god dugo želimo ostati dobro je. U Zagrebu toga nema, primorani ste doći i odraditi svoj termin u određeno vrijeme koji traje određeno dugo. Nama ponekad to ne odgovara, tako da imamo sreće što imamo prostora više raditi i trenirati – zaključio je Ledinski.


Na kraju sve što se može reći je kako, ako će sve biti u redu, ovu dvojicu čeka velika karijera u sve poznatijem sportu u svjetskim okvirima. Olimpijske igre su kruna svakog sportaša, a s obzirom na njihovu mladost nije nerealno razmišljati kako će konkurirati za OI 2028. u Los Angelesu, a niti za one u Brisbaneu 2032. godine.




Veliko poštovanje


Koliko god mladi bili Nevešćanin i Ledinski tvrde kako ih svi poštuju.


– Skakače u vodu stvarno odlikuje profesionalizam i poštovanje. Nema tzv. »trash-talka«, tj. da netko o nekome nešto ružno govori u javnosti. Doslovno svi podržavaju svakoga, kako mi pogledamo skok onih najboljih, tako i oni naše skokove. To je baš jedna normalna sportska zajednica van bazena i skakaonice – istaknuo je zadarsko-zagrebački dvojac.



 


Perić: Idemo po vizu za OI


Trener Šime Perić očekuje plasman među 20 najboljih


Nevešćaninov trener Šime Perić uoči puta u Dohu ističe da su očekivanja velika, ali…


– Matej je vrlo mlad i ne želimo na njega stavljati teret prevelikih očekivanja. Neka skače najbolje što zna i to je najvažnije – kaže Perić i dodaje:


– Jedan metar nije olimpijska disciplina, tako da nam je pažnja umjerena prema tri metra, individualno i u sinkro parovima s Davidom Ledinskim. U kvalifikacijama će biti oko 80 skakača u pojedinačnim disciplinama i 30 parova. Za Olimpijske igre treba biti među 25, odnosno među pet najboljih parova. Ako ponovi rezultat sa zadnjeg Svjetskog prvenstva od prošle godine, kada je bio 23. na tri metra u Fukuoki, Matej će izboriti Igre, što bi bila sjajna stvar. Imamo dobro izglede i u sinkro natjecanju.


Perić dodaje kako vjeruje u ostvarenje dobrog rezultata.


– Ozbiljno računamo na to da Matej može biti među 20 najboljih. U dobroj je formi, trenirali smo tri mjeseca samo za ovo natjecanje i spremni odlazimo na Svjetsko prvenstvo. Ne idemo turistički u Dohu, nego po vizu za Olimpijske igre i od toga ne bježim. Isto tako, može se dogoditi da završi 50. ili 20. sinkro. Konkurencija je velika i trebat će savršeno izvesti svaki skok – naglasio je Perić.