Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Premijer liga, 26. kolo

Ostali u sedlu unatoč izostancima i obrambenim mukama

Autor: Andrija Dešpoja

26.03.2024. 08:02
Ostali u sedlu unatoč izostancima i obrambenim mukama

Foto: Luka Jeličić



Kao i u većem dijelu sezone košarkaši Zadra bili su primorani tijekom vikenda odraditi dvostruki program. Abaligaško iskušenje imali su u petak u Čačku gdje se pretvrdim takmacem pokazao Borac, dok su dva dana poslije igrači Danijela Jusupa na meniju u Krešinom domu imali serviran hit hrvatskog prvenstva, sastav Zaboka. A momčad pod paskom bivšeg igrača Zadra Ivana Tomasa opravdala je svoj renome krvnika favorita te je držala preko 30 minuta lidera prvenstva u pat poziciji, da bi se u završnih sedam minuta otvorila »špina« u domaćim redovima i time privela utakmica sretnom kraju.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Šansa klupi


Unatoč mučenju uglavnom Jusupovih rezervista, jer su izvan stroja ostali i Karlo Žganec i Luka Božić i Marko Ramljak, uspješno je zaključena misija kontra zagorskih lavova te prema završnih sedam kola osnovnog dijela Premijer lige Zadrani i dalje neometano koračaju s pozicije broj jedan. Ostanak u sedlu, a da se pritom sačuvaju nositelji, cilj je koji Jusup stavlja gotovo pred svaku utakmicu domaćeg prvenstva. Ne umire se u dojmu, kao što estetska dimenzija nije bila ni u primislima u srazu s opasnim Zabočanima, već se gledalo što jednostavnije privesti utakmicu kraju pa je zaključak da se rutinski upisala 24. pobjeda donio potreban mir u svlačionicu na Višnjiku pred preksutrašnji novi važan izazov u regionalnom natjecanju, protiv FMP-a u Krešinom domu.


– Znali smo da će biti teška utakmica. Ramljak se još nije oporavio, Žganec je u posebnom tretmanu, a Božića sam bez obzira na rezultat odlučio odmoriti jer jednostavno ovaj ritam utakmica nije dobar. Velika je mogućnost ozljede, nisam htio ništa riskirati. Dao sam šansu malo više igračima s klupe, da vidimo kako će iskoristiti minute. U principu sam zadovoljan, rezultatski smo dobro izvukli, dobili 14 razlike, nismo niti jednu četvrtinu izgubili, što je dobro. Malo je bio problem s izgubljenim loptama, mislim da ih je bilo 17, što je previše, ali što je tu je, idemo dalje – konstatirao je strateg Zadra nakon slamanja zahtjevnog Zaboka koji je poput Borca dva dana ranije razotkrio probleme s obranom, posebice se to odnosi na prvo poluvrijeme u kojem je primljeno čak 49 koševa. U Čačku je u 40 minuta dopušteno 89 poena, i to je nešto što se Jusupu nije svidjelo, no realnost je da bez Ramljaka i Žganeca koji slove za najčvršće igrače Zadra u defenzivnom polju, obrana nije na prihvatljivom nivou. To je priznao i šef zadarske svlačionice nakon turbulentnog vikenda.




– Istina je da bez njih dvojice nemamo tu pravu čvrstinu na obrambenom kraju terena, ali ne možemo pobjeći od činjenice da smo morali odraditi ovo bez njihove pomoći. Nadamo se svi da će se što prije vratiti na parket – zaželio je Jusup brzi oporavak svojih rekonvalescenata, a među njima je uoči vikenda bio i Dario Drežnjak koji je unatoč virozi nastupio u Čačku i u srazu sa Zabokom.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Lakić i Mazalin


Viroza je ipak postala prošlost, što se moglo i primijetiti u njegove 24 i pol minute provedene na parketu za vrijeme kojih je ubacio devet koševa i uhvatio četiri lopte. K tome mu se dolazak Zaboka poklopio s 26. rođendanom koji mu nije propustila čestitati malobrojna publika u dvorani.


– Morali smo odigrati tešku utakmicu nakon što smo se jučer vratili s dugog puta. Zabok nam je pravio probleme cijelu utakmicu sa zonskom obranom, dok su u napadu pogađali, a mi nismo igrali najbolje. Na kraju smo se ipak izvukli i došli do pobjede. Prošao sam kroz virozu, ali trajalo je samo jedan dan i oporavio sam se. A rođendan neću slaviti, bit će mi dan kao i svaki drugi – kazao je krilni centar Zadra u kojem su najviše morali potegnuti preostala dvojica senatora, Arijan Lakić i Lovro Mazalin. Prvi je bio prava napast za protivničku obranu te je zabio 26 koševa, dok je drugi radio dar-mar u reketu gostiju, završivši dvoboj s 20 ubačaja, osam skokova i pet asistencija. Koliku su prevagu donosili Mazalin i Lakić nije propustio istaknuti i igrač Zadra koji se nalazi na posudbi u Zaboku, Antonio Sikirić.


– Borili smo se, dali smo sve od sebe, ali previše smo koševa primali na spuštanje lopte na Mazalina. On je dijelio lopte kako je htio, Lakić je ostajao sam, primali smo koševe i nismo imali rješenje za to – kazao je Sikirić.