ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Boris Špinderk

U Zadru ima mjesta za dva ženska kluba

Autor: Šime Ćurko

19.01.2024. 13:52
U Zadru ima mjesta za dva ženska kluba

Foto: ŽKK Zadar Plus



Samo dvije godine od osnutka (2021.) Ženski košarkaški klub Zadar Plus postao je članom Premijer lige, a u izboru Zadarskog lista za najbolju ekipu Zadarske županije za 2023. godinu završio je na drugom mjestu. U izboru su sudjelovali novinari više redakcija, te čitatelji portala Zadarskog lista. Ispred Plusica, s malom bodovnom razlikom, bile su Noela Petešić i Petra Gambiraža, jedriličarke Uskoka.


– Željeli smo djevojkama koje bi se htjele baviti košarkom omogućiti izbor između jednog i drugog kluba. Smatramo da je zdrava konkurencija uvijek dobra za natjecateljski duh, i to je bio glavni razlog osnivanja Zadar Plusa. Mislim da naš grad ima kapacitet za dva ženska košarkaška kluba, i ovo je naš doprinos da se djevojke mogu što više baviti sportom – kaže Boris Špinderk, član Uprave i jedan od osnivača jednog od tri zadarska ženska prvoligaša (u najjačem rangu su i nogometašice Donata te Futsal Super Chicks). Na dodjeli priznanja najboljim ekipama u redakciji Zadarskog lista, Zadar Plus je imao najbrojniju delegaciju, pa su uz Špinderka bili i Mladen Dražić, predsjednik kluba, potom njegova supruga Marija Dražić, te Amerikanka Jalia Arnwine, koja »bijelo-plavi« dres nosi sezonu i pol. S četiri pobjede, od kojih je posebno odjeknulo domaće slavlje protiv Medveščaka, i devet poraza Zadranke su trenutačno devete u najjačem ligaškom rangu.


– Rezultati u Premijer ligi su dobri. U prvoj sezoni cilj je ostanak u ligi, ako je moguće što dalje od zone ispadanja. Sljedeće sezone se nadamo čvrstoj poziciji u sredini ljestvice jer želimo napredovati korak po korak. Svake godine smo bili na višoj razini, i tim smjerom se želimo razvijati i dalje. Već u prvoj sezoni smo igrali kvalifikacije za Premijer ligu. Tada nismo uspjeli, ali smo naučili puno toga i godinu dana kasnije bez poteškoća ušli među 12 najboljih hrvatskih ekipa, što je bio i cilj kada smo osnovali klub.





Zadar Plus i dalje nije u proračunu Sportske zajednice, preko koje se klubovima preusmjerava novac, koji prethodno uplaćuje Grad Zadar.


– Financiramo se novcem nas koji smo članovi Uprave, kao i preko sponzora. I tako već skoro tri godine. Osim prve ekipe imamo i mlađe uzraste. Nadamo se da će Grad prepoznati sve što smo napravili i podržati nas – zaključuje Špinderk.


Mladen Dražić, predsjednik kluba, ističe da je zanimanje djevojčica za treniranje košarke veliko. Ali…


– Nažalost, nekad ih moramo odbiti jer nemamo gdje trenirati. To je naša stvarnost, ali ne damo se. Tražimo rješenja jer se želimo razvijati kao klub te omogućiti svima koji žele biti naši članovi da to i postanu. Kada smo osnovani nitko nas nije upozorio da je potrebno učlaniti se u Sportsku zajednicu, kako bismo nakon tri godine imali njihovu financijsku podršku, odnosno pomoć iz gradskog proračuna. Nisam bio upoznat s tim propisom, i, kako sam već isticao, smatrao sam da je dovoljno prebaciti adresu na područje grada Zadra kako bi to propisano razdoblje počelo teći, te smo time izgubili godinu i nešto – podvukao je Dražić.