Srijeda, 26. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Finalna serija

Košarkaši Zadra večeras u Krešinom domu kreću u bitku za naslov protiv Splita

Autor: Andrija Dešpoja

24.05.2024. 08:16
Košarkaši Zadra večeras u Krešinom domu kreću u bitku za naslov protiv Splita

Foto: Luka Jeličić



Večeras od 20 sati kreće finalna serija za košarkaškog prvaka Hrvatske u kojem će koplja ukrstiti lanjski finalisti Zadar i Split. Za razliku od prošle sezone prednost domaćeg parketa imaju igrači Danijela Jusupa koji će uz večerašnju premijernu utakmicu serije ugostiti i drugu zakazanu za nedjelju, dok će se treća i eventualna četvrta igrati na splitskim Gripama, a u slučaju izjednačenog rezultata nakon četiri odigrana dvoboja odluka bi morala pasti u petoj, tzv. majstorici koja bi se onda igrala na Višnjiku.


Naravno, o majstorici se u ovoj fazi, pri rezultatu 0-0, sigurno ne razmišlja ni u taboru Zadrana kao ni u taboru »Žutih«, već je striktno u fokusu samo prva utakmica koja neformalno nosi epitet najvažnije, što i nije čudno s obzirom na to da je svaki početak najteži i da će momčad koja bude uzela pobjedu na otvaranju dobiti i psihološki uzgon na kojem oba finalista žele poletjeti prema nastavku serije.


Optička varka


Što se tiče branitelja naslova koji igra svoje 17. finale u povijesti, matematika je uoči prvog podbacivanja lopte s centra u seriji kristalno jasna, tražit će se tri pobjede, a svakako se prilika s dvama domaćim ogledima pred svojim navijačima želi potpuno iskoristiti i tako se otarasiti velikog bremena s leđa koji su htjeli-ne htjeli Jusupovi štićenici dobili dohvatom jedinice nakon 33 odigrana kola osnovnog dijela.




Uz jedinicu i činjenicu da brane lanjski naslov, Zadrani imaju zalog za optimizam u tome što su dobili pet od ukupnih šest ovosezonskih dalmatinskih derbija dok je i tradicija na njihovoj strani s podatkom da Split nikad nije pobijedio u finalnoj utakmici na parketu Zadra.


Sedam od sedam imaju igrači iz Donatovog grada u domaćim finalnim okršajima sa »Žutima« te se svakako želi taj stopostotan učinak podebljati na osam, pa i devet, nakon nedjeljne utakmice, no svjesni su u svlačionici na Višnjiku da će se prvo morati dobro poskočiti kako bi se na kraju priče moglo kazati i hop.


U toj igri detalja i najmanjih sitnica koje okružuju finaliste najveći je ziheraš, i to bez premca, strateg Zadra Danijel Jusup. Opasnost po njegovu momčad vreba iz svakog »kantuna«, a pogotovo u situaciji koja stavlja sastav Slavena Rimca u ulogu potpunog autsajdera, što se često zna pokazati optičkom varkom.



A za Jusupa je najveći zadatak uoči početka finalne serije otvoriti svojim igračima oči i spasiti ih od optičke varke, jer će s druge strane parketa Krešinog doma stajati vrlo opasna i iznimno motivirana momčad Splita koja i nema što za izgubiti, već može samo dobiti u situaciji kada su ih unaprijed svi otpisali kao moguće osvajače naslova.


– Igramo finale protiv našeg rivala Splita u kojem je uvijek sve otvoreno. Što se tiče samog našeg plana za utakmicu on se bazira na obrani koju moramo odigrati na pravoj razini kao što je iznimno bitno zadržati koncentraciju u skoku.


To su osnovni preduvjeti za naš dobar rezultat. Dobro smo se pripremali, sigurno se dobro pripremao i Split, stoga očekujem pravu borbu s jedne i druge strane te pozivam naše navijače da budu uz nas i da zajedno pokušamo doći do cilja – iznio je Jusup što najviše očekuje od svojih igrača u prvoj utakmici, ali i u svakoj finalnoj.


Taktička iznenađenja


Dosta toga će ovisiti i o postavljanju Splićana od kojih se mogu očekivati nekakva taktička iznenađenja u odnosu na prethodnih šest utakmica u kojima su tek jednom napustili teren uzdignutih glava.


– Split nas uvijek može iznenaditi. Ne možemo znati koja to iznenađenja sprema, no mi ćemo nastojati ih prevenirati koliko možemo – lakonski se osvrnuo na upit o mogućim taktičkim zamkama Slavena Rimca koji poučen lošijom prilagodbom svog prethodnika Srđana Subotića u lanjskom finalu sigurno ima u rukavu određeni specijal koji bi mogao okrenuti momentum na stranu »Žutih«.


A da se to spriječi, direktno će biti zaduženi Jusupovi igrači koje će kao i u lanjsku finalnu bitku povesti kapetan Marko Ramljak. Za njega nema dvojbe da će biti puno teže nego prošle sezone dočepati se pehara namijenjenom pobjedniku, ali opet će puno toga ovisiti o njima samima i koliko će dopustiti protivniku da dođe do izražaja.


– Mislim da smo u dobrom stanju jer smo imali dovoljno vremena za pripremu nakon završetka polufinala prošlog četvrtka. Bit će to sigurno jedna zanimljiva utakmica. Istina je da ove sezone imamo samo jedan poraz od Splita, ali ova serija je neka sasvim nova priča.



Svaka utakmica u finalu može biti drugačija. Vidimo i da Split kroz zadnje utakmice uvodi neke nove stvari da bude spreman za nas, isto radimo i mi. Od prve sekunde treba ući jako, do pobjede možemo samo uz čvrstu obranu i dobro trčanje. Oni imaju svoje kvalitete, za Shortera znamo, no u šutu može biti jednako opasan i Perković.


Sullivan i Runjić dominiraju u napadačkim skokovima, Kalajžić je agresivan u obrani i donosi puno s ukradenim loptama. Imaju oni širok repertoar, ali siguran sam da ćemo ih dočekati spremni bez obzira na moguća taktička iznenađenja.


Vjerujem da uz dobru igru i podršku s tribina možemo ostvariti pobjedu – temeljit i sadržajan bio je kapetan Zadra u najavi protivnika s kojim se itekako dobro poznaju te će uistinu biti teško obojici trenera pronaći nešto sasvim novo što bi moglo poremetiti plan igre.


Zona Splita


Zadar je u tim relacijama čak i prije pročitana knjiga u odnosu na »Žute« jer je kod Jusupa sve posloženo već od lani kada je i izgrađen kostur momčadi, a čak njih osam ih ima u svlačionici koji su nastupali u tom finalu koje je završilo metlom Zadrana.


Rimac zato na drugoj strani ima aduta više u smislu šire rotacije jer ravnomjerno koristi usluge čak deset svojih igrača, dok je Jusup u tom pogledu puno pragmatičniji i »vjeruje« sedmorici, nekad osmorici.


Ono što može donijeti određene probleme Rimcu jest činjenica da ima tri stranca u sastavu koji ne mogu biti u isto vrijeme na parketu.


Posebno se taj problem manifestira pod košem gdje mora često birati između Lewisa Sullivana i Dereka Funderburka, pa se znaju na poziciji četiri gdje ordinira Luka Božić naći u svojstvu čuvara Boris Tišma ili pak Lovre Runjić.


– Mislim da se jako dobro poznajemo i da nas ne može iznenaditi koji igrač će im igrati na kojoj poziciji.


Smatram da nas ne mogu omesti promjene čuvara na određenim pozicijama, spremni smo na svaku prilagodbu i imat ćemo odgovor za svaku situaciju na parketu, pa i na zonsku obranu koju naši protivnici sve češće znaju koristiti – istaknuo je za kraj Ramljak.