Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Premijer liga, 27. kolo

Na Baldekinu zaviti abaligaške rane

Autor: Andrija Dešpoja

30.03.2024. 08:00
Na Baldekinu zaviti abaligaške rane

Foto: Mate Komina



Nije se mogao pošteno ni isplakati domaći regionalni poraz doživljen od FMP-a, a već je nakon te teške utakmice kurs u svlačionici na Višnjiku naglo okrenut prema Šibeniku gdje će se danas uprizoriti treći ovosezonski susjedski derbi. U sklopu 27. kola Premijer lige košarkaši Zadra će večeras od 18 sati biti gosti vrućeg Baldekina gdje će tražiti devetu uzastopnu pobjedu kojom bi se održalo na vrhu poretka te se prema završnih šest kola i dalje koračalo s jednom utakmicom prednosti u odnosu na drugoplasirani Split.


Patrik Jambrović (KK Zadar)


Lanjski poraz


Naravno, kazati unaprijed da će se kontra Šibenke sigurno upisati bodovi nije nimalo poželjno, jer bez obzira na ogromnu kvalitativnu razliku ova dva dalmatinska premijerligaša, gotovo svaki sraz odigran posljednjih godina na Baldekinu je bio čupav po goste i ne bi se svaki put našli na kraju s uzdignutim rukama u zraku. Tako je bilo primjerice prošle sezone kada su Šibenčani slavili sa 70:68, a krvnikom momčadi Danijela Jusupa se pokazao današnji član svlačionice Zadra Patrik Jambrović. Njegovo zakucavanje u posljednjim sekundama prouzročilo je erupciju slavlja na tribinama šibenske dvorane, a sada je Čakovčanin na suprotnoj strani i jako dobro zna kolika je motivacija u domaćim redovima kada im na megdan stiže mrski rival i sastav koji je stanovnik gornjeg doma elitnog abaligaškog ranga.


– Idemo u goste na Baldekin koji je uvijek vruć teren, nadam se pravoj košarkaškoj fešti na tribinama. Šibenka je imala dosta pehova s ozljedama ove sezone, no sad su se konsolidirali, većina igrača se vratila i na domaćem terenu nikome nije lako protiv njih. Moramo ući s visokom energijom, koncentracijom i pratiti upute koje će nam stručni stožer dati kako bismo došli do još jedne pobjede u domaćem prvenstvu – istaknuo je Jambrović uoči jedne u nizu premijerligaških stanica koje očekuju njega i suigrače u narednih sedam dana. Čak tri puta će u tom razdoblju Zadrani morati na teren, nakon Šibenke u utorak u Krešin dom stiže Dubrovnik, dok se u petak mora ponovno u goste i to opasnom Dinamu. Svakako teških sedam dana je pred Jusupovim igračima koji su sigurno podosta ranjeni, što fizički, što emotivno, nakon propale prekjučerašnje misije rušenja FMP-a.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Prilika rezervistima




U toj utakmici strateg Zadra nije koristio Jambrovića, Krševana Klaricu, Petra Vujačića, dok su u manjem obimu nastupili Adem Mekić i Juan Davis, i ta bi petorica igrača trebala dobiti veći prostor u odnosu na nositelje koji su se pošteno izraubali u nadmetanju s momčadi iz Železnika. A da će se ravnati prema tom scenariju naznačio je i sam Jusup koji je ostavio enigmu po pitanju rostera za Baldekin, a ona će vrijediti do pred početak utakmice.


– Dolazi nam utakmica protiv Šibenke za koju smo imali samo jedan dan za pripremu i oporavak nakon iscrpljućeg okršaja s FMP-om. Uvijek je na Baldekinu teško igrati, uvijek su neizvjesne utakmice između Zadra i Šibenke koja ima publiku iza svojih leđa. Moramo biti spremni na jednu tešku utakmicu, a tek ćemo uoči nje vidjeti u kojem ćemo sastavu istrčati, s obzirom na naš zdravstveni status – kazao je trener Zadra pred okršaj s momčadi koju pod sobom ima novi trener Šibenčana Josip Pandža. Njegovi igrači nakon teškog prvog dijela sezone isprepletenog brojnim ozljedama, probudili su se dolaskom proljeća i to se manifestiralo nedavnim osiguranjem ostanka u Drugoj ABA ligi, dok se u domaćem prvenstvu nadaju ulasku u doigravanje. Svakako Pandža raspolaže sa solidnim igračkim arsenalom koji šuterski može odgovoriti zahtjevima ovakve utakmice, pa će definitivno energija biti taj presudan čimbenik kada su u pitanju vlasnici dvaju bodova. Zadrani se svakako moraju paziti, jer ne radi se o bezazlenoj momčadi, već o sastavu koji je primjerice ove sezone skinuo Cibonu u Draženovom domu, a pred nekoliko dana je držao na konopcima i Split na Gripama. Okršaj dalmatinskih susjeda se osim uživo na Baldekinu može pratiti i putem tv-prijenosa na Sportskoj televiziji.