Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAKON TRI GODINE

Košarkašice Zadra izborile povratak u Premijer žensku ligu

Autor: Šime Ćurko

20.04.2024. 17:59
Košarkašice Zadra izborile povratak u Premijer žensku ligu

Foto: ZL



Košarkašice Zadra su u pretposljednjem kolu Lige za prvaka Prve ženske lige danas su na Višnjiku porazile Vodice rezultatom 69:59 i osigurale prvo mjesto u prvenstvu te izborile plasman u Premijer žensku ligu gdje će se natjecati iduće sezone.


Početak dvoboja donio je dosta promašaja na obje strane, činilo se kao da nijedna ekipa nije uhvatila dobar ritam. Zadranke su ipak ostvarile prednost od 7:3 uz pomoć Josipe Zovko koja je bila dominanta u skoku i s lakoćom osvajala “mrtve” lopte. Gostujuće igračice često su se odlučivale za tricu, no nisu bile precizne. Košarkašice Zadra su ulaskom vrlo probojne Edite Škec u igru dobile dodatnu napadačku oštrinu i povećale vodstvo na 12:5. Činilo se kako će domaća ekipa nastaviti dominirati i zaključiti susret u prvoj četvrtini kao i puno puta ranije u natjecanju, no ovog puta se to nije dogodilo. Koncentracija Zadranki je popustila te su počele podosta griješiti bacajući lopte “u bunar”. Vodičanke nisu dvojile, reagirale su puno brže od protivnica i preko nekoliko brzih koševa su umanjile zaostatak na svega jedan poen pri 14:13. Zadarska ekipa se održala na minimalnom vodstvu zahvaljujući Ivani Brnas koja je pronašla vanjski šut, ali i Zovko koja je hvatala apsolutno svaku izgubljenu loptu.


Foto: Mate Komina


Gostujuće košarkašice su pokazale borbenost i u nastavku su podigle intenzitet svoje igre. Kapetanica Vodica Ježina je sa sjajnom solo akcijom nagrađenom od strane domaće publike donijela svojoj ekipi prvo vodstvo u utakmici pri 14:15. Zadranke su vidljivo pale, posebice u obrani. Vodičanke su s driblingom pronalazile rupe u redovima domaće ekipe, no nisu bile dovoljno precizne u završnici. što ih je koštalo veće prednosti. Košarkašice Zadra su se također mučile i u fazi napada gdje se nisu mogle približiti košu i morale se oslanjati na vanjski šut nakon čega se prednost gošći povećala na 18:21. Na sreću zadarske ekipe, Vodičanke nisu uspjele produžiti niz dobrih akcija te su počele griješiti, ponajviše u okomitom dodavanju. Odabranice Josipe Zanki tricom Brnas vratile u vodstvo. Domaće su podigle kvalitetu obrane i neutralizirale dribling protivnica koji im je stvarao toliko problema, no u zadnjoj minuti prvog poluvremena im se potkralo nekoliko osobnih grešaka što su Vodičanke iskoristile i ubacile dvije uzastopne trice za 32:32.


Foto: Mate Komina




Činilo se kako je trenerica Zanki dobro analizirala igru u prvom poluvremenu s obzirom na to da drugi dio susreta njene košarkašice započele puno kvalitetnije. Zadranke su s preciznom kombinatorikom otvorile protivničku obranu. Kapetanice Ema Budija je sjajno završila dvije akcije i ponovno odvela svoju ekipu u vodstvo. Domaće su podigle i kvalitetu obrane, Zovko je nastavila biti liderica u defenzivi, dok je u fazi napada Škec izborila četiri slobodna bacanja nakon čega se prednost povećala 42:35. Igračice Zadra u potpunosti su preuzele kontrolu nad utakmicom, Valerija Prtenjača je driblingom otvarala gostujući blok, dok se Lola Stipić sjajno pozicionirala, nudila suigračicama i redovno poentirala. Na semaforu je stajao rezultat 52:41 te je izgledalo kao da su Zadranke napokon slomile Vodičanke. Odabranice Bore Vukovića su još jednom pokazala srčanost i odlučnost i dale do znanja da se neće predati. U posljednjim minutama treće četvrtine s kontranapadom i dvije trice Ane Krvavice umanjile su rezultatski zaostatak, a u zadnjoj sekundi kapetanica Ježina je šutom preko cijelog terena pronašla koš čime je rezultat na početku zadnje dionice glasio 53:52.


Domaća ekipa je uvidjela nužnost situacije i čvrsto krenula u završnicu susreta. Prtenjača je odmah ubacila tricu, dok je Budija oduzela loptu i izborila dva bacanja iz kojih je uspješno poentirala. Ovog puta Zadranke nisu posustajale. Stipić je bila vrlo precizna u šutu, a Škec je s fizičkom snagom probijala Vodičanke i prisiljavala ih na faul. Košarkašice Zadra su se ubrzo našle u vodstvu 63:54 kojeg su uspjele sačuvati zahvaljujući kvalitetnom obrambenom igrom. Uskoro se začulo zvono za kraj, a na semaforu je stajalo konačnih 69:59. Zadranke su u tom trenutku službeno izborile promociju u viši rang nakon čega je počelo veliko slavlje.


Sve košarkašice Zadra su bile sjajno raspoložene. S najviše koševa, točnije njih 13, završile su Brnas, Stipić i Budija. Apsolutno najbolja obrambena igračica bila je Josipa Zovko s nevjerojatnih 20 skokova i pet oduzetih lopti. Najbolje kod Vodica bile su Dobra s 13 i Ježina s 12 poena.


Foto: Mate Komina


Zadarska trenerica Josipa Zanki nije skrivala radost, ali je čestitala protivnicama i objasnila današnji manjak koncentracije.
– Prije svega želim čestitati ekipi Vodica. Smatram da su se stvarno došle „muški“ boriti od prve do zadnje sekunde, to su sve mlade cure sa samo jednom seniorkom u svom kadru. Svaka im čast za današnju borbu, trebalo je doći danas u Zadar i na ovaj način se predstaviti. Mi smo se u ovoj utakmici dosta „tražili“, ovaj tjedan naši treninzi nisu bili na razini na kakvoj su inače. Imali smo nekoliko privatnih problema a uz to smo se i dosta opustili. Ipak smo uspjeli skupiti glave i izašli se boriti. Svojim curama ne mogu osporiti ni želju ni energiju, jedina stvar koja nam je nedostajala tijekom cijelog susreta je koncentracija, kako obrambena, tako i napadačka. Nedostajalo je „zrno“ pri vodstvu od 7-8 razlike gdje smo do sada lako rješavali utakmice, danas smo protivnicima dozvoljavale da se vrate, no naravno da sve to ne može pokvariti kompletni dojam. Ovakva kompetitivna utakmica je bila odlična za promociju, drago mi je, sigurna sam da je bilo zanimljivo za gledatelje. Svaka čast mojim curama, skidam im kapu do poda za cijelu sezonu, 19 pobjeda bez poraza je sjajan uspjeh, a nadam se da ćemo i u posljednjoj utakmici doći do pobjede – izjavila je Zanki.


Foto: Mate Komina


Kapetanica ekipe Ema Budija je kazala kako je zadovoljna i kako je njena ekipa ispunila postavljeni cilj.
– Od početka sam znala da možemo i moramo pobijediti. Naša želja i je bila da do kraja ispadnemo prvi. Bilo je gusto, na poluvremenu izjednačeno, ali uspjele smo se smiriti i pokazati kvalitetu. Na kraju smo u takvoj utakmici ipak pobijedile s deset razlike, zadovoljna sam jer je tu bila i domaća publika, bolje nije moglo biti – rekla je Ema i objasnila kako najvjerojatnije neće biti dio Zadra iduće sezone.
– Idem studirati na faks, teško da ću moći nastaviti trenirati u klubu. Ipak je to previše putovanja. Košarku ću nastaviti trenirati ovisno o tome gdje se upišem na fakultet – zaključila je kapetanica Zadra.


Zadarske košarkašice su nakon ove pobjede osigurale prvo mjesto u natjecanju i ostvarile promociju u Premijer ligu. Idući vikend za zaključak sezone ugostit će Podravac u utakmici bez rezultatskog značaja. Zadranke bi eventualnom pobjedom natjecanje u Prvoj ženskog ligi završile s 20 pobjeda i bez poraza što bi im bila prikladna nagrada za sjajno odigranu sezonu.


ZADAR 69
VODICE 59
(14:13, 18:19, 21:20, 16:7)
ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik, Gledatelja: 70. Suci: Josip Strikić, Ivan Hajduk.
ZADAR: Budija 13, Božić 3, Prtenjača 10, Stipić 7, Mijić, Brnas 13, Lisica Marleta, Zovko 7, Rogić, Škec 7, Lisica Marija, Rudić 3. Trenerica: Josipa Zanki.
VODICE: Kurkut 10, Čilaš, Ježina 12, Vlahov, Vunić 8, Babić 2, Bilušić, Dobra 13, Krvavica 6, Samohod 8, Buha. Trener: Bore Vuković.