Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA liga

Zadar razbio Cibonu i stigao do šeste uzastopne pobjede

Autor: Andrija Dešpoja, Paulo Sarić

27.10.2023. 19:55
Zadar razbio Cibonu i stigao do šeste uzastopne pobjede

Foto: Mate Komina



Zadar je uvjerljivo svladao Cibonu rezultatom 91:64! Niz pobjeda košarkaša Zadra nastavio se i nakon jučerašnjeg hrvatskog derbija u ABA ligi. Šesta pobjeda u nizu ukupno, treća vezana u regionalnom natjecanju, i čak osma zaredom kontra Cibone koja se provela kao bosa po trnju pred tri i pol tisuće ljudi u Krešinom domu. Rapsodija momčadi Danijela Jusupa se nastavila nakon Novog Mesta i kontra Zagrepčana koji su stigli na Višnjik prepuni samopouzdanja da mogu do prve uspješnice u ABA ligi, no s time se nikako nisu slagali Luka Božić i društvo koji su dopustili gostima ravnopravnost tek u prvih deset minuta igre, da bi potom rastavili sastav Jakše Vulića na proste faktore, s tim da su pustili nogu s gasa u posljednjoj četvrtini i tako dali gostima priliku da izvuku koliko-toliko častan poraz.


Nezaustavljivi Bjelovarac


Kako obično biva kada su u pitanju vječni derbiji hrvatske košarke i u ovom se itekako moglo osjetiti rivalstvo koje po “defaultu” donosi pojačanu motivaciju i borbenost na visokoj razini. Stoga nije bilo nimalo čudno što se u drugi ovosezonski sraz mrskih rivala ušlo s enormnom dozom agresivnosti i požrtvovnosti, i to na obje strane. Sami uvod utakmice puno je bolje sjeo “Vukovima” koji su nakon proteka šest minuta igre preko Tomislava Buljana i Jakova Mustapića imali prednost (8:10). Razbudili su se potom Jusupovi igrači zahvaljujući Luki Božiću koji je dvama bacanjima i tricom vratio Zadar u vodstvo (13:10), a MVP regionalne lige malo kasnije je lijepim prodorom kroz gusto popunjeni Cibonin reket donio svojima četiri viška (20:16). No, gosti su se ipak prema drugoj dionici uspjeli uputiti s poravnatim rezultatom, nakon što je Jakov Mustapić pogodio tricu sa sirenom za 21:21.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Jusupa je sigurno mučilo što osim Božića koji je zabio 12 koševa nije imao drugog raspoloženog pojedinca u svom sastavu, no zato je dobio dosta od toga u drugoj četvrtini. Posebno se to odnosilo na Darija Drežnjaka koji je trima tricama uz još jednu Božića pokrenuo veliku seriju 16:6. Domaći sastav je brzo stigao do 11 koševa prednosti (37:26), a najveći uzrok tom dvoznamenkastom vodstvu Jusupove momčadi definitivno je bio odličan učinak od šest pogođenih trica iz 11 pokušaja u početnih 15 minuta. Gostujući strateg Vulić pokušao je s minutom odmora izazvati promjenu na parketu Krešinog doma, no taj plan mu se i nije baš ostvario jer je Lovro Mazalin košem i dodatnim bacanjem podigao prednost Zadra na 14 koševa (40:26). Cibona se potom uspjela malo stabilizirati jer su prolaz do zadarskog obruča pronašli Mustapić i Buljan, dok je tricu pogodio Alex Stein, no prvo poluvrijeme je košem sa sirenom zaključio nezaustavljivi Božić, za okruglih 10 viška (45:35), uz čak 19 ubačaja Bjelovarca.


Kanonada Zadra




A nije ni povratak iz svlačionice donio boljih vijesti za “Vukove”, veliki problem za njihovu obranu i dalje je bio Božić koji je samo nastavio tamo gdje je stao i uz kapetana Marka Ramljaka bio najzaslužnijim što se Zadar našao nakon samo tri i pol minute drugog poluvremena na 17 koševa prednosti (54:37). Tražio je potom trener Cibone rješenja na klupi kako bi zaustavio zadarski tornado na parketu Krešinog doma, ubacio je Domagoja Vukovića i Mateja Bošnjaka, no jedini mu je nešto na terenu vraćao Mustapić koji je uspio dva puta efektno probiti domaću obranu. Ipak, protiv kanonade s vanjskih pozicija gosti se nisu uspijevali obraniti. Drežnjak i Božić novim tricama podižu prednost svoje momčadi na 21 koš (62:41) i tri minute prije konca treće dionice derbi je praktički bio odlučen.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Zadar se prema završnoj četvrtini uputio i s osjetnijim vodstvom od 24 razlike (72:48), a Cibosi su morali razmišljati i o tome kako spriječiti potpuni rezultatski debakl. I barem su u toj misiji polučili uspjeh ako se poraz od 27 razlike može uopće tako razmatrati. Prvo ime dvoboja bio je svakako Božić koji je istaknuo kandidaturu za najkorisnijeg igrača i treće kolo zaredom. Zabio je 35 koša, gađajući tricu sedam od jedanaest, što mu je uz šest skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte donijelo valorizaciju od 43 indeksnih poena. Pravu pratnju Božić je imao u Drežnjaku koji je ubacio 23 koša s tricom šest od devet i uhvatio šest lopti, dok je Ramljak dodao 14 ubačaja uz također šest skokova. Kod gostiju istaknuli su se tek Mustapić s 19 i Buljan s 12 koševa.


Kraj utakmice


Zadar je uvjerljivo svladao Cibonu rezultatom 91:64 te je stigao do šeste uzastopne pobjede, treće u ABA ligi!


38:51 minuta


Luka Božić je uz pljesak čitave dvorane napustio parket. S tribina se ori: “MVP! MVP!” i “Luka Božić! Luka Božić!”


37:58 minuta


S tribina se čuje “HDZ lopovi, košarku ste s*jebali” i “HDZ pederi, košarku ste s*jebali”.


36:57 minuta


Kapetan Marko Ramljak je u kontri zakucao za 86:58 za Zadar. U zadimljenoj dvorani se ori pobjednička pjesma navijača Zadra!


KK Zadar, navijači

FOTO: Mate Komina


35:54 minuta


Kratki prekid utakmice. Dok su Torcida i Tornado palili baklje i dimne bombe, sudac Josip Radojković je nakratko prekinuo utakmicu ne bi li kapetan Zadra Marko Ramljak pozvao navijače na mirno navijanje. Zadar očekuje nova kazna ABA lige.


33:18 minuta


Zadar je uzvratio s pet vezanih koševa te odagnao svaki strah od potencijalnog povratka “Cibosa”. Igrači Danijela Jusupa idu prema osmom uzastopnom trijumfu protiv velikog rivala te bi trebalo zagrabiti debelo u povijesti da se vidi je li se ikada dogodio takav podvig. S tribina se ori: “Majstori s mora” i “Igraj Zadre, volimo te mi!”


31:46 minuta


Cibona je četvrtu četvrtinu otvorila serijom 0:7 pa je trener Danijel Jusup bio primoran pozvati brzi “time-out” pri vodstvu Zadra 72:55.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Kraj treće četvrtine


Zadar se izvrsnom igrom odvojio na visokih 72:48 te mirno plovi prema novoj pobjedi.


27:05 minuta


I dok su stvari na parketu već polako ušle u kolotečinu, barem po pitanju rezultata, pozornost svih u dvorani nakratko je uzeo Tornado koji je prvo detonirao jedan topovski udar, a potom i podigao transparent na kojem je stajalo: “Dok cajke pune arenu, a državu stranci, za hrvatske navijače zatvori i lanci”; pritom pjevajući “Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati”. Pritom se nakratko začulo i “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”.


26:22 minuta


Luka Božić je ubacio svoju četvrtu tricu na utakmici i odveo Zadar na 62:41. Izvrsni Božić je trenutno na 29 poena!


22:42 minuta


Počelo je drugo poluvrijeme. Zadar se ekspresno odvojio na plus 15 (52:37). Trener Cibone je pozvao novi “time-out”.


KK Zadar, navijači

FOTO: Mate Komina


Kraj prvog poluvremena


Nakon 20 minuta igre Zadar vodi protiv Cibone rezultatom 45:35. Gosti su više od polovice svojih poena postigli izvan linije 6.75, dok su Zadrani uz devet koševa iz kontranapada 14 puta bili precizni iz reketa i još deset puta s linije slobodnih bacanja. Luka Božić je i dalje prvo ime u domaćim redovima s 19 poena i tri skoka, a prati ga Dario Drežnjak s deset koševa i dvije uhvaćene lopte, dok kod Zagrepčana prednjače Alex Stein, Tomislav Buljan i Jakov Mustapić koji su ubacili po osam poena.


17:10 minuta


Zadar u svojim redovima ima dvojicu dvoznamenkastih igrača. Luka Božić je postigao 17 poena, a prati ga Dario Drežnjak s deset koševa. Kod Cibone je najefikasniji Jakov Mustapić s osam koševa. Rezultat je 40:28.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


16:28 minuta


Druga dionica je donijela puno bolju igru aktualnog prvaka Hrvatske koji se na krilima serije 6:0, u koju su po jedan dalekometni ubačaj ugradili Božić i Drežnjak, odvojio na prvu dvoznamenkastu prednost (37:26), čime je primorao gostujućeg stratega na još jedan razgovor sa svojim igračima.


13:41 minuta


Premda i dalje malo toga razdvaja dvije momčadi, Zadar se tricom Darija Drežnjaka odvojio na dva posjeda prednosti (29:24). Trener Cibone Jakša Vulić pozvao je minutu odmora ne bi li primirio svoje igrače i pronašao rješenje za slabiju igru u napadu.


KK Zadar - KK Cibona

FOTO: Paulo Sarić/Zadarski list


Kraj prve četvrtine


Nakon deset minuta igre rezultat je poravnat (21:21), nakon što je Jakov Mustapić od table pogodio sa zvukom sirene. Domaćine vuče izvrsni Luka Božić koji je do sada postigao čak 12 poena, dok “Cibose” na priključku drži šut za tri poena (5-10), pri čemu prednjači Aranitović sa šest koševa.


7:05 minuta


Marko Ramljak je dvama slobodnim bacanjima doveo Zadar u vodstvo 15:13, nakon što je Aleksandar Aranitović tricom odgovorio na dalekometni ubačaj Luke Božića.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


2:25 minuta


Premda se na tribinama okupilo tek nešto više od tri tisuće gledatelja, pjesma se ori od prve minute, dok semafor pokazuje minimalnu prednost Cibone (4:5).


Pet minuta prije početka utakmice


Košarkaši Zadra večeras u susretu petog kola regionalnog natjecanja protiv Cibone traže treću uzastopnu pobjedu u ABA ligi, šestu u svim takmičenjima. Trener Danijel Jusup na parket je poslao petorku: Karlo Žganec-Lovro Mazalin-Luka Božić-Marko Ramljak-Arijan Lakić, dok gosti kreću u postavi Tomislav Mihael Buljan-Domagoj Proleta-Aleksandar Aranitović-Jakov Mustapić-Alex Stein.


KK Zadar, navijači

FOTO: Mate Komina