Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Premijer liga, 30. kolo

Do tuceta pobjeda već do poluvremena

Autor: Andrija Dešpoja

11.04.2024. 20:30
Do tuceta pobjeda već do poluvremena

Foto: Mate Komina



Kada je u pitanju Premijer liga košarkaši Zadra uistinu nemaju milosti za svoje protivnike, pa je i gostovanje u posljednje vrijeme razigrane Cedevite Junior u Krešinom domu dobilo epilog kao i prethodnih 11 utakmica branitelja naslova u hrvatskom prvenstvu. Dvanaesta žrtva, i to bez ikakvih problema s uvjerljivim rezultatom 88:68, postala je tako momčad Damira Mulaomerovića preko koje su Zadrani stigli na  jedan korak od potvrde startne jedinice u doigravanju. Za to će im trebati ili pobjeda u narednom kolu na parketu Cibone, ili u rundi nakon kada na Višnjik stiže drugoplasirani Split.


Krševan Klarica (KK Zadar)


Rješenje rebusa


Sukladno najavama uoči utakmice Jusup se zbog preksutrašnjeg okršaja u Podgorici nije odlučio kalkulirati sa sastavom, već je na parket poslao najjaču petorku i to je u tri uvodne minute donijelo relaksirajućih 10:0 za domaću momčad. Po tricu i dvicu su ubacili Juan Davis i Luka Božić, dok su se gosti u Krešinom domu pojavili zakucavanjem Ivana Karačića iz kontranapada za 10:2. Taj prvi ubačaj kao da je malo stabilizirao sastav Damira Mulaomerovića jer su potom povezane dvije trice, pristigle iz ruku Sandra Rašića i Austina Lukea, ali na suprotnoj strani nisu mladi „Vitamini“ znali staviti soli na rep razigranima Davisu i Božiću, dok su im najveću bol pak nanijele trice Karla Žganeca i Darija Drežnjaka, što je za kraj prve četvrtine Zadrane odvelo do 14 koševa viška (26:12). Činilo se da se Cedevita trgnula kada je na otvaranju druge dionice Kevaughn Allen ubacio svoje prve koševe i potom asistirao Renatu Serdarušiću za 30:18, ali uslijedila je brza osveta na drugoj strani. Zadar se tri minute prije poluvremena 15:4 serijom uzdigao do rješenja utakmice, našavši se na 23 koša prednosti (43:20), a onu najmanju nadu da se mogu eventualno oporaviti od šoka Cedevita je izgubila u tom preostalom vremenu do odmora. Najveći krivac za to bio je Krševan Klarica koji je potvrdio odličnu formu u zadnje vrijeme sa sedam brzih ubačaja od ulaska u igru i tako povukao svoju momčad do ogromnih 27 viška (52:25).


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Odmaranje nositelja


S takvim stanjem na semaforu logički se razvodnilo i drugo poluvrijeme u kojem je Jusupu bilo najbitnije rasteretiti nositelje pred Budućnost, a što se tiče razvoja događaja na parketu Cedevita se očekivano trudila dočepati časnijeg poraza, pa se jednom dobrom dionicom sredinom treće četvrtine uspjela spustiti ispod 20 minusa (60:42), no ubrzo su naletjeli na novi „blitzkrieg“ domaćina, u režiji Patrika Jambrovića i Drežnjaka, kojim se vratilo na distancu s poluvremena (67:42). Do kraja utakmice Mulaomerovićevi igrači nisu iskoristili postavu rezervista koju je Jusup poslao na parket, a ona je održala stečevinu od dvadeset koševa plusa. U domaćim redovima predvodnicima su se pokazali Klarica i Drežnjak, svaki s 15 poena, dok su po 11 ubačaja dodali Davis i Mazalin. Kod gostiju najefikasniji je bio Serdarušić s 18 koševa.