ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijer liga, 10. kolo

Zadrani teškom mukom do čiste desetke

Autor: Andrija Dešpoja

26.11.2023. 18:57
Zadrani teškom mukom do čiste desetke

Foto: Mate Komina



Melem na svježe rane iz Laktaša košarkaši Zadra su pronašli na parketu Dinama koji je jučer u Draženovom domu postao njihovom jubilarnom desetom žrtvom u hrvatskom prvenstvu (65:78). Derbi desetog kola u kojem su se susrele treća i liderska momčad Premijer lige ponudila je oskudnu košarkašku predstavu, ali i ne toliko neizvjesnosti koja se očekivala u srazu koji je Zadranima stigao tek nekih 40 sati nakon teškog i stresnog gostovanja kod Igokee. Teška pobjeda, ali i slatka, jer je savršen učinak momčadi Danijela Jusupa i dalje na snazi.


Problemi po veteranima


Da je bilo suditi po otvaranju dvoboja reklo bi se da će Zadar jednostavno do slavlja jer je prema drugoj četvrtini odnio relaksirajućih 13 plusa (11:24). Odlična uvodna dionica u kojoj su zablistali Arijan Lakić s osam i Marko Ramljak sa sedam poena, nije dobila reprizu u sljedećoj. Josip Sesar je iskopao rješenje u vidu veteranskog tandema, Ivana Novačića i Filip Kraljevića, koji je napravio mnogo štete u gostujućoj obrani, tolike da se na odlasku prema odmoru nekoć pozamašna prednost mogla brojati tek na prste jedne ruke (39:43).


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Nije se puno toga svidjelo Jusupu u toj drugoj četvrtini u kojoj je dopušteno čak 28 koševa domaće momčadi, a ukupno gledajući u prvom poluvremenu se Zadrani nisu iskazali u davanju maksimuma na parketu. Potvrdit će to čak osam izgubljenih lopti kao i osam napadačkih skokova Dinama.


Mekić detonator




Problemi za goste nastavili su se i na početku treće dionice kada se domaćin 11:0 serijom našao po drugi put u vodstvu u utakmici (50:45). Jusup je reagirao izvadivši iz igre indisponiranog Petra Vujačića i pronašao u Ademu Mekiću čovjeka koji će vratiti krv u njegove redove. Makedonac je vezao pet koševa i ekspresno vratio Zadar u prednost (50:52) te pritom potaknuo pridruživanje nositelja gostujuće igre, Božića, Žganeca i Ramljaka, pa se prema završnoj četvrtini otišlo sa šest viška (57:63).


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Sesarova momčad nije se predavala, već je održavala rezultatski priključak. Zaostatak od tri koša (62:65) imali su na ulasku u posljednjih pet minuta, a u prilog su domaćoj momčadi išle mnoge lopte gostiju bačene u bunar. Srećom po Zadrane Dinamo nije znao iskoristiti poklone, nizali su promašaj za promašajem, a na drugoj strani teškom tricom Žganec se pobrinuo za osam plusa (65:73) na gostujućem kontu, što je u preostalih minutu i pol bilo nedostižno za Sesarov sastav. Do savršenog učinka 10-0 goste je predvodio Božić s 21 košem, sedam skokova i šest asistencija, a iskazao se i kapetan Ramljak s 15 poena i šest skokova.


Jusup: Zadovoljan sam s pobjedom


Dlaku u jajetu nakon teške predstave u derbiju kod Dinama trener Zadra nije htio tražiti. Jasno je i njemu da se na kraju pišu samo bodovi te zdravstveni bilten momčadi.


– Bilo je teško igrati 48 sati nakon nezgodnog poraza protiv Igokee, koji se psihološki odrazio na igrače. Kada nam je ponestalo svježine i rezultat je pao. Potrošnja je izuzetno velika i stvarno sam zadovoljan s pobjedom i da se nitko nije ozlijedio. Htio bih da je taj doprinos s klupe malo veći, ja ću to uvijek govoriti, treba nam još jedan igrač ako mislimo imati mir. To se pokazalo u Laktašima, pokazalo se i večeras – kazao je Danijel Jusup.