Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA liga, 25. kolo

Košarkaši Zadra ostali bez važnih bodova u srazu s FMP-om

Autor: Andrija Dešpoja

28.03.2024. 20:01
Košarkaši Zadra ostali bez važnih bodova u srazu s FMP-om

Foto: Mate Komina



Za pozdrav od domaćeg parketa u osnovnom dijelu regionalnog natjecanja košarkaši Zadra nisu opravdali očekivanja nekih tri i pol tisuće svojih navijača u Krešinom domu. Boljima od njih pokazao se FMP sa 72:75, u iznimno napetoj i borbenoj utakmici koja je nažalost bolje sjela gostima u odlučujućim trenucima, dok su domaći košarkaši propustili nekoliko prilika izvan perimetra da se nađu na kraju u dobitnoj situaciji. S ovim porazom Zadar će se gotovo sigurno naći na šestom mjestu u doigravanju, jer u posljednjem kolu će teško do bodova na parketu Partizana.



Rasterećeni gosti


Rasterećena momčad iz Železnika koja posljednje vrijeme igra u dobroj formi pokazala se već na otvaranju te je nakon šest minuta igre odlepršala na neočekivanih deset plusa (11:21). Malo je tom neslavnom ulazu u utakmicu Jusupovih igrača kumovala njihova nonšalancija u obrani, no veći dio je išao na dušu omalenog razigravača Demetrea Robertsa koji je vezao tri trice, dok je nekoliko puta i Ognjen Kuzmić lako rješavao svoje napadačke akcije. Ponukao je takav razvoj događaja trenera Zadra da odustane od poštede Karla Žganeca te ga je poslao u vatru, a on mu je uzvratio pokretanjem učmalih suigrača koji izuzev Luke Božića i nisu imali nekog nadahnuća. A bjelovarski as se ipak pokazao dovoljnim za izbavljenjem u tom periodu utakmice, pa je u suradnji sa Žganecom zaostatak do konca prve dionice sveo na samo četiri koša (21:25), da bi tijekom druge četvrtine donio i potpuni preokret. Božić je bio istinska pokretačka snaga Zadra jer je zabio u 12 minuta 14 poena i to bez promašaja, a kada su mu se pridružili Lovro Mazalin i Arijan Lakić onda nije čudio uzlet Zadrana do odličnih sedam viška (35:28), tri minute prije odmora. Uz napadačku aktivaciju Jusupa je posebno moglo veseliti što su njegovi momci u sedam minuta dopustili samo tri ubačaja. FMP se uspio potom malo konsolidirati i čak zabiti u nekoliko situacija, no sveukupnih devet koševa u drugoj četvrtini ostavilo ih je na šest minusa (40:34), a koliko su gosti bili indolentni u tom razdoblju potvrdit će njihovih 0-10 za tricu, nakon što su otvorili s vrhunskih 4-6.





Rebecove trice


Zato je vanjski šut išao domaće igrače koji su nakon pet ubačenih iz 13 pokušaja u prvom dijelu, nastavak otvorili dvama vezanim projektilima Lakića i Drežnjaka za bijeg na najvećih devet plusa (48:39), čime se anulirala konkretna unutarnja igra gostiju preko ogromnog Kuzmića. Ipak, nije dugo potrajala zadovoljstvo zadarskih navijača jer se FMP javio također tricama. Zabili su Ranko Simović jednu i Matic Rebec dvije, te se četiri minuta prije kraja treće dionice utakmica ponovno našla u potpunom egalu (50:50). Stabilizacija rezultata donijela je igru koš na koš, a posljednji su zabili gostujući košarkaši i tako ponijeli prema odlučujućih deset minuta pola poena viška (55:56).


Zadar se nametnuo odmah na početku, kada su ih trice Žganeca i Božića te ubačaji Mazalina i Ramljaka odvele do sedam koševa prednosti (65:58), međutim nije se FMP tek tako dao nasanjkati. Šaranović i Kuzmić dobrim reakcijama pod obručem primiruju nabujale domaćine (65:63), koji su potom opet pobjegli na šest plusa (69:63), no nevjerojatna trica Rebeca, praktički s centra vratila je tešku neizvjesnost (71:70) za odlučujućih 60 sekundi u kojima su se gosti puno bolje snašli. Rebec je šokirao Višnjik novom tricom za 71:73, a domaća momčad nije uspjela u dva navrata pogoditi tricu. Srećom promašio je FMP preko Novaka i Kuzmića tri bacanja (72:74), i to je otvorilo priliku u posljednjih sedam sekundi, međutim Lakić nije pogodio za tri i bodovi su otišli put Železnika. Božić je predvodio Zadar u porazu s 26 koševa, šest skokova i pet asistencija, dok je Kuzmić prednjačio kod gostiju s 18 poena.