ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Premijer ženska liga, 15. kolo

Saquita sa Zadar Plusom prema ostanku hita

Autor: Šime Ćurko

04.02.2024. 20:56
Saquita sa Zadar Plusom prema ostanku hita

Foto: Mislav Klanac



Važan, vjerojatno i odlučujući korak u borbi za ostanak u Premijer ženskoj ligi napravile su večeras u Jazinama košarkašice Zadar Plusa. Sjajnom izvedbom u trećoj četvrtini prelomile su do tada egal utakmicu protiv Zagreba, kojeg su svladale drugi put u sezoni za ukupno petu u debiju u najjačem domaćem rangu. Završilo je 77:58.


Šime Kraljević, trener Zadranki, u najavi utakmice govorio je o “tri opcije u obrani” njegove ekipe, a kako je to u praksi izgledalo najbolje se vidjelo u trećoj četvrtini. Gošće su bolje ušle u to razdoblje i s četiri koša izjednačile na 38:38, nakon što su Plusice dvije i pol minute bile bez postignutog koša. A onda je krenula košarka iz udžbenika za, nakon pobjede protiv Medveščaka, vjerojatno najbolje izdanje “plavo-bijelih” ove sezone. U napadu je sve ulazilo, pogađala je cijela petorka, pa gošće nisu znale odakle prijeti najveća opasnost. Obrana je postala nepropusna i Plusice su napravile seriju 19:3 za vodstvo 59:41 u 29. minuti. Bio je to šok od kojeg se njihove suparnice više nisu oporavile.


Pokušale su igračice iz metropole izvući se vanjskim šutom, ali domaće su imale odgovor ma sve, baš kako je Kraljević i najavio. Preostalo vrijeme do kraja utakmice pretvorilo se u odrađivanje posla u kojem su Zadranke obranile stečeno, pa su sada na četiri pobjede prednosti u odnosu na Split i Zagreb, dvije najlošije ekipe.




Početne minute donijele su bolju igru Zagreba, koji je nakon tri minute poveo 10:2, da bi nakon ubačaja Bošnjak Zadranke u devetoj minuti prvi put bile u plusu (21:20). Druga četvrtina bilo je najizjednačenije razdoblje u utakmici, a onda kao da je u drugo poluvrijeme ušla “druga” ekipa domaćih i pokazala kako se to radi. Premda je na začelju ljestvice Zagreb je, nakon što se tijekom stanke značajno pojačao, sve samo ne bezopasna ekipa. Dovoljno je reći da su u prošlom kolu kod kuće “na jednu loptu” ispustile aktualne prvakinje iz Raguse.


Utakmicu je za ZP izvuklo pet igračica, među kojima se istaknula dvostruka-dvostruka Saquita Joyner, koja je ubacila 21 poen uz odličan postotak šuta (za dva 10-15). Imala je i 11 skokova, tri asistencije, te valorizaciju 26. Dojmljiva je bila i izvedba iskusne Davorke Balić (šut za tri 3-4). čija je valorizacija bila 21. Za dva tjedna Zadar Plus u 16. kolu očekuje gostovanje kod Broda na Savi, ekipe koja ima jednu pobjedu manje.


ZADAR PLUS      77
ZAGREB      58
(24:21, 14:13, 23:10, 16:14)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 50. Suci: Dino Vukušić, Ivan Hajduk, Petar Pepur.
ZADAR PLUS: Bošnjak 17 (5-7), Dražić, Colić, Arnwine 5 (2-2), Ljubos 5, Joyner 21 (0-1), Jozić, Polovina, Lerga, Štrmelj 16 (2-2), Bajić, Balić 13 (2-2). Trener: Šime Kraljević.
ZAGREB: Brtan 2, Vogrinc 4 (1-2), Arnautović 8, Šimunić 18 (3-4), Samac, Gažić, Kosmach 15 (3-4), Boiko 11 (1-2), Aljinović, Kos. Trener: Zvonimir Osičan.