Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA liga, 21. kolo

Mazalin i Ramljak odveli Zadar do pobjede vrijedne doigravanja

Autor: Andrija Dešpoja

01.03.2024. 20:47
Mazalin i Ramljak odveli Zadar do pobjede vrijedne doigravanja

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Tresla se brda, rodio se miš. Ta se poznata uzrečica svakako može primijeniti na momčad Splita koja je najavljivala osvetu Zadranima za prethodna tri poraza, no i ovog puta, u utakmici koja je značila jednima i drugima jako puno po pitanju plasmana u doigravanje, morali su „Žuti“ priznati nadmoć sastava Danijela Jusupa. Zadar je odigrao novi upečatljivi dalmatinski derbi koji je za razliku od prijašnjih otišao debelo na njegovu stranu,  nadigravši svoje rivale sa 77:61 i tako se našao jednom i pol nogom u regionalnom „play-offu“, ali i s ukupnom 12. pobjedom istaknuo kandidaturu za visoko peto mjesto na ljestvici.


Marko Ramljak (KK Zadar)


Lakić sa sirenom


Zanimljivo, Split je krenuo s neuobičajenom petorkom u kojoj nije bilo mjesta za Matu Kalajžića i Tonka Vuku, već je Slaven Rimac od otvaranja ukazao povjerenje dvama igračima koji nisu ni bili u zapisniku u četvrtfinalu Krešinog kupa, Viti Kučiću te oporavljenom Krešimiru Ljubičiću. To je „Žutima“ donijelo određenu napadačku živost, no nije im se i isplatilo na obrambenom kraju terena gdje su Zadrani vješto kažnjavali tromost Ljubičića i fizičku nedoraslost Kučića. Krvnicima „Žutih“ u tim uvodnim minutama pokazali su se Marko Ramljak i Lovro Mazalin koji su zabili svih domaćih 12 poena i time povukli svoju momčad do finog početnog kapitala od sedam koševa (12:5). Rimac je potom zarotirao svoju petorku, ubacio u vatru Dereka Funderburka i Tonija Perkovića, no nisu ni njih dvojica uspjeli podignuti moral suigračima jer je Jusupova početna petorka nastavila mljeti na krilima Ramljaka i Mazalina koji su u osam minuta igre iskombinirali čak 19 koševa za zadarskih 11 viška (23:12). Rapsodiji domaćina morao je doći jednom kraj, a to se dogodilo u smiraj prve dionice kada je Split zahvaljujući Funderburku uspio malo doći do zraka i spustiti se na šest koševa minusa (25:19), da bi onda otvorio drugu četvrtinu poenima Kalajžića i Shortera za primicanje na samo tri zaostatka (25:22). Ipak, nisu se Zadrani smeli tim kasnim buđenjem Rimčevih igrača, već su preko provjerenih vedeta Ramljaka i Mazalina, ali i Adema Mekića, ekspresno vratili devet plusa (34:25), te se Jusupova momčad ponovno našla „na konju“, jer su finiš poluvremena odradili na obrani koja ih je krasila u većem dijelu prve dionice. Veliki podstrek došao je i s klupe preko Mekića i Davisa, dok je šlag na tortu i najvećih 13 plusa postavio, a tko drugi, nego Arijan Lakić sa zvukom sirene s devet metara.


Luka Božić (KK Zadar)


Potop Splita


Mladi Beograđanin nastavio je zabijati i na otvaranju drugog poluvremena, ovog puta je trici pridodao i polaganje iz kontranapada, da bi potom Mazalin postavio na okruglih 20 plusa (51:31). Akcije Splita na Višnjiku tako su propale prije svih očekivanja, a po govoru njihovih tijela loše im se pisalo u preostalih 17 minuta. Potvrdili su to ubrzo Mazalin i Lakić povećavši prednost na 25 poena (57:32), a „Žuti“ su i nakon proteka sedam minuta još uvijek tražili prve poene iz igre, dok to nije pošlo za rukom Kalajžiću. Sveukupno gosti su u trećoj dionici zabili samo devet koševa te su pred završnih deset minuta bili suočeni s 23 minusa (63:40). Time je anulirana svaka moguća neizvjesnost, iako je Split mora se priznati potom zaigrao opuštenije i vezao nekoliko egzekucija, no nije uspio ugroziti veliku prednost Zadra. Junacima četvrtog ovosezonskog slavlja nad momčadi s Gripa pokazali su se Mazalin koji je zabio 21 koš, uz pet skokova i dvije asistencije te Ramljak koji je uz 16 poena, imao i sedam skokova, četiri asistencije i šest ukradenih lopti. Božić je odigrao više za momčad nego za sebe, pa je uz šest poena upisao sedam skokova i devet uspješnih dodavanja. Kod Splita jedini su Tišma i Kalajžić uspjeli biti dvocifreni, ubacivši 12 i 11 koševa.