Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ispisao povijest

Zadarski MVP nadmašio Masona i Kojadinovića 

Autor: Andrija Dešpoja

18.11.2023. 15:00
Zadarski MVP nadmašio Masona i Kojadinovića 

Foto: Josip Begonja/ABA liga



Gotovo svakodnevno sportske rubrike internetskih portala pune su vijesti o rekordima koje postižu NBA igrači. Lučonoše tih rekorda su igrači s abaligaških prostora Nikola Jokić i Luka Dončić, tzv. kraljevi trostruko-dvoznamenkastih učinaka u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Na “ovoj strani bare” pak takvi individualni dosezi kojima je osnovni uvjet da se najmanje tri statističke kategorije okrune dvoznamenkastim brojkama uistinu su raritetna pojava, tolika da se zna čekati i dugih 13 i pol godina.


Upravo to pošlo je za rukom Luki Božiću u jučerašnjoj utakmici osmog kola ABA lige u kojoj je Zadar nadvisio Splita na Gripama s 82:75. Bjelovarski as ne samo da je bio ključna figura svoje momčadi u četvrtoj ovosezonskoj regionalnoj pobjedi, već je odigrao utakmicu za anale regionalne lige s “monstruoznim” učinkom od 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija, što je tek treći put da se uopće dogodilo u natjecanju koje je staro već 23 godine. Prvi koji je uspio ostvariti takav individualni doseg bio je Amerikanac Chester Mason, 13. listopada 2009. u dresu Širokog protiv Heliosa.


Pobjedi svoje momčadi doprinio je s 12 poena, 11 skokova i 10 asistencija. Niti šest mjeseci kasnije, 6. ožujka 2010., Feliks Kojadinović u dresu Bosne protiv Zadra imao je učinak od 12 poena, 10 skokova i 12 asistencija. Uz to što je s “triple-doubleom” na Gripama debelo nadmašio svoja dva prethodnika, Božić je ostvario ukupnu valorizaciju od 47 indeksnih poena i tako se još čvršće pozicionirao na vrhu poretka za najkorisnijeg igrača ABA lige i ove sezone.