Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA liga, 9. kolo

Trice Moodyja spriječile novi veliki podvig Zadra

Autor: Andrija Dešpoja

24.11.2023. 22:10
Trice Moodyja spriječile novi veliki podvig Zadra

Foto: Nikola Vuruna/KK Igokea/ABA liga



Velika drama odigrala se u Laktašima gdje su košarkaši Zadra propustili ogromnu priliku vratiti se na Višnjik s punim plijenom. Momčad Danijela Jusupa izgubila je nakon produžetka sa 100:94 od Igokee koja je bila poput boksača pred nokautom u prvom poluvremenu koje su gubili sa 16 razlike i u završnim minutama kada su zaostajali pet koševa, no sve to su uspjeli nadoknaditi u dodatnih pet minuta i uzeti bodove za kojima će zasigurno Zadrani dugo žaliti.


Furiozno otvaranje


Zadar je krenuo furiozno, nakon proteka šest minuta igre imao je devet poena prednosti (6:15), a Danijel Jusup je mogao biti zadovoljan činjenicom da su mu se čak četvorica igrača iz početne petorke upisala u strijelce. K tome su svi poeni stigli iz tranzicije ili nakon otvorenih vanjskih šutova, a lagani poeni protivnika razljutili su domaćeg stratega Vladimira Jovanovića koji je potom uspio, nakratko, razdrmati svoje redove. Nakon tri trice Darija Drežnjaka i jedne Karla Žganeca ruku su namjestili i njegovi štićenici, pogađali su redom Nikola Tanasković, Stefan Moody i Mario Nakić, no na suprotnoj strani je iz velike razdaljine rasparao mrežicu i peti član Jusupove petorke Arijan Lakić, što je Zadranima donijelo šest plusa (19:25) za kraj prve dionice.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Nikola Vuruna/KK Igokea/ABA liga


Pet minuta kasnije gosti su udvostručili vodstvo (26:39), nakon odličnih rola Adema Mekića i Lovre Mazalina, a ovaj potonji je u smiraj poluvremena nanizao nekoliko ubačaja pod domaćim obručem koji su odveli Zadar do velikih 16 viška (36:52). Napadačka rapsodija sa sedam pogođenih trica iz 14 pokušaja i dobivena skakačka bitka (19-10) bili su ključ odličnog prvog dijela Jusupovog sastava, no trebalo je napraviti i drugu polovicu posla, a u tome su ih povratkom iz svlačionica košarkaši Igoekee svakako željeli onemogućiti.


Ambis u trećoj




I taj im je plan uspio praktički nakon proteka pet minuta igre u nastavku jer su trice nanizali Moody, Atić i Jeremić, što je svelo veliku prednost Zadra na tek pet koševa (53:58). Uvukla se nervoza u gostujuće redove, pa je nevjerojatnom povratku Igokee doprinio i Jusup tehničkom greškom. Sve je to dovelo do trice i dvice Nakića koje su označile i prelazak u vodstvo Igokee (63:59). Grogirani Zadrani uspjeli su se nekako stabilizirati u završnim minutama treće dionice te preko Drežnjaka i Ramljaka vratiti barem jedan dio izgubljene prednosti (63:69). Igokei je potom trebalo tri minute da se ponovno došulja do novog prelaska u vodstvo (73:72), zahvaljujući uzastopnim napadačkim skokovima.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Nikola Vuruna/KK Igokea/ABA liga


Gostima je u tim trenucima glavu iznad vode držao Luka Božić, njegovom mini-serijom ponovno su stigli do prednosti koja je podignuta na šest poena nakon bacanja Lakića (73:79). Momčad iz Laktaša je morala u preostale četiri minute pronaći novu snagu za povratak, i uspjela je nakon nevjerojatnog raspleta u posljednjoj minuti preko Jeremića doći do poravnanja (83:83). Ostalo je Zadranima 15 sekundi u završnom napadu, no Božićeva trica nije pronašla cilj. U dodatnih pet minuta dogodio se potpuni pad u gostujućim redovima koji je vješto naplatio Moody s trima tricama i tako zapečatirao Igokeino slavlje. Božić je bio najistaknutiji igrač Zadra s 28 koševa, 12 skokova i šest asistencija, a domaćina je predvodio Moody s 24 poena.


Jusup nezadovoljan suđenjem


Trener Danijel Jusup bio je vidno nezadovoljan nakon utakmice, očito suđenjem koje je u Laktašima imala njegova momčad, pa je nakon dramatičnog poraza prozborio tek dvije rečenice.


– Čestitao bih Igokei na pobjedi, a stvari o kojima ne smijem govorit ću prešutjeti. Samo ću reći da mi se nije svidjelo što sam vidio – istaknuo je trener Zadra