Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DOIGRAVANJE

Košarkaši Zadra gostuju kod Cibone u drugoj utakmici polufinala

Autor: Andrija Dešpoja

24.05.2023. 13:24
Košarkaši Zadra gostuju kod Cibone u drugoj utakmici polufinala

Foto: Mate Komina



akon nedjeljnih teških iskušenja s itekako sretnim završetkom, košarkaše Zadra danas s početkom od 19 sati očekuje nastup u drugoj utakmici polufinalne serije s Cibonom. U Draženovom domu igrači Danijela Jusupa imaju priliku iz dvokoraka dočepati se finalne serije, dok sastav Josipa Sesara ima samo jedan cilj, a to je povratak na Višnjik gdje bi u majstorici tražili priliku za obranom naslova prvaka.


Rovovska bitka


Koja će momčad uspjeti u svojim nastojanjima pokazat će druga polufinalna runda pod Ciboninim tornjem, a u stožeru Zadra svjesni su da ih očekuje nova rovovska bitka s tim da se strategu Jusupu, bar se nadamo, ne može dogoditi iznenađenje u vidu zonske obrane koju mu je kolega Sesar »podvalio« u prvoj utakmici. Ne kaže se bezveze da je priprema pola obavljenog posla, pa se u tom kontekstu u svlačionici na Višnjiku puno pažnje posvetilo odgonetanju potencijalnih taktičkih zamki koje su Vukovi pripremili za ostanak u seriji. Zona je definitivno i dalje potpuno očekivana stvar od friškog izbornika Hrvatske, jer kako je strah vrag tako se i mostarski stručnjak najviše okupira osobom koju je uspio poprilično limitirati u prvom okršaju. Radi se o Luki Božiću koji je ostao dužnik na zadarskoj strani, ali ne toliki s obzirom da je upisana pobjeda za koju je pak najviše napravio kapetan Marko Ramljak. Svjestan je Jusup da će Ramljaku teško uspjeti ponoviti tako plodan napadački učinak i da će se kapetanu morati priključiti još pokoji igrač kako bi Zadar uspio ono što mu primjerice nije pošlo za rukom u drugoj utakmici četvrtfinalne serije protiv Dinama.


Nema nepoznanica


– Prva utakmica, kao što smo i pretpostavili, je bila vrlo zahtjevna i vrlo neizvjesna. Vidjeli smo da nas je Cibonina zona umrtvila, naročito u drugom poluvremenu. Nastojat ćemo u današnjoj utakmici malo bolje reagirati po tom pitanju, a o Ciboni kao protivniku mogu kazati ono što i govorim cijelu sezonu. Radi se o jednoj stvarno dobroj momčadi koja ima odličnog razigravača u Borni Kapusti, pa na četvorci Lovru Mazalina koji je polivalentan igrač te ostale koji su svi redom dobri šuteri i skakači, tako da ćemo sigurno morati biti na maksimumu naših mogućnosti ako se mislimo vratiti u Zadar s dobrim rezultatom – kazao je trener Zadra uoči polaska prema Zagrebu, dok je fizikalije i energiju naglasio i Karlo Žganec. Cibona jest stara mušterija, čak su osam utakmica ove sezone odigrali međusobno najljući hrvatski rivali, a Zadranima je pripalo pet posljednjih ogleda s Vukovima, od čega su dvije i to iznimno visoke pobjede ostvarili na parketu Draženovog doma. Ponavljanje tih uspjeha živo sanja i Karlo Žganec koji je u prvoj utakmici imao vrhunsko otvaranje s 11 ubačaja da bi se u nastavku uklopio u sivilo ostatka momčadi koje se Zadranima nasreću nije u konačnici osvetilo.




– Nema nepoznanica između nas i Cibone uoči druge utakmice u Draženovom domu. Mislim da smo u prvoj možda i prelagano dopustili Cibosima da se vrate u igru nakon što smo stvorili dvoznamenkastu prednost i da onda uđu u neizvjesnu završnicu. Moramo ispraviti te neke situacije koje su nas uvele u greške u nastavku prve utakmice. Ako fizički odgovorimo na pravi način i budemo na pravom energetskom nivou onda su objektivna naša nadanja da možemo zaključiti seriju već danas u Zagrebu – istaknuo je centar Zadra.


Sesar: Želimo ispraviti greške iz prve utakmice


U taboru Vukova kao i u suprotnom zadarskom nakon prve utakmice se najviše vremena posvetilo analizama kao i regeneraciji poprilično izraubanih igrača. U tom kontekstu je i Josip Sesar ponudio očekivanja od večerašnjeg sraza koji Cibosi naravno ne žele da im bude i posljednji ove sezone.


– Nakon poraza u prvoj utakmicu u kojoj smo stvarno odigrali dobro drugo poluvrijeme i limitirali Zadar u tom njihovom napadačkom dijelu, možemo reći kako smo pomalo i nesretno izgubili. No, imamo priliku sada sve to ispraviti na svom terenu. Napravili smo analizu i pripremne treninge za ono što nas očekuje, vidjeli smo gdje smo griješili i na čemu trebamo dodatno poraditi. Nažalost, opet imamo nekih sitnih ozljeda i viroza, pa ćemo vidjeti koliko će to utjecati na sastav. Oni koji budu u momčadi sigurno će, kao i do sada, dati sve od sebe da vratimo seriju u Zadar i pozivamo naše navijače da nas dođu podržati – rekao je Sesar.