ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kralj ABA lige

Luka Božić obranio titulu MVP-ja regionalne lige

Autor: Andrija Dešpoja

12.04.2024. 12:41
Luka Božić obranio titulu MVP-ja regionalne lige

Foto: Mate Komina



Ako je uopće bilo ikakve dvojbe oko toga da će Luka Božić i drugu sezonu zaredom osvojiti titulu za najkorisnijeg igrača ABA lige ona je danas otklonjena službenom objavom regionalne lige da je najbolji igrač momčadi Danijela Jusupa zaslužio primat u odnosu na ostalu konkurenciju. Naravno, uz neumoljive brojke koje govore da je bjelovarski as odradio 25 utakmica osnovnog dijela sezone na iznimnim prosjecima od 20.6 poena, osam skokova i 6.2 asistencije za valorizaciju od 29.2 indeksna poena, bilo je porebno da dobije aklamaciju od strane glasačkog tijela, u ovom slučaju trenera svih 14 momčadi ABA lige, te sportskih novinara i navijača. Neprikosnoveni član svlačionice na Višnjiku kako se i očekivalo dobio je potpunu naklonost glasača, pobijedivši u sve tri kategorije s ukupno 83 posto glasova, ispred Kenana Kamenjaša iz Budućnosti koji je imao 12 posto te Zacha LeDaya iz Partizana koji je glasovanje završio s dva posto kombiniranih glasova.


Bjelovarcu je ovo drugo priznanje koje je zaslužio za ostvareno u minulom regularnom dijelu sezone, jer je pred dva dana proglašen najboljim strijelcem lige s 20.6 koševa po utakmici, a visoko je bio plasiran i u kategoriji skokova, na trećem mjestu, te u kategoriji najboljih dodavača gdje je završio kao drugi. Ponavljanjem lanjskog uspjeha postao je prvim igračem u povijesti regionalnog natjecanja koji je uspio obraniti titulu MVP-ja, a inače je treći Hrvat koji se okrunio tim priznanjem nakon Mire Bilana i Luke Žorića. Prvi najkorisniji igrač ABA lige bio je Nikola Jokić (2014./15.), sljedeće sezone je to bio Bilan, 2016./17. titulu je odnio Nikola Janković, pa Luka Žorić 2017./18., kojeg su naslijedili Goga Bitadze (2018./19.) te Filip Petrušev (2020./21.) i Nikola Kalinić (2021./22.).


Pehar namijenjen MVP-ju, koji se od ove sezone zove po preminulom doajenu regionalne lige Dejanu Milojeviću, Božiću će biti uručen uoči duge utakmice četvrtfinalne serije protiv Budućnosti koja se igra u Krešinom domu 19. travnja.