Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga, 27. kolo

Košarkaši Zadra protutnjali vrućim Baldekinom

Autor: Andrija Dešpoja

30.03.2024. 19:56
Košarkaši Zadra protutnjali vrućim Baldekinom

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra upisali su na vrućem Baldekinu devetu pobjedu u nizu u Premijer ligi, nadigrali su domaću Šibenku rezultatom 65:83 i tako zadržali vodeću poziciju šest kola prije kraja osnovnog dijela natjecanja. Nije bilo lako igračima Danijela Jusupa izaći na megdan motiviranom protivniku pred bučnim auditorijem nakon što su samo dva dana prije morali igrati tešku utakmicu s FMP-om. Možda su i zbog toga zbunjeno djelovali na otvaranju dvoboja, jer se domaćin postavio u zonu kao gotovo svi protivnici Zadra u Premijer ligi i to mu je donijelo koristi u početnih osam minuta koje je zaključio s obećavajućih 14:10. Zadrani su tvrdoglavo tražili probijanje zonske obrane Šibenke vanjskim šutom, no izuzev Juana Davisa koji je zabio dvije trice, promašilo se čak deset puta izvan perimetra i to je djelovalo zabrinjavajuće iz gostujuće perspektive sve dok u igru nije ušao Dario Drežnjak koji je potpuno okrenuo situaciju.


Zaigrali su u smiraju prve dionice Jusupovi štićenici čvrstu obranu i ostavili Šibenčane preko četiri minute bez ubačaja. Na suprotnoj strani otvorio se nakon porođajnih muka i šut, Drežnjak je vezao dvije trice, te je ukupno ugradio devet koševa za 14:0 seriju kojom su se gosti početkom druge dionice našli na dvoznamenkastoj prednosti (14:24). Momci Josipa Pandže su se uspjeli potom malo pribrati, povezali su nekoliko dobrih obrana i napada, prepolovivši prednost Zadra (22:27), ali kvaliteta abaligaša bila je neumoljiva po njihove planove za povratkom. Gosti su se javili ponovno dalekometnim ubačajima, Davis je zabio dvije trice, jednu je dodao Žganec, što je pred odlazak na odmor značilo i bijeg Zadra na najvećih 12 plusa (25:37).


Nastavak je donio sličnu priču, uglavnom negledljivu košarku u kojoj se teško dolazilo do poena, a to je više odgovaralo Jusupovoj momčadi koja je tako uspijevala održavati stečevinu iz prvog poluvremena. Žganecove trice su bile ključne za odbijanje posljednjeg naleta „Narančastih“ sredinom treće četvrtine, da bi zatim Zadar pobjegao nakon trice i dvice Drežnjaka na 17 koševa viška (36:53) i time, unatoč dugih 13 minuta do kraja, zaključio priču na Baldekinu. Drežnjak je predvodio goste s 19 ubačaja, dok su po 14 poena dodali Davis i Žganec. U redovima Šibenke najviše, 18 koševa, je zabio Marko Lukić.